El regidor de Cultura i delegat de la Banda Simfònica Municipal, José Luis Moreno, ha destacat respecte a este concert que “constituïx un pas endavant en el procés de dinamització de la programació de la Banda Simfònica Municipal, ja que no sols visita llocs emblemàtics de la ciutat, sinó que ix de la seua zona de confort per a interpretar obres mestres orquestrals, adaptades fidelment a les característiques d’una banda de música”.
Este concert comptarà, a més, amb la participació de l’Orfeó Valencià i un potent elenc vocal format per la soprano Tanya Durán-Gil, la mezzosoprano Estíbaliz Ruiz, el tenor Mario Corberán i el baríton Lluís Martínez-Agudo.
Per part seua, Cristóbal Soler, que ha supervisat la transcripció per a banda d’esta partitura, ha destacat que “estem preparant amb molta il·lusió, per al nostre benvolgut públic, una de les obres més transcendentals de la literatura musical que s’interpretarà, per primera vegada en la història dels 120 anys de la Banda Simfònica Municipal, intentant oferir una versió musical seguint criteris historicistes i acostant-nos a la partitura original”.
El Rèquiem del geni salzburgués seguix els textos llatins per a l’ofici de difunts i constituïx l’última missa que va compondre, encara que va morir abans de concloure-la. Franz Xaver Süssmayr va ser el compositor encarregat de concloure-la, ja que Mozart va completar íntegrament les tres primeres parts de l’obra. Consta de set moviments i musicalment oferix una gran expressivitat, lirisme i dramatisme, amb elements propis del classicisme però amb moments cromàtics que apunten a un incipient romanticisme.
Curiositats atractives del més famós Rèquiem de la història de la música
El «Rèquiem» de Wolfgang Amadeus Mozart és una de les obres més famoses i benvolgudes en el repertori de música clàssica. A més de la seua bellesa musical, aquesta obra mestra està envoltada de nombroses curiositats i misteris. Ací tens algunes d’elles:
Composició Inacabada: Mozart va morir abans de completar el Rèquiem, deixant gran part de l’obra sense acabar. Només va poder completar els primers compassos de l’Introit (Rèquiem aeternam) i part del Kyrie. La resta va ser finalitzada pel seu deixeble Franz Xaver Süssmayr, encara que hi ha debat sobre l’autoria d’algunes seccions.
Encàrrec Anònim: Mozart va rebre la comissió per a compondre el Rèquiem d’un missatger emmascarat que no va revelar la seua identitat. Això va portar a l’especulació i a teories de conspiració sobre qui o quina entitat va encarregar l’obra. Existeixen diverses teories sobre qui va encarregar el Rèquiem i amb quin propòsit. Alguns suggereixen que va ser encarregat per un noble per a commemorar la mort de la seua esposa, mentre que uns altres creuen que va poder ser una comissió d’una societat secreta o fins i tot un encàrrec per al mateix Mozart.
Escriptura en el seu llit de mort: Mozart va compondre part del Rèquiem en el seu llit de mort mentre estava malalt. Aquesta imatge romàntica d’un geni musical treballant fins als seus últims moments ha capturat la imaginació de molts.
La història del Rèquiem de Mozart ha inspirat nombroses llegendes i mites al llarg dels anys, incloent-hi relats sobre la maledicció que envolta a l’obra i la seua associació amb el sobrenatural.
6. Varietat d’Emocions: El Rèquiem de Mozart és conegut per la seua profunditat emocional i el seu ampli rang d’expressió, que va des de la solemnitat i el lament fins a l’esperança i la bellesa celestial. Aquesta capacitat de transmetre una àmplia gamma d’emocions ha contribuït a la seua perdurable popularitat.