Dansa València i el Teatre Escalante col·laboren, un any més, per configurar una programació del festival que incloga espectacles que inicien, cada any, les noves generacions en les arts del moviment.
En aquesta 36a edició de Dansa València, que se celebrarà del 15 al 23 d’abril en diferents espais de la ciutat, se suma a les iniciatives que busquen públics joves també una proposta d’arts vives transgressora i destinada a una audiència adulta i inquieta.
L’oferta combina tres propostes molt diferenciades i destinades a dos públics d’edats diferents, però inquietuds compartides. Així, en el context de la cita cultural organitzada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, el centre teatral de la Diputació de València ha posat en marxa un taller escolar al CEIP Cervantes, i l’obra familiar ‘Perseverance’, de la companyia alacantina Marroch, i ‘Hammamturgia’, una proposta experimental de Societat Doctor Alonso que treballa sobre la dansa, el teatre i la pintura.
“En Dansa València donem una gran rellevància a teixir relacions amb altres institucions, com, en aquest cas, el Teatre Escalante. En aliar-nos amb el centre cultural, des del festival parem atenció al públic infantil i jove, proposant peces que es caracteritzen per una estètica i uns continguts conformes als seus gustos, així com a les seues maneres de relacionar-se i comunicar-se”, ha detallat la directora del festival, María José Mora.
La directora i coordinadora artística del centre teatral de la Diputació de València, Marylène Albentosa, ha assenyalat respecte d’això: “Des d’Escalante ens unim a aquesta gran festa de la dansa per a fer un pas més en el nostre principal objectiu, acostar la diversitat de les arts escèniques a tots els públics, especialment a la infància i la joventut, amb les representacions per a públic general i per a centres educatius”.
Una celebració del folklore en el pati de l’escola
El divendres passat, 31 de març, una gran festa al pati del CEIP Cervantes va posar punt final a un laboratori participatiu titulat ‘La Panda’, que ha sigut producte d’una col·laboració amb Teatre l’Artesà, del Prat de Llobregat, i Cádiz en Danza.
El projecte ha estat capitanejat per Luz Prado i Alberto Cortés, que, durant quatre sessions, del 28 al 31 de març, han invocat la celebració ritual i folklòrica amb l’alumnat de l’escola pública del carrer Guillem de Castro. A aquest efecte, els creadors i pedagogs van rescatar la seua peça ‘Post-verdiales’, en la qual es revisen els ‘verdiales’, una manifestació festiva llauradora i antiquíssima de Màlaga en la qual són representatius el rogle i el cor.
A partir del material i concepte d’aquest espectacle, s’ha creat, juntament amb els xiquets i xiquetes, un catàleg d’accions compartides amb les quals repensar què és folklore, celebració i ritu en les diferents edats del cos, però, sobretot, s’ha donat valor a un temps no productiu.
Missions espacials i banys turcs
Les propostes conjuntes de Dansa València i Teatre Escalante en la programació del festival es concreten els dies 19 i 23 d’abril a Nau Ribes, amb ‘Perseverance’, en la qual la companyia alacantina Marroch reflexiona, mitjançant el ball, sobre les missions espacials. La proposta està protagonitzada per tres éssers vestits de blanc i abillats amb cascos que interpel·len els éssers humans sobre la seua volença per viure en altres planetes en compte de cuidar i respectar el seu.
Marroch està integrada per Salvador Rocher, María Palazón i Melodía García. La jove formació pretén mostrar la fusió de diferents llenguatges de moviment per a arribar a tota classe de públic. A Palazón i García les acompanyaran sobre l’escenari Diana Huertas i Marie Pastorelli.
Per la seua banda, el 22 d’abril, la companyia Societat Doctor Alonso proposa una experiència rupturista sobre l’escenari del Teatre Principal, ‘Hammamturgia’. La companyia ha titulat la seua nova obra coreogràfica amb un neologisme que fon les paraules ‘dramatúrgia’ amb ‘bany turc’. Aquesta paraula inventada lliga un espai de pensament amb un espai físic. Si la dramatúrgia és l’acció de crear, la ‘hammamtúrgia’ fa referència a les condicions atmosfèriques que produeixen la transformació de l’obra.