La interpretació des de casa per part del Cor de la Generalitat de l’obra de Carles Santos ‘TO-CA-TI-CO-TO-CA-TÀ’ és un dels continguts nous d’esta setmana del canal #QuedatACasa de l’’Institut Valencià de Cultura. La col·laboració amb Carles Santos ha suposat un element diferenciador del Cor de la Generalitat respecte d’altres cors professionals europeus, i li ha donat una versatilitat escènica que ha sigut reconeguda per tots els directors d’escena amb els quals ha treballat posteriorment.
Carles Santos i el Cor de la Generalitat, llavors Cor de València, van iniciar la seua col·laboració en 1989 amb l’obra ‘Tramuntana Tremens’, espectacle que es va presentar en els principals festivals europeus i als escenaris de teatres de tot Europa durant anys, ja que aquesta estreta relació es va mantindre fins a la mort del compositor.
Després vindrien les Olimpíades de Barcelona 92, l’espectacle ‘Lisistrata’ a Les Naus de Sagunt i el Teatre Romà de Mèrida, o ‘Canturia Cantada’, que recull els aspectes corals de moltes de les obres del compositor. En una de les seues últimes actuacions conjuntes, la gala dels Premis Max al Palau de les Arts en 2017, Carles Santos va interpretar junt amb el Cor de la Generalitat l’obra ‘TO-CA-TI-CO-TO-CA-TÀ’, que es presenta.
Aquesta gravació ha sigut realitzada pel Cor de la Generalitat des dels seus domicilis amb la participació de Dolors Ricart com a directora convidada, Carmen Avivar, soprano, Jordi Blanch, director assistent, i Francisco Perales, director artístic i musical. S’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Caixa Vinaròs, per a facilitar l’ús de la gravació de Carles Santos de l’any 1982, inclosa en el muntatge.
Completa l’oferta musical del canal #QuedatACasa la ‘Simfonia núm. 1 en re major’ de Gustav Mahler interpretada per la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana sota la direcció de Pablo Rus Broseta. La gravació presentada correspon a un dels quatre concerts programats per la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) amb motiu de la seua trobada d’estiu de 2018. Així, va ser realitzada el 25 de juliol de 2018 al Palau de la Música de València, sota la direcció de Pablo Rus Broseta, director artístic i musical de la JOGV.
Pel que fa a l’apartat audiovisual, es pot gaudir d’una nova sessió de ‘La festa del curt a casa’ sota el títol ‘Bares, qué lugares’, que ens presenta cinc històries que succeeixen totalment o parcialment en restaurants, bars o cafeteries, ara que els estem trobant tant a faltar. En aquesta sessió els i les protagonistes filosofen, juguen, discuteixen, i hi ha qui, fins i tot, aprén idiomes mentre lliga en un bar.
Quant a l’arxiu fílmic, si aquest té la funció de recuperar i restaurar el patrimoni audiovisual, aquest patrimoni és un contenidor que conserva i difon la memòria històrica. Per a no oblidar, es proposa aquesta setmana ‘La obra del fascismo’, estremidor reportatge produït per Socorro Rojo Internacional en 1936.
Per últim, en l’apartat d’arts escèniques, el canal proposa ‘Un viatge al temps perdut’, amb tres documents que formen part de la sèrie produïda per À Punt, ‘Ciutats desaparegudes’, en la qual rastregen les formes perdudes de les ciutats i pobles valencians, i ens proposen un breu viatge cap arrere en el temps escènic en un ‘flashback’ hipnòtic, centrat en les històries que envolten la fundació dels grans teatres històrics i com s’han anat transformant amb el temps.