Directors de música de tot el món assistiren per primera vegada a l’important Congrés Internacional de Directors d’Orquestra que realitza tots els anys la International Conductors Guild que per primera vegada s’ha celebrat a València. La cloenda del Congrés a càrrec de la Jove Orquestra de la FSMCV dirigida per Cristóbal Soler va delectar al públic assistent.
Per al mestre valencià Cristóbal Soler ha estat tot un repte aconseguir que València es convertira en seu del Congrés Internacional de Directors d’Orquestra. Bona part de l’èxit de dur a terme aquest Congrés arribà per formar part de la més important associació de directors d’orquestra del món, amb seu als Estats Units d’Amèrica: la International Conductors Guild.
«Conductors Guild és l’associació més important del món i organitzen un congrés anual al voltant del món i van decidir que el Congrés de 2023 seria a València», destaca Cristóbal Soler.
Des d’aquesta associació internacional promouen el congrés des de fa molts anys i mai s’havia celebrat a Espanya. El nom de València estava a la llista per al futur i la sorpresa va arribar quan des de Conductors Guild li van anunciar a Cristóbal Soler que seria València la seu del congrés de 2023.
«Des de Conductors Guild li van anunciar a Cristóbal Soler que seria València la seu del congrés de 2023»
«El president electe de Conductors Guild, Julius Williams és professor i director d’orquestra de la Berklee de Boston i a València havia estat en diverses ocasions col·laborant i fent algun Master per a la Berklee de València i va vore que València era candidata per al Congrés i volia nomenar-la per a celebrar el Congrés i em va dir: tu veus possibilitats estructurals? I jo, clar, a tot li deia que sí. Conductors Guils en Espanya, en València…? Això és una fita històrica», explica Cristóbal Soler sobre el nomenament de València com a seu del Congrés.
Entitats col·laboradores
Des de l’Ajuntament de València també molts satisfets per triar València com a seu d’aquest important Congrés que organitza l’associació International Conductors Guild (ICG) que se celebra en la Berklee València per la importància d’enfortir la col·laboració amb altres ciutats d’àmbit internacional, escoles de música i universitats i que ressalta València com ciutat de música i pel seu important treball d’escoles i conservatori
Com a president d’AESDO, l’Associació Espanyola de Directors d’Orquestra, Cristóbal Soler amb el suport de moltes més persones, aconseguiren que entre el 10 i el 13 de gener es poguera celebrar el Congrés. I van moure cel i terra per tal d’aconseguir espais i entitats col·laboradores i prompte es sumaren la Berklee College of Music de València, l’Orquestra de València, la regidoria d’educació de l’Ajuntament de València, el Conservatori Municipal ‘José Iturbi’ , el Palau de les Arts i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
«Els espais i entitats col·laboradores: Berklee College of Music de València, l’Orquestra de València, la regidoria d’educació de l’Ajuntament de València, el Conservatori Municipal ‘José Iturbi’ , el Palau de les Arts i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana»
«Sóc president d’AESDO i fundador, sempre intentem fer projectes com poden ser concursos, ponències, assemblees, congressos però sempre a nivell nacional per donar a conèixer l’activitat de l’associació i moltes amb caràcter divulgatiu», explica Cristóbal Soler. De fet, la col·laboració d’AESDO ha deixat un precedent per a l’associació Conductors Guild perquè mai s’havia produït una cooperació amb altres associacions.
Les sessions
Més d’un centenar d’il·lustres directors i directores d’orquestra es van inscriure al Congrés Internacional. «El Congrés estava obert a tot el món, directors professionals i també estudiants i van vindre des de totes les parts del món: Austràlia, el Japó, Estats Units d’Amèrica, Canadá…», explica Cristóbal Soler.
Les sessions s’han celebrat a l’Aula Magistral del Palau de les Arts amb ponències i taules redones relatives a temes específics del món de la direcció d’orquestra. L’acte d’obertura del Congrés va ser inaugurat pel president de Conductors Guild, Julius Williams; el president d’AESDO, Cristóbal Soler; la directora de la Berklee València, María Martínez Iturriaga i la degana de la Berklee València, Simone Pilon.
«Les sessions s’han celebrat a l’Aula Magistral del Palau de les Arts amb ponències i taules redones relatives a temes específics del món de la direcció d’orquestra»
Entre les sessions s’ha parlat sobre les dificultats de la direcció (Edward Cumming), la professionalització de les associacions musicals (Bram Lamberts), el lideratge (Mehran Tebyani), les simfonies d’Espanya al segle XVIII (Javier José Mendoza) o la retrospectiva i homenatge al mestre Jesús López Cobos. Altres ponències han aprofundit en filologia musical (Sasha Mäkilä) o el llenguatge de direcció d’orquestra (Mark Perlman) o el paper de les dones directores d’orquestra (Carolyn Watson).
Caleb Wenzel destacà l’obra de Carmen-Helena Téllez per a revisitar la Gesamtkunstwerk i Cynthia Katsarelis va aprofundir en l’obra mestra Shostakovich Symphony No.14, mentre Cristian Z. Sandu va comparar estil i tradició. Sobre música d’Ucraïna va parlar Victoria Zhadko i molts interessant la taula redona sobre orquestra multicultural i culturalment informada moderada per Dominique Royem i amb les intervencions de Dwight Pile-Gray i Noreen Green-Drew, entre moltes altres sessions, ponències i taules redones celebrades els tres dies del Congrés Internacional de Directors d’Orquestra.
«També s’ha parlat de cors amateurs i de la composició contemporània, de l’estudi d’una partitura, d’escoles i estils dins de les direccions d’orquestra i també molt interessant la ponència sobre la contractació i l’assessorament», afegeix Cristóbal Soler.
A més s’han impartit altres activitats com tallers, com el de direcció a càrrec de Cristóbal Soler dedicat a la interpretació d’àries d’òpera i romances de sarsuela; l’assaig obert als participants del Congrés a càrrec de l’Orquestra de València – i de vesprada el concert – dirigida per Alexander Libreich al Palau de les Arts Reina Sofia i també s’ha aprofitat la presència d’un públic tant internacional per a mostrar la ciutat i l’ajuntament de València i la seua gastronomia amb una visita guiada.
«Una activitat molt potent gràcies a l’Orquestra de València, l’assaig va ser a l’Auditori del Palau de les Arts i tots estaven emocionats de fer-ho en un espai increïble i no vam parar durant els tres dies i jo molt orgullós de la meua terra, de València i d’espais tan magnífics com el Palau de les Arts i totes les ubicacions on vam celebrar activitats del Congrés», concreta el mestre Cristóbal Soler.
Jove Orquestra FSMCV
I la cloenda del Congrés va deixar el llistó molt alt per la fantàstica actuació de la Jove Orquestra de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, acompanyada de la solista vocal Lorena Valero i que va tindre lloc al saló d’actes del Conservatori Municipal ‘José Iturbi’ de València, dirigida pel seu director titular Cristóbal Soler.
«La cloenda del Congrés va deixar el llistó molt alt per la fantàstica actuació de la Jove Orquestra de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana»
«Una cloenda que va rebre moltes felicitacions, amb una actuació de la Jove Orquestra de la FSMCV que va posar el punt i final al Congrés i on molts dels participants van reconèixer que a València tenim el millor talent del món», conta Cristóbal Soler. «És el Congrés més important de la nostra professió i que es fa tots els anys i que enguany haja sigut València seleccionada és impressionant», conclou Cristóbal Soler.