La Junta de Govern Local (JGL) ha aprovat celebrar la commemoració i el reconeixement, en este any 2025, del centenari del pasdoble “València”, de José Padilla, i de l’Himne Oficial de la Comunitat Valenciana, de José Serrano amb lletra de Maximiliano Thous, dins del Pla Estratègic “València Music City”.
D’esta manera, es pretén que estes commemoracions es manifesten des de tots els servicis municipals de l’àmbit cultural i educatiu, incloent-hi organismes com el Conservatori Municipal de Música Jose Iturbi, Banda Municipal de València, el Palau de la Música i el Palau de Congressos de València, en quantes activitats o esdeveniments culturals s’organitzen.
Segons ha explicat el regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, impulsor de la moció, “el pasdoble “Valencia” és més que una composició musical, és un símbol de la vibrant cultura valenciana que ha transcendit fronteres i continents, recordant-nos el poder unificador de la música. El centenari de la peça és una oportunitat perfecta per a reflexionar sobre la rica història de la música valenciana i espanyola i l’impacte durador que ha tingut en l’àmbit musical internacional”.
D’altra banda, el reconeixement oficial de l’Himne de l’Exposició Regional Valenciana (1909), de José Serrano amb lletra de Maximiliano Thous, celebra el seu centèsim aniversari com a himne representatiu de la regió valenciana. “Este reconeixement ocorria en 1925 i des de llavors ha consolidat el seu paper com el cant representatiu dels valencians, que va ser ratificat oficialment com a Himne de la Comunitat Valenciana en 1984 mitjançant la Llei 8/1984 de la Generalitat Valenciana, que ho reconeixia com l’himne oficial del territori valencià”, ha indicat Moreno.
A més, el regidor de Cultura ha assenyalat que “València Music City” serà el “vector clau” amb el qual es pretén “consolidar, reforçar i ampliar la labor municipal en l’àmbit musical, amb un caràcter transversal, millorant el disseny de les accions i activitats musicals i potenciant les possibilitats que la música oferix com a element de transformació social, emprenedoria i d’innovació”.
Història del pasdoble
“Valencia” és una de les obres més emblemàtiques i representatives de la música espanyola, que destaca per la seua rellevància i perdurabilitat tant en l’àmbit nacional com internacional. Esta composició, amb un ritme marcial i vibrant, destaca per la seua alegria, la seua melodia enganxosa i la seua passió contagiosa, característiques típiques del gènere del pasdoble.
La melodia va ser cantada, per primera vegada, per Mercedes Serós en 1925 en el teatre Olympia de París. D’esta manera va nàixer la famosa cançó “València”, però va ser la cupletista Mistinguette qui la va fer famosa en cantar-la en francés en el Moulin Rouge, aconseguint un dels majors triomfs internacionals aconseguits en la seua carrera artística.
Des de la seua estrena, «Valencia» ha sigut àmpliament interpretat i adaptat, convertint-se en un clàssic indiscutible de la música espanyola. La seua inclusió en festivals, concerts i esdeveniments culturals ressalta la seua rellevància al llarg de les generacions. El pasdoble ha servit no sols per a celebrar la cultura valenciana, sinó també per a reafirmar el llegat de José Padilla com un dels compositors més importants de la sarsuela i la música popular espanyola.