El festival albergarà un debat, Música antigua, aquí y ahora, coordinat per Juan Ángel Vela del Camp, amb destacats periodistes i crítics com Maricel Chavarría, Alberto González Lapuente i Eduardo Torrico.
Early Music Morella, Curso y Festival Internacional de Música Medieval y Renacentista que organitza l’Associació Cultural Menges, inicia el projecte artístic, pedagògic i social que desenvoluparà en diverses ubicacions històriques de ciutat de Morella (Castelló) del 16 al 22 de juliol. La presència de rellevants formacions, intèrprets i cantants converteix aquesta cita en una de les més importants de la música antiga en el panorama internacional que en aquesta desena edició oferirà 14 concerts, 3 conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries entorn del 800 aniversari d’Alfons X el Savi i l’Any Sant Xacobeo.
El festival arrancarà amb un concert de Capella de Ministrers i el Cor de la Generalitat Valenciana a l’Església Arxiprestal de Santa María el divendres 16 a les 19.30h, amb el programa Santa María que inclou obres de les Cantigues del rei Alfons X el Savi (segle XIII), el Misteri d’Elx (segle XV), el Llibre Vermell (segles XIII-XIV) i el Cant de la Sibil·la (segle XIV-XV). Les dues formacions abordaran composicions relacionades amb l’escatologia, conjunt de creences i doctrines referents a la vida d’ultratomba, de les quals es conserven un bon número. Les més cridaneres són els planctus, que ploren la desaparició d’un personatge important de la societat civil o de l’eclesiàstica
Un viatge al segle XVII
El mateix dia a l’Església de Sant Joan a les 22.30h actuarà Delia Agúndez & Pablo Márquez amb el programa Voces Amantes, en el qual proposa un viatge al segle XVII espanyol i italià. La soprano i el clavecinista abordaran obres de Claudio Monteverdi, Giralomo Frescobaldi, Barbara Strozzi, John Dowland, Jan Pieterszoon Sweelinck, Henry Purcell, Joan Cabanilles i José Marín.
Voces, historias de mujeres
El Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista prosseguirà el dissabte 17 de juliol amb Capella de Ministrers, Carles Magraner & Toni Aparisi i el programa El Llibre dels Bèsties en el Teatre Municipal a les 13h. A la vesprada es realitzarà el Bureo, trobada de música i dansa tradicional, en la plaça de Bous a les 19.30h; i la jornada finalitzarà amb l’actuació de Patrizia Bovi amb Voces, historias de mujeres a l’Església de l’edifici Colomer Zurita a les 22.30h.
El diumenge 18, la Basílica Arxiprestal acollirà al músic Pablo Márquez en l’òrgan històric de Turull amb el programa Sub tuum praesidium a les 13.00 hores. A la vesprada, a l’Església Arxiprestal de Santa María a les 19:30h, la *Acadèmia CdM actuarà amb Pianto della Madonna. Selva morale e spirituale. Claudio Monteverdi.
Egüez & Cases i Schulze
El dilluns 19 a les 19.30 hores, l’Església de l’edifici Colomer-Zurita albergarà el concert Tastar de corde d’Eduardo Egüez & Robert Cases (*vihuelas). El dimarts 20 de juliol a les 19.30h en el CDT+i Morella – Fàbrica Giner, Silke Gwendolyn Schulze (flautes, gralla i dolçaina) interpretarà Viatjant amb Melodies. El dia finalitzarà amb Claudio Astronio (clau) i Sorvolando il Mediterraneo a l’Església de Sant Joan a les 22:30h.
Els alumnes de Early Music Morella oferiran un Concert de cant i òrgan a l’Església Arxiprestal de Santa María el dimecres 21 a les 19:30h. Posteriorment, Toni Aparisi & Danza EMM posaran en escena l’espectacle Abans de la Llum en el Teatre Municipal a les 22:30h. El dijous 22, últim dia del Early Music Morella, l’activitat començarà en el Teatre Municipal a les 12.00h amb Bassa capella, que brindarà l’alumnat de cant, polifonia, vihuelas, guitarres i violes. Per a finalitzar, en la Basílica Arxiprestal de Santa Maria tindrà lloc el concert de clausura, La dansa de la mort, amb cant gregorià, polifonia, cants mediterranis i corals, percussió i la Colla de Música Tradicional.
Conferències, debat i activitats
Al llarg del festival hi haurà conferències en el Teatre Municipal, a les 17.*30h, a càrrec de Manuel Pedro Ferreira, Noves perspectives sobre les Cantigues de Santa María (dissabte 16, en línia); Paloma Gutiérrez del Rierol, Cantigues, miracles i miniatures del còdex ric (diumenge 18); i Jota Martínez, Instruments per a lloar a Santa María (dilluns 19).
Així mateix, Early Music Morella albergarà un debat (dissabte 17) amb el títol Música antiga, ací i ara, coordinat per Juan Ángel Vela del Camp, comentarista cultural en diversos mitjans com El País, Cadena Ser o Canal Plus i Premio de la Crítica del Fondo de Cultura de Salzburgo, que estarà acompanyat per destacats periodistes i crítics musicals com Maricel Chavarría (La Vanguardia), Alberto González Lapuente (ABC i RNE) i Eduardo Torrico (Scherzo).
El festival comptarà amb la presència dels programadors internacionals Claudio Astronio, Festival Antiqua, Bozen Festival Bozen (Itàlia) i Brigitte Lesne, Centre de Musique Médiévale de Paris (França), una iniciativa que compta amb el suport d’Acció Cultural Espanyola per el seuPrograma para la Internacionalización de la Cultura Española (PICE). En aquesta intensa setmana, també hi haurà actuacions per a gaudir de les músiques renaixentistes europees i visites guiades, exposicions, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga entre joves, majors i col·lectius desfavorits en el seu vessant social.
Early Music Morella, membre de VEM (Valencia Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix y Festclásica, conta amb la col.laboració de l’Ayuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Turisme Comunitat Valenciana, Instituto Valenciano de Cultura (IVC), Ministerio de Educación, Cultura y Deporte (INAEM), Acción Cultural Española a través de su Programa para la Internacionalización de la Cultura Española (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Asociación de Intérpretes y Ejecutantes (AiE), Xacobeo 2021, Universitat Jaume I, Fundació Baleària, Instituto Europeo del Mediterráneo (IEMed), Confederación Española de Sociedades Musicales (CESM), Sociedad para la Educación Musical del Estado Español (SEM-EE) y Asociación Ámbit.