El professor Vicente Galbis torna al front de l’Aula de Música de la UV i enceta aquesta nova etapa amb una línia clara de suport a la producció autòctona.
L’Aula de Música de la Universitat de València, a través del Servei de Cultura Universitària, reprén l’activitat aquesta primavera amb una completa programació que recull 13 concerts en dos dels espais culturals més emblemàtics de la ciutat: la Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau i el Jardí Botànic de la UV. Tot allò, baix les directrius del nou responsable acadèmic de l’Aula, el professor Vicente Galbis.
Les actuacions romandran a l’abast del públic durant els mesos d’abril, maig i juny, i arrancaran amb el primer concert, el pròxim 14 d’abril, a càrrec de Magdalena Martínez (flauta) i Miquel Pérez (guitarra), que tocaran en el marc del cicle ‘Música a la Capella’ que té lloc tots els dimecres al si de l’edifici històric de la Universitat.
Tots els concerts seran a les 18 hores, excepte el del dia 23 de maig, a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic, interpretat per un quintet de vent, a les 12 hores. Les entrades són gratuïtes amb reserva prèvia a partir de 72 hores abans de l’espectacle a través de l’aplicació https://events.fundacio.es/o/40
Els Concerts de Primavera són un cicle de concerts de música de cambra que segueixen una línia de suport a la música valenciana. En aquest sentit, hi ha previst, per exemple, un concert basat en obres de compositores i compositors valencians a càrrec de Plaerdemavida Ensemble, format per intèrprets autòctons, el dia 19 de maig a la Capella de la Sapiència.
Aquesta presència majoritària d’intèrprets i obres de compositors valencians pretén continuar promovent la música tant entre el públic universitari com entre tota la societat valenciana.
A més, la programació trimestral de l’Aula de Música de la Universitat de València té la col·laboració des de fa anys de la Unitat d’Igualtat de la UV i, en aquesta ocasió, es materialitzarà el dimecres 5 de maig, també a la Capella de La Nau, amb l’actuació del Duo Ekriktiko. Format per Mónica Marí (violoncel) i Carolina Santiago (piano), oferirà un repertori que posarà en valor l’obra d’autores com ara N. Boulanger, R. Clarke i M. Szymanowska, entre unes altres.
Vicente Galbis, nou director de l’Aula de Música de la UV
Vicente Galbis López és llicenciat en Geografia i Història, especialitat Musicologia, per la Universitat d’Oviedo, i doctor en Geografia i Història per la Universitat de València. En l’actualitat, és professor titular en el Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de Magisteri de la UV, i acaba de tornar al front de l’Aula de Música de la UV com a director acadèmic després d’haver estat el seu responsable entre els anys 1999 i 2015. A més, va ser vocal de l’antic Patronat d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València (1997-2015), així com membre del Claustre d’aquesta universitat.
Un dels seus camps principals d’investigació és l’estudi de la música de concert a València (creació i activitat musical) en els segles XIX i XX. Aquest camp s’ha concretat en línies d’investigació sobre la música escènica (òpera i sarsuela), l’estudi d’agrupacions musicals (orquestres, bandes i cors) o el treball investigador sobre algunes personalitats (per exemple, el compositor i musicòleg Eduardo López-Chávarri). Ha sigut director adjunt del Diccionari de la Música Valenciana (2006) i ha efectuat projectes de recuperació del patrimoni musical valencià.
El seu altre camp de recerca és la relació entre la música i la imatge, amb un especial interés en l’ús de la música preexistent en l’audiovisual i en la seua aplicació concreta a l’educació musical. Ha desenvolupat aquest camp temàtic en diverses publicacions i a través d’una àmplia tasca docent en postgraus oficials com ara el Màster en Música Hispana de la Universitat de Salamanca; el Màster Oficial en Música de la Universitat Politècnica de València; i, actualment, el Màster Universitari en Investigació en Didàctiques Específiques de la UV.