El Certamen Internacional de Bandes de València, que enguany fa la 136 edició, i que se celebrarà a la nostra ciutat els dies 18, 19, 20 i 21 de juliol, comptarà amb 30 bandes de música. Es tracta de 9 bandes més que l’any passat, en què es van inscriure 21 agrupacions musicals.
La reforma del Certamen ha fet efecte. El Certamen creix i guanya confiança. La secció d’honor ha deixat les guerrilles d’informació i es presenta fins a set grans agrupacions, d’entre elles tres llegendàries, dues de Buñol i una de Llíria; però a destacar que Quart de Poblet, Tavernes de la Valldigna i La Vall d’Uixo aposten, sense pudor per competir amb les històricament més grans. Llàstima que una d’elles haurà de ser exclosa segons les mesures de les Bases, per la seua participació en els últims 25 anys i pels seus resultats, encara que l’exclosa tindria lloc fix l’any següent..
També en altres seccions hi ha «ple», destacant les 12 bandes presentades a la secció segona, tot un símptoma.
Les motivacions de les societats musicals valencianes és un fet. Poden cantar victòria els responsables per la seua obstinació a canviar coses per a guanyar credibilitat.
Queda pendent una assignatura, la presència internacional, a penes tres bandes és poc, però el camí del canvi s’ha iniciat i caldrà pensar a anar més enllà.
I un problema gros: el Palau de la Música es queda curt per a rebre a tant de públic, encara que es faça en quatre dies.
De les 30 bandes inscrites, 19 són agrupacions valencianes; 8 són de la resta d’Espanya mentre que 3 són estrangeres, concretament procedeixen de països com Portugal i Colòmbia. La secció d’honor del certamen estarà constituïda íntegrament per agrupacions valencianes.
Satisfacció de Jose Luis Moreno
El regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, ha destacat el “èxit de participació” de bandes d’esta edició i ha valorat la “gran expectació i il·lusió” que es genera any rere any en els músics. Per a la ciutat i per a tota la Comunitat Valenciana, ha ressaltat Moreno, “és un esdeveniment popular i cultural de primer nivell, amb una llarguíssima tradició, i en el qual projectem al món l’idil·li tan màgic i la connexió tan forta que existix entre la música de banda i la cultura valenciana”.
Igualment, el regidor ha recordat que “el govern municipal ha incrementat el suport al certamen amb un augment d’un 45% del pressupost destinat a l’organització i premis ja que enguany ha passat de 154.000 euros a 223.000 euros”. En este sentit, Moreno ha afirmat que “la música i les nostres bandes de música són un tresor cultural de la ciutat, que hem de continuar cuidant i al qual hem de continuar oferint els millors escenaris possibles com és el cas d’este certamen internacional”.
Quadre del certamen
Secció d’honor (21 de juliol) Inscrites: 6 Poden participar 5
-Societat Musical La Artística de Buñol
-Centre Instructiu Musical la Armónica de Buñol
-Banda Simfònica Unió Musical de Llíria
-Agrupació Musical l’Amistat de Quart de Poblet
-Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna
-Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixò
Secció primera (20 de juliol) Inscrites: 7 Poden participar 5
-Unió Protectora Musical de Vallada
-Societat Musical Santa Cecília d’Alcàsser
-Centre Artístic Musical de Moncada
-Societat Unió Musical i Artística de Sax
-Banda de Música de Getafe (Madrid)
-Banda de Música de Vilatuxe (Pontevedra)
-Banda Marcial do Vale (Portugal)
Secció Segona (19 de juliol) Inscrites: 12 Poden participar 6
-Societat musical de Bonrepòs i Mirambell
-Societat Musical La Familiar de Benissanó
-Agrupació Musical Santa Cecília de Sedaví
-Asociación Banda de Música La Lira de Xest
-Agrupació Filharmònica Borrianenca
-Societat Unió Musical Santa Cecília de Caudete (Albacete)
-Asociación Músico Cultural Banda de Música de Puertollano (Albacete)
-Banda Simfònica Municipal de Madridejos (Madrid)
-Asociación Cultural Banda de Música de Sandádega (Orense)
-Banda de Música Municipal de Caldas de Reis (Pontevedra)
-Asociación Musical Nuestra Señora del Águila de Alcalá de Guadaira (Sevilla)
-Círculo de Cultura Musical Bombarralense (Portugal)
Secció Tercera (18 de juliol) Inscrites: 5 Poden participar 6
-Associació Amics de la Música de Benifaió
-Centre Estudi Musical d’Almàssera
-Banda Artístico Cultural de Montaverner
-Societat Musical l’Esperança de Sant Vicent del Raspeig
-Banda Sinfónica Especial Escuela de Formación Musical de Samacá (Colòmbia)
Premis
El certamen, que enguany celebrarà la 136 edició, atorga 71.000 euros en premis. Així, el concurs concedeix tres premis per categoria. El primer premi de la secció d’honor rebrà 15.000 euros. El segon premi en rebrà 10.000 i el tercer premi, 6.500 euros. Els vencedors de la secció primera rebran entre 3.250 i 10.000 euros. Els guanyadors de la secció segona obtindran entre 2.500 i 6.500 euros i els de la tercera n’aconseguiran entre 1.500 i 5.000.
A més, cada banda inscrita rebrà barata la seua participació entre 4.500 i 7.000 euros, segons categoria.
Obres obligatòries
Enguany, el jurat del certamen ha establit com a obra obligatòria de la secció d’honor la peça L’arbre blanc del compositor valencià Pere Vicalet.
Les agrupacions integrants de la secció primera hauran d’interpretar com a peça obligatòria Ceremonies de la compositora nord-americana Ellen Taaffe Zwilich.
En la secció segona caldrà interpretar la peça Sucro Oppidum de Javier Martínez Campos i en la tercera, Cerulean Overture de Julio Domingo.