Des de desembre de 2018 com a presidenta comarcal de la FSMCV Safor-Valldigna, quins van ser els primers reptes en arribar al càrrec? Com es treballa amb les 32 societats musicals de la comarca? Vaig arribar al càrrec de Presidenta Comarcal de la FSMCV Safor-Valldigna, amb el suport majoritari de les societats musicals de la comarca. Les societats musicals m’ho van posar molt fàcil i vaig tindre les portes obertes de totes i el repte de cohesió, d’unió i de participació, fins a abans d’aquesta crisi, l’hem anat aconseguint. La meua candidatura va ser una presentació personal, que en aquest any i poquet, ha anat consolidant-se gràcies a totes les societats musicals i com no, gràcies a la implicació de totes elles, i especialment del meu grup de treball, en una primera etapa, convertit ara en la meua junta directiva, sense elles i ell, la tasca que estem duent a terme, no podria veure’s encaminada a l’èxit i al bon fer. La junta directiva la composem persones de diferents societats musicals de la comarca que han cregut en aquest projecte que vaig encapçalar, i que no podria tirar endavant aquest projecte sense la seua implicació.
Quines són les principals reivindicacions de les societats musicals de la Safor-Valldigna? Com es treballa des de la FSMCV per a fer realitat algunes d’aquestes reivindicacions? Les nostres reivindicacions van totalment enfocades a la dignificació de totes les societats musicals comarcals i volem que se’ns tinga més en compte. Per això volem tindre visibilitat perquè les institucions, tant locals com comarcals, les associacions, empresariat i la societat en general, ens valore com a petites agrupacions sense ànim de lucre on poder expressar-se, reunir-se, escoltar i crear. Som entitats nascudes, com s’ha pogut demostrar en aquest confinament, per facilitar la vida a les persones i donar benestar al nostre veïnat. Nosaltres, les persones que formem les societats musicals saforenques i valleres, som una gran part de la societat comarcal i som una entitat plena de cultura i valors que impregnem a totes les persones.
Fins a quin punt té llibertat un president comarcal per a dur a terme alguna de les iniciatives demandades per les societats musicals? Com a presidenta comarcal puc dir que forme part de la FSMCV, concretament sóc vocal de la seua Junta Directiva i del comité intercomarcal, i com a tal, seguim sempre les directrius, així com fem complir els estatuts de l’entitat; no obstant això, ser presidenta comarcal, et dona una sèrie de marge per poder tenir una autonomia comarcal i fer accions sempre una mica diferents per tal d’anar creixent al mateix ritme i a la mateixa velocitat que la nostra ciutadania.
Quin ambient es respira a la comarca? Podries destacar-nos algun aspecte o curiositat d’algunes de les societats que integren la comarca? A la nostra comarca, abans del confinament, l’aire que es respirava, metafòricament parlant, era un aire fresc, natural, harmoniós, musical i engrescador. Fresc perquè fem, i estem, persones noves al capdavant; natural perquè som músics de vena, de tota la vida i som com som sense necessitat de tindre que maquetar res; harmoniós perquè l’ambient a la comarca és molt bo, i cada vegada és més agradable i estem per la tasca d’ajudar-nos i compartir; musical perquè trobe que és obvi; i engrescador perquè és l’edició, la de 2019, en la que més persones han participat en les activitats comarcals organitzades per la Junta Directiva comarcal i perquè la implicació tant d’institucions, societats, particulars, com d’empreses, ha estat excepcional. La nostra comarca està integrada per 32 societats musicals federades i com a aspecte positiu, puc dir que som una de les comarques amb més músics federats i amb més societats federades de tot el País Valencià, la qual cosa remarca una gran tradició que ja és centenària en algunes societats comarcals.
Quin paper han d’assumir els ajuntaments respecte de les societats musicals: finançament, esdeveniments, festes, subvencions…? I la societat, com responen davant els actes que s’organitzen per part d’alguna o algunes de les societats musicals de la Safor-Valldigna? Les institucions locals són un gran pilar en les nostres societats musicals pel que fa sobretot al finançament. Som entitats sense ànim de lucre, per això, necessitem del recolzament de les institucions locals, ja no sols dels ajuntaments, sinó també de les empreses, associacions de festes, etc. La societat en general, participa i interactua de les nostres actuacions i esdeveniments, però, com a bon tret humà, necessitem més. Més implicació, més compromís, més tolerància i més de molts altres factors per tal de dur endavant tota aquesta tasca, i de la forma que la fem a la nostra comarca, de forma totalment altruista. Voldríem, i així ho demanem a les persones responsables polítics, tindre les portes obertes en tot moment, voldria demanar a les institucions locals i comarcals en aquests moments que estem vivint, que no s’obliden del nostre moviment, que pensen que nosaltres tenim moltes persones que ens necessiten, tenim professorat, tenim escoles, tenim voluntaris, tenim un gran potencial, que sense la seua ajuda econòmica en aquests moments, no podrà seguir endavant.
Encara no s’han complit 2 anys en el càrrec com a presidenta, però t’ha tocat viure un període complicat amb la crisi del coronavirus, com l’estan afrontant les 32 societats musicals de la Safor-Valldigna? Quins són els majors reptes als quals s’enfronten? com s’està gestionant a nivell comarcal? Tot i que estem al segle XXI, no estàvem preparades per a afrontar tecnològicament aquesta situació, no obstant això, les nostres societats musicals, i més concretament les nostres escoles de música, ens hem hagut de posar les piles per tal d’afrontar aquesta nova etapa. Des de la comarca, estem seguint les directrius que marquen les autoritats sanitàries i educatives envers la normativa i, amb els canals de comunicació que totes les societats musicals tenim a l’abast, estem intentant posar en funcionament totes les formes d’ajuda possibles. A nivell comarcal i aprofitant la idiosincràsia que em permet la meua situació de docent, estem mantenint converses i intervencions a nivell educatiu per diferents vies que permeten que les nostres aportacions arriben als estaments on han d’arribar. Les societats musicals comarcals, des del primer moment, han estat posant en comú tot allò que els preocupa, i en la mesura de les possibilitats, hem estat solucionant temes. En aquesta situació, que anem a veure com situació d’oportunitats, la nostra comarca musical ha hagut de fer moltes gestions, i em consta que ha hagut solucions de tots els caires i situacions administratives, pel que fa al professorat i direccions de les unitats artístiques, de tot tipus de tarannàs. La casuística i les particularitats de cada societat musical són diferents, per això cadascuna ha optat en tot moment, per la solució legal individual, tot i això posant-la en comú quan ha fet falta.
Sense classes presencials ni concerts o esdeveniments musicals, s’han sumat moltes escoles a les classes online? Quins esdeveniments destacats s’han hagut de suspendre per la crisi del coronavirus? A mesura que es prenguen mesures de desescalada, com afectarà les societats musicals? Què es podrà anar recuperant i en quines condicions? Les classes presencials són importants dintre del nostre col·lectiu, ja que un dels principals objectius dintre d’aquest, és el moviment socialitzador que les entitats aportem. Ja no vaig a entrar en la part de la carència de la tecnicitat de les classes online, ja que això pertoca a les persones expertes, però com a docent, sí que puc dir que el contacte físic i visual humà, es necessita per a que siguen més productives i eficients les classes amb l’alumnat. Totes les societats musicals hem hagut d’ajornar actes que teníem previstos, com a tota la societat en diferents vessants. Estem parlant d’una situació d’excepcionalitat i hem d’entendre que la primera part important som les persones i la nostra salut, així que resignació, positivisme i pensem en possibles oportunitats. Quan puguem començar la desescalada les societats musicals, serà perquè la situació s’ha anat normalitzant i serà una bona senyal per a la nostra salut. Personalment crec que encara passarà un temps per a poder anar recuperant normalitat en el camp musical, però quan arribe el moment, estarem preparades per a afrontar-ho de la millor forma possible. A hores d’ara no cal avançar allò que encara no sabem com s’ha de projectar.
Existeix un pla o s’està organitzant el funcionament de les societats musicals a partir de setembre? Com serà la nova normalitat musical? Existeixen grups de persones que estem treballant per preparar l’organització i funcionament de cara al proper setembre de l’activitat lectiva, en tots els àmbits d’aquesta, però estem dintre d’una situació d’incerteses que mai ens havien ocorregut i que la nostra societat, en concret les nostres societats musicals, tenim moltes ferramentes que de ben segur ens obrin les portes per poder dur endavant la nova normalitat dintre del nostre camp musical. No puc dir en aquests moments com serà eixa nova normalitat, ja que la desconec. Desconec quines seran les normes, les lleis, les condicions, i un llarg etcètera, però puc dir, que ho afrontarem amb la garantia principal que totes les persones implicades estiguem el millor que es puga i amb les millors condicions per tal de fer allò que més ens agrada que és fer música, tant dintre del camp amateur, professional o educatiu. Per això vull agrair al meu grup comarcal, a les 32 societats musicals, la seua implicació en cadascuna de les seues societats, la seua cooperació i ajuda en cada moment que ho he necessitat i el seu suport i comprensió, especialment en aquests moments.