El Festival Cultural Renaixement presenta enguany una programació que acostarà al públic l’esplendor musical dels segles XV i XVI i retrà homenatge a les víctimes del Covid-19. En aquesta quarta edició, que se celebrarà del 2 al 4 de juliol en el Monestir de San Miguel dels Reis de València, els concerts suposaran una mostra del Segle d’Or, època que va donar inici a l’Edat Moderna després de trencar amb la visió medieval del món.
En col·laboració amb la direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i les subdireccions generals de Patrimoni Cultural i Museus i del Llibre, Arxius i Biblioteques, concentra en tres dies diverses actuacions, per a les quals es recomana reservar amb antelació, que permetran gaudir al públic de la riquesa de les expressions artístiques més significatives d’aquest període.
La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha manifestat el suport de la Generalitat Valenciana a aquest festival des de la seua creació per la seua qualitat artística i el seu paper recuperador del patrimoni musical. Amoraga ha indicat que “per a nosaltres és molt especial que aquest festival servisca per a obrir la normalitat d’un espai com San Miguel dels Reis, un monument emblemàtic de la nostra ciutat que està obert a la ciutadania amb totes les mesures de seguretat”. Ha afegit que “continuarem amb les activitats previstes perquè la societat gaudisca d’aquest espai. Algunes seguiran en les dates previstes, unes altres les hem reprogramades i s’aniran presentant en les pròximes setmanes”.
Carles Magraner, director artístic del Festival Cultural Renaixement, assegura que “volem recordar i homenatjar les persones que ens han deixat en aquesta pandèmia i esperem que el futur pròxim supose, després de moments molt durs, el renaixement d’una societat millor”. Magraner subratlla que “s’ha realitzat un gran esforç per a celebrar, pese al Covid-19, un festival amb propostes musicals que associen patrimoni i cultura”.
Concerts
El festival començarà el dijous 2 de julio amb la formació Cantar alla viola la qual brindarà el programa Es la causa bien amar; després d’aquest concert el farà Capella de Ministrers amb La dama del unicornio. El divendres 3, el Cor Lluís Vic realitzarà una actuació homenatge, In memoriam, a les víctimes del Covid-19 amb música religiosa del siglo XVI. Posteriorment, l’Academia CdM abordarà Il festino de Adriano Banchieri. El dissabte 4 Serendipia, grup emergent 2020, oferirà Pequeña tempestad i Capella de Ministrers tancarà l’edició d’enguany amb El cortesano.
San Miguel dels Reis acollirà en aquests dies diferents propostes i manifestacions que permetran a l’espectador endinsar-se en un espai únic per a gaudir d’algunes de les expressions més significatives d’una època especialment prolífica en l’artístic i musical.
Mesures de seguretat
Per als concerts s’han arbitrat totes les mesures que recomana la normativa vigent com el fer les reserves de localitats, preferiblement amb antelació en la pàgina web, per a facilitar l’accés als espectacles, aforament del 75%, desinfecció, accés i desallotjament, programa del festival online, així com altres protocols de seguretat com l’ús de la mascareta, distància de seguretat i entrada i eixida escalonada, entre altres.
El Festival Cultural Renaixement, organitzat per la Fundació Cultural Capella de Ministrers (FCCdM) i Licanus, compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, Centre de Turisme Comunitat Valenciana, Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Diputació de València, Associació Àmbit i el suport de REMA (Xarxa Europea de Música Antiga). En la seua quarta edició, el festival compta amb el distintiu de qualitat Mediterranew Musix i el segell europeu EFFE atorgat per l’Associació de Festivals Europeus (EFA) a festivals destacats pel seu compromís amb les arts escèniques i la seua repercussió internacional.