El jove investigador Carlos Miguel Pascual Górriz ha finalitzat els seus estudis de màster amb la presentació del treball Estudio y Catalogación de la obra de Miguel Asensi Martín (Llíria, 1879), un ambiciós projecte d’investigació que trau a la llum el corpus musical del compositor valencià.
Moltes de les obres recopilades en el treball eren fins ara desconegudes i han estat documentades a partir de materials originals o fonts històriques, principalment la premsa de l’època. Tot i això, Carlos M. Pascual advertix que este no és el catàleg definitiu, ja que moltes composicions d’Asensi s’han perdut o no han pogut ser localitzades.
Este estudi complementa una investigació anterior sobre la biografia del compositor, que donà lloc al Treball de Fi de Grau de l’autor i a diverses publicacions acadèmiques. La falta d’un catàleg estructurat de l’obra d’Asensi fins a l’actualitat i l’escassa presència del seu repertori en les programacions musicals actuals han sigut els principals motius que han impulsat esta investigació, amb l’objectiu de recuperar, valorar i difondre el llegat d’Asensi en l’àmbit musical.
Miguel Asensi Martín, nascut a Llíria el 1879, fou una figura destacada del teatre líric espanyol i desenvolupà la seua carrera entre Llíria, València i Madrid. Fou deixeble del patriarca de la Música Valenciana Salvador Giner. Destacà com a compositor, professor i director de les bandes de Manises, Ontinyent i la Unió Musical de Llíria de la que fou un dels impulsors de la seua fundació en 1903.
Este estudi suposa un pas important en la divulgació de la seua obra i el seu reconeixement dins del patrimoni musical valencià. I representa per a Carlos Miquel un esdeveniment escolar de gran importància. Carlos entre altres coses es membre de la Unió Musical de Llíria i corresponsal d’este periòdic a la capital de Camp de Túria.