La tradició musical popular de la Comunitat Valenciana, materialitzada en les més de conc-centes Societats Musicals que hi ha als pobles i comarques valencianes, està cada vegada més a prop de ser declarada, per fi, com a Bé d´Interès Cultural.
I és que mesos després de l´entrega de l´expedient, la direcció general de Cultura i Patrimoni ha iniciat els tràmits per a declarar Bé d’Interès Cultural un moviment cultural i social que compta amb centenars de milers de seguidors i que es remunta a segles enrere. Així, en la comissió tècnica per a l’estudi inventari del Patrimoni Immaterial, que es va reunir el passat dimarts, es va prendre definitivament la decisió d’iniciar el procés de reconèixer BIC a les Societats Musicals i la seua tasca com a agents de conservació i potenciació del patrimoni cultural de les tradicions musicals i artístiques valencianes, que constitueixen una de les manifestacions més representatives de la cultura i formes de vida tradicionals dels valencians mitjançant l’expressió musical.
L´expedient reconeix que les Societats Musicals estan implicades en el manteniment d´algunes de les manifestacions culturals que es desenvolupen al llarg de l’any, i duen també a terme una important labor de formació a través de les seues escoles de música. L’àmbit geogràfic de la declaració del BIC s’estén a tot el territori i a totes les Societats Musicals constituïdes per músics, socis i persones simpatitzants del municipi on radica la societat musical.
Amb esta decisió, el procés per a declara com a BIC les Societats Musicals valencianes toca a la seua fi, després que fa prop de dos anys les Corts Valencianes aprovaren la Proposició No de Llei que donava llum verda a la decisió i després de diverses reunions reunions entre els tècnics de la matèria i els òrgans de govern de la FSMCV.
Precisament, va ser la mateixa FSMCV qui va posar la primera pedra en el camí d’esta declaració com a BIC l’any 2008, en una proposta que feia referencia a la “seva contínua contribució a la conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià” i les seus “accions d’enriquiment, foment, protecció, coordinació, difusió i promoció de la música en els nostres pobles i ciutats”.
Des d’aquell moment, el camí ha sigut llarg i tortuós, però el treball fet sembla que permetrà que el procediment arribe a bon fi en el termini previst.
Cal recordar, no obstant, que les societats musicals van ser declarades fa uns anys com a Bé de Rellevància Local (BRL) amb l’acord de tots els partits polítics, un reconeixement que els atorgava una protecció menor i que obliga a cada una de les associacions a realitzar els tràmits per ser reconegudes com a BIC de forma individual. Amb este procés, tot el col·lectiu podrá gaudir d’un estatus reconegut per la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Ampli consens
La proposta per a que les Societats Musicals siguen declarades com a BIC no solament va rebre el suport de tots els Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes en una unanimitat excepcional, sinó que este reconeixement compta també amb sis informes favorables de prestigioses institucions com el Consell Valencià de Cultura, el Conservatorio Superior de Música Joaquín Rodrigo de València i les Universitats d’Alacant, València, Jaume I de Castelló i Miguel Hernández D’Elx.
A més, la FSMCV va rebre el suport de 284 ajuntaments que van voler sumar-se a la iniciativa, així com també ho van fer les Diputacions d’Alacant, Castelló i València, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i diverses mancomunitats.