El Conservatori Professional de Torrent retrà homenatge a la compositora, pianista, soprano, pedagoga i musicòloga Ángeles López Artiga en un concert que s’emmarca dins dels actes de celebració del Dia de la Dona i que tindrà lloc en la seua sala d’actes, el dilluns 13 de març a les 19h. Actuaran les professores del centre educatiu Patricia Llorens (veu), Mari Carmen Antequera (violí), Mayte García (violoncel) i María Abad (piano). L’entrada és lliure fins a completar l’aforament.
En el programa, que començarà amb Cartas al Señor de Bergerac I (piano), s’estrenaran dos obres: Animus Nebula (violoncel i piano) i Flucht (piano). El recital inclourà també les peces Enigma (violí i piano), les cançons de bressol: Al meu xiquet i Hazme una cuna, Primavera sempre (veu i piano) i Dos Impresiones: Memento i Torreperogil (veu, violoncel i piano).
Fani Blanch, directora del Conservatori Professional de Torrent, ha assegurat que «Ángeles López Artiga és una música de referència en el panorama nacional i internacional, i també per a totes les dones”. Blanch destaca que “és un honor per al nostre conservatori comptar amb la seua presència en aquest homenatge que li brindem per la seua brillant trajectòria i carrera artística, un exemple per als nostres alumnes de excel·lència i treball multidisciplinar en l’àmbit de la musica”.
López Artiga (Massamagrell), que va estudiar a València, Madrid, Graz i Salzburg obtenint les màximes qualificacions i premis, és una de les artistes més polifacètiques en el món de la música. Com a compositora té un catàleg de més de 60 obres (obres simfòniques, sonates, cicles de cançons, obres per a piano i música de cambra) que han sigut estrenades als Països Baixos, Espanya, Bèlgica, Àustria, Alemanya, el Canadà, els Estats Units, Dinamarca, Rússia, Itàlia… Va ser convidada per la Universitat d’Harvard (els EUA) per a estrenar la seua sonata Els Immortals, inspirada en poemes de Vicente Aleixandre, i que ha sigut la primera sonata que s’ha escrit en la història de la música per a veu i piano; i la seua òpera El adiós de Elsa es va estrenar a Broadway (Nova York).
Com a soprano ha actuat en prestigiosos teatres i auditoris del món com el Berliner Philarmonie, Musikverein de Viena, Mozarteum de Salzburg, Palau de la Música Catalana, Palau de la Música de València, auditoris de Madrid, Stuttgart, Budapest, Moscou, Roma, Milà, Copenhaguen i Boston, entre altres. En la seua faceta com a pianista ha oferit recitals a València, Madrid, Barcelona, Milà, Boston o Copenhaguen… i ha sigut pianista acompanyant de primeres figures de la música. És requerida habitualment per a impartir cursos internacionals i formar part de diversos jurats. Com a pedagoga i musicòloga té editats diversos llibres i treballs d’investigació. També ha realitzat molts enregistraments del repertori nacional i internacional i de la seua pròpia obra, i ha publicat 12 treballs discogràfics.
Reconeixements i premis
López Artiga va ser membre del Consell Valencià de Cultura, òrgan consultiu i assessor de la Generalitat Valenciana, des de juliol de 2018 fins a novembre de 2021. Al llarg de la seua trajectòria ha aconseguit nombrosos premis com el Ausiàs March, Sor Isabel de Villena i Paseo del Mérito en reconeixement a la seua carrera artística, i ha sigut designada Insigne de la Música Valenciana per la Molt Il·lustre Acadèmia de la Música Valenciana.
Així mateix, ha sigut catedràtica numerària del Conservatori Superior de Música de València, directora de l’Institut de Musicologia de la IVEI de la Generalitat Valenciana i ha format part del Consell Assessor de les Arts de la Universitat Internacional de València. Dirigeix el cicle Les Arts en Paral·lel en el Palau de la Música de València i és Filla Adoptiva de la ciutat de València i Filla Predilecta de Massamagrell, el seu poble natal.
En els números 51 i 52 del nostre periòdic lasBandas es va dedicar dos treballs de la sección Pioneres.
Més informació en:
http://www.angeleslopezartiga.com/angeles_lopez_artiga/biografia.html