La formació abordarà demà el programa El Sant Greal: porga de la pestilència, música i relíquies a la fi de l’Edat mitjana, un repertori que reflecteix la vulnerabilitat de l’ésser humà alhora que les seues creences
El Festival de Música Antiga de València, Música, Història i Art (MHA) clausura, demà 7 d’abril en L’Almodí a les 19.30h, el cicle Músiques Religioses del Món amb el concert de Capella de Ministrers i el cor Lluis Vich Vocalis en el qual oferiran el programa El Sant Greal: porga de la pestilència, música i relíquies a la fi de l’Edat mitjana.
La formació valenciana abordarà un repertori que reflecteix com cap altre la vulnerabilitat de l’ésser humà alhora que les seues creences i del qual constitueix un significatiu exemple aquell que al·ludeix a les relíquies que es conserven en la Catedral de València, com la del Sant Calze. En l’Explicació de les santes relíquies, escrita en valencià, es deia d’ell: Oh, sant Calze! amb gran reverència t’adorem, perquè en tu el Senyor va consagrar la sang que és el licor que del crim purga la pestilència.
El repertori litúrgic del ritu cristià el constitueixen sobretot misses i oficis que commemoren un episodi de la vida de Crist o bé celebren la festivitat d’algun dels seus innombrables sants però existeix un altre igualment dedicat a aquests objectes de culte encara que els programes queden al marge de les creences i les idees de cada oïdor. Les edicions de Músiques Religioses del Món, organitzat per l’Associació Cultural Comes i en col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València i del Palau de la Música, giren entorn de repertoris vinculats a diverses confessions des d’una perspectiva estrictament musical.
Capella de Ministrers, un grup de referència internacional en la música antiga amb 34 anys de trajectòria artística, estarà integrat per èlia Casanova (soprano), Carles Magraner (viola d’arc i direcció), Robert Cases (arpa, cítola, llaüt i vihuela de péñola), Eduard Navarro (cornamusas, paku, oud i guiterna) i Pau Ballester (percussió); que conduiran al públic, al costat del cor Lluís Vic Vocalis, per paisatges sonors vinculats amb el Greal.
Lluís Vich Vocalis, formada per Vicente Abril, Jaime Flors, Jesús Navarro (tenors), José Luís Vicente, Ximo Martí, Eduard Escartí (baixos), és una agrupació vocal especialment dedicada a la interpretació de la música vocal del Renaixement i el primer Barroc. Des de 1985 i patrocinada pel Conservatori de València, treballa en la recuperació i divulgació d’un repertori musical original, amb especial preocupació per la música valenciana i la polifonia clàssica, que ha portat a rellevants certàmens, festivals i auditoris.
Gran acollida
Músiques Religioses del Món inclourà en aquesta edició un total de sis concerts a càrrec de prestigioses formacions i intèrprets. Les actuacions han tingut un gran acolliment del públic que ha omplit l’aforament de L’Almodí, un edifici declarat Monument Nacional i en l’actualitat un espai musical de referència a la ciutat de València.