Dirigida pels professors de la Universitat de València Jesús Tejada i Adolf Murillo, la col·lecció ARTSLAB: Educación artística contemporánea pretén erigir-se en un fòrum que represente i amplifique la diversitat de veus, enfocaments i entorns que, sota el denominador comú d’una idea compartida al voltant de la creació artística multidisciplinar com una eina de transformació, reforce eixe concepte d’aprenentatge des de l’emoció i la consciència corporal.
El primer títol d’aquesta col·lecció, Escuelas creadoras: Escuelas del cambio. El arte como herramienta de transformación, constitueix una declaració explícita, oberta i col·lectiva per a repensar les arts com una eina de transformació. Una hibridació on les arts s’entremesclen per a generar noves formes enriquides en l’abordatge de l’artístic a les nostres escoles. En els seus capítols, trobarem idees, anhels, realitats, investigacions, experiències artístiques i processos creatius des del formal, visions des de l’informal, nous recursos i formes de pensament artístic, però en la suma de tots aquests plantejaments existeix un posicionament clar de totes les persones que els han escrit. Una visió compartida d’artistes i docents situats a l’avantguarda de l’educació i la creació artística contemporània que implica la necessitat imperiosa de fer el salt i provocar un canvi que permeta la transformació de les arts a l’escola.
L’art és experimentació en estat pur i ix al nostre encontre sols si som capaces d’explorar territoris desconeguts i d’aventurar-nos més enllà dels límits que imposen les normes acadèmiques i les seues formes canòniques. Els processos artístics són espontanis, atzarosos i transiten per les sendes de la llibertat, l’emancipació dels seus creadors i la construcció d’identitats pròpies i crítiques, però també per les terres movedisses de la bellesa i de la veritat. L’art no és una col·lecció d’objectes, no és un monòlit sacralitzat al qual rendir culte devot, tampoc un carrer de sentit únic.
Que l’art es trobe present en la societat i siga la vertadera eina de transformació posada al servei de tots els seus membres significa que l’art ha de tindre una presència clara, nítida i molt potent a les aules. És responsabilitat d’artistes i docents, de pares i legisladors també, que els processos creatius tinguen un paper protagonista en tots els estadis i nivells educatius. L’obra Escuelas creadoras: escuelas del cambio, que inaugura aquesta nova col·lecció —ARTSLAB: Educació artística contemporània—, sorgeix precisament de la necessitat d’aprofundir en el debat de les idees, d’iniciar nous processos creatius, d’aportar nous recursos i materials didàctics, de renovar i innovar noves estratègies educatives al voltant de les arts i del seu crucial paper en l’ensenyament.
A iniciativa del Institut de Creativitat i Innovacions Educatives (IUCIE), de la Universitat de València, la nova col·lecció naix amb la important missió de servir de tribuna a quantes reflexions i debats se susciten entorn de la creativitat, a les seues noves maneres de manifestar-se i a totes les seues possibilitats d’innovació en l’àmbit educatiu. Amb l’objectiu de que aquesta col·lecció de obres gaudisca d’una major difusió i repercussió en l’àmplia comunitat educativa, el IUCIE ha buscat còmplices fora de l’estricte àmbit universitari per a dur a terme el projecte, iniciant així una col·laboració amb l’editorial valenciana EdictOràlia. Un jove segell editorial fundat el 2016 que naix en un moment de gran entusiasme global per l’activació rizomàtica de nous conceptes i idees estètiques i d’una enorme agitació artística, que pretén unir-se a la reflexió i al debat dels processos creatius contemporanis. Així doncs, les obres d’aquesta nova col·lecció gaudiran d’una edició impresa a càrrec de EdictOràlia i d’una altra digital (en línia), a càrrec del IUCIE de la Universitat de València.
Més informació en: https://www.edictoralia.com/escuelas-creadoras-escuelas-del-cambio-el-arte-como-herramienta-de-transformacion/