El Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, la competició musical més antiga de tot el planeta en el seu camp, està ja al caure. Un total de 27 societats musicals, de les quals hi ha 17 en concurs, 4 convidades i altre sis formacions seleccionades per a actuar els dies abans del concurs, són els nombres que avalen una cita centenària que omlirà de la millor música els carrers de la capital del Túria al llarg d’eta setmana.
I és que, a pesar que el CIBMV se celebrarà en el Palau de la Música dels diez 20 a 23 de juliol, les activitats arranquen ja hui dilluns portant les actuacions musicals a diferents barris i llocs emblemàtics de la ciutat.
En concret, de les 17 bandes que concursaran en el Certamen, organitzades en quatre seccions, fins a 10 formacions són de la Comunitat Valenciana; altres 5 arriben des d’altres províncies españoles com Jaén, les Balears, Múrcia i Pontevedra; mentre que la cita també comptarà amb dos formacions estrangeres provinents de Colòmbia i Holanda.
A estes 17 formacions, cal sumar la participación de quatre bandes convidades, dos valencianes i dos estrangeres d’Alemanya i EEUU, que interpretaran el seu repertori després del tancament de cada secció durant la deliberació del jurat. Així, la Arsonora Saxophone Ensemble, de València, actuarà en la tercera secció; la Jungle Bläserphilharmonie NRW, d’Alemanya, ho farà en la segona; la Grand Symphonic Winds, d’EEUU, participarà amb les bandes de la Secció Pimera; mentre que la Banda Municipal de València actuarà després de les bandes de la d’Honor. L´horari de començament dels concerts per a totes les seccions serà a partir de les 17.00 hores.
Les obres obligades de la present edició compten amb firmes de reconegut prestigi dins delo món de la música, i les composicions són totes originals per a banda de música. Així, “Around the World in 80 Days” d´Otto Schwarz, será l’obra obliada per a la secció tercera; “Taj Mahal” d´Hugo Chinesta, ho será per a lles bandes de la Secció Segona; “Everest” de Jordi Peiró, és l’obra obligada per a les formacions de Primera; mentre que “Scylla” de Francisco Zacarés, ha sigut seleccionada per les formacions de la Secció d´Honor. A més, estes dos últimes obres són estrenes absolutes que es podrán escolotar per primera vegada en esta 31 edició del CIBMV.
Les actuacions de la competició arrancaran el proper dia 20 amb les bandes de la Secció Tercera, en les que hi ha inscrites la Unió Musical d´Ibi (Alacant), la Unión Musical de Dolores (Alacant), la Banda Sinfónica Obra Salesiana del Niño Jesús – Bogotá (Colòmbia), la Asociación Musical «la Inmaculada» de Arroyo del Ojanco (Jaén), i la Unió Musical del Grau de Castelló (Castelló).
El 21 de juliol será el torn de la Secció Segona amb la Asociación Cultural Agrupación Musical de Linares (Jaén), la Harmonie St. Caecilia Blerik (Holanda), la Sociedad Musical «la Familiar» de Benissanó (València), l’Agrupació Musical Artística Santa Cecilia de la Vilavella (Castelló), l’Associació Banda de Música de Manacor (Illes Balears); i la Sociedad Musical «la Popular» de Pedralba (València).
Les actuacions de la Secció primera tindran lloc el 22 juliol, quan pujaran a l’escenari les bandes de la Societat Musical «la Primitiva» de Rafelbunyol (València), la Unión Musical Cartagonova (Múrcia), i l’Agrupación Musical do Rosal (Pontevedra).
Les últimes bandes en pujar a l’escenari seran les de la Secció d’Honor, que actiaran el diumenge el 23 juliol. En esta Secció, será el torn de la Societat Musical d´Alboraya (València), de la Societat Unió Musical Alberic (València) i de la Banda Sinfónica Círculo Católico de Torrent (València).
El jurat d’enguany, està format per les compositores Isabel Urrutia i Claudia Montero, la directora Virginia Martínez, i els compositors Agustí Charles i Jan Hadermann.
Precertamen fins a dimecres
Abans del concurs, la música serà la protagonista als carrers de la ciutat, amb l’actuació de fins a sis bandes que portaran l’espectacle del CIBM fins a diferents punts de la capital valenciana.
Les actuacions comencen hui dilluns de la mà del Centre Instructiu i Musical de Massanassa (València) que actuarà a partir de les 20.00 hores a la Plaça del Mercat (Llotja); i amb la Banda Simfònica de la Unió Musical de Lleida que ho farà a la Plaça de la Verge a partir de les 22.30 hores.
Dimarts 18 de juliol será el torn de l’Agrupació Musical Benicalap (València) que actuarà a les 20.00 hores a la Plaça de les Bandes de Música; mentre que la Gayano Women’s Band (València) participarà a partir de les 23.00 hores en el carrer Eugenia Vinyes, al costat del Balneari Les Sorres.
Pel que fa al dimecres 19 de juliol, les actuacions començaran a partir de les 20.00 hores amb la formació alemanya Junge Bläserphilharmonie NRW que tindrà lloc al Mercat de Colón; a partir de les 22.30 hores será el torn de la banda americana The Freixe State University Alumni Wind Ensemble, de Califòrnia, que actuarà a la Plaça de Benimaclet.
Una cita mundial
Des de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València no han dubtat en posar en valor la importància d´un esdeveniment musical únic al món, i la regidora Glòria Tello ha subratllat que “es tracta del certamen amb més aportació econòmica i per participació en premis de tota Europa. Entenem que és un esforç necessari mantenir el nivell i el prestigi de donar suport a les bandes que participen”.
En aquesta línia, Tello ha apuntat que “les aportacions a les bandes per participar sumen 63.000 euros i estan distribuïdes de la següent forma: per a les bandes de Secció Tercera 3.000 euros, per a Secció Segona 3.500, per a Secció Primera 4.000 i per a secció d´Honor 5.000. La quantitat total en premis ascendeix a un total de 43.000 euros.