La localitat de Bocairent enceta el nou any amb la vista posada en una de les principals cites de tot l´any, la de les seues festes de Moros i Cristians, recentment assenyalades pel portal TripAdvisor com unes de les deu festes d´hivern més espectaculars de tot l´estat i que arranquen el proper mes de febrer en honor a Sant Blai.
Abans però, i després que el passat cap de setmana els actes arrancaren amb el dia dels homenatges que rendeix tribut a les nou capitanies i als membres de les filades que acompleixen 75 i 50 anys en actiu, el proper dissabte tindrà lloc el ja tradicional Concert de Música Festera, una cita protagonitzada per l’Associació Unió Musical de Bocairent i que enguany compleix els 75 anys d´història.
El concert, organitzat per l’Associació de Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Blai, està previst a les 18.30 hores en el Teatre Avenida, i com és costum, tindrà com un dels seus principals al·licients, la presentació de les dedicades als capitans i capitanes de les festes 2017. El repertori comptarà a més amb peces clàssiques, com la marxa mora “No ho faré mes” o “L’entrà dels Moros” escrita el 1905 i cedida a la banda l’any 1907, així com dos peces amb cantants.
El concert ha estat preparat i estarà dirigit en bona part pel director titular de la banda de la localitat, Enrique Alborch Tarrasó, qui estrenarà també una peça seua en el concert. Però l´esdeveniment també comptarà amb la participació de directors i compositors convidats per a l´ocasió i que contribuiran a fer de Bocairent la capital de la música festera durant mes de gener. Entre els noms destacats que acudiran a la cita hi ha Damián Molinya Beneyto, Ramón Garcia Soler, Vicent G. Casanova Martínez, Salvador González i Francisco Valor Llorens. A més, es comptarà amb la col·laboració dels dolçainers de l’Aljub, així com de la soprano Charo Martos i del baríton Juan Luís Gil per a les dues peces que tancaran cada part del concert.
Les entrades per al concert s´han d’adquirir en la taquilla del mateix Teatre Avenida i es podran recollir el dia 13 de 19 a 21 hores, i el dia 14 des de les 17.30 hores fins a l’hora del concert. Una part de la caixa es destinarà a l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Bocairent (AFAB).
Programa
La primera part del concert arrancarà amb la tradicional obra “L´Entrà de Moros”, un pasdoble compost per a l’entrà mora d’Alcoi per Camilo Pérez Laporta en una època en què encara no existien les peces escrites expressament per al bàndol moro i que va suposar una gran aportació a la festa. Era l´any 1905, i es va estrenar durant l’entrà de 1906. Solament un any després, en 1907, veuria la llum la que està considerada com la primera marxa mora de la història: “A Ben Amed” d’Antonio Pérez Verdú. Hui l’AUM de Bocairent interpreta les partitures d’una còpia feta en 1907 expressament per a la formació i que permetrà als assistents gaudir d’una valuosa música amb 110 anys d’història.
La segona obra del concert serà “Castillo de Arena”, una marxa cristiana escrita pel mestre ontinyentí Vicent Gabriel Casanova i que s´estrena en aquest concert. La marxa pren el nom del castell que s’alça al poble de Canena, en la província de Jaén i està dedicada a Luís Vañó Martínez i Rosa Maria Cañadas Bonilla, senyors del “Castillo de Canena”. Una marxa plena de força i caràcter.
“No ho faré Més” és un altre dels clàssics de la música per als moros i cristians. Es tracta d’una marxa mora escrita en 1949 per l’autor alcoià Vicente Català Pérez que, amb melodies senzilles i discreta percussió, continua sent un dels temes més coneguts de la música festera set dècades després de la seua composició.
El concert continuarà amb una altra de les estrenes d’aquest concert de música festera, en aquest cas, la marxa cristiana dedicada a Amparo Silvestre Alcaraz, capitana 2017 de la filà dels Mosqueters, i que porta per títol “Amparo”. És obra del músic de l’AUM Bocairent Sergi Vanyó Peidro i ha sigut encarregada per les amigues “mosqueteres” de la capitana, “per a que amb música sempre recorde la seua capitania”. Música rítmica i èpica per a aquest càrrec que estrena l´any.
“Lorena” és una altra composició del mestre d’Ontinyent Vicente Gabriel Casanova i que està dedicada a les festes. Una marxa mora escrita per a Lorena Auñón Gómez, Capitana Mora 2017 per la filà Moros Marins de Bocairent. Una marxa plena de lirisme i força.
La primera part del concert es tancarà amb l´obra “Llegenda”, escrita pel mestre de Cocentaina i actual director de la “Instructiva” d’Alfarrasí, Francisco Valor Llorens en 2012. Està dedicada al Capità Cristià de la Filà Cides d’Alcoi, José Jorge García. Es tracta d´una marxa per a cor i banda que basa els seus textos en fragments del “Cantar del mío Cid”. En esta ocasió, la banda de Bocairent estrenarà una versió per a dos veus solistes i banda adaptada per Enrique Alborch i que comptarà amb la participació de Charo Martos i Juan Luís Gil.
Ja en la segona part, el concert continuarà amb “Elisheba”, un pasdoble fester del compositor nascut a l’Alqueria de la Comtessa Salvador González Moreno. Es tracta d’un pasdoble que s´estrena en aquest concert i que té un marcat caràcter contrabandista, mogut i alegre. L´obra estpa dedciada a Isabel Ferre Calbo, Capitana 2017 dels Contrabandistes de Bocairent. El títol de l´obra fa fa referència a l’origen hebreu del nom Isabel.
“Al-Pedro Toto” és marxa mora escrita en 2012 pel mestre i component de la banda de Bocairent Damián Molina Beneyto. L´obra està dedicada a Pedro Ibáñez Milán, més conegut com el “Toto”, cap d’esquadra dels “Almorávides” de Villena. Es tracta d´una marxa elegant, pomposa i subtil al mateix temps, que està basada en temes que el mateix autor va utilitzar en una marxa anterior dedicada a la mateixa esquadra. Es tracta d’un regal de la seua dona i fills com a mostra d’afecte.
El concert continuarà amb el pasdoble del mestre d’Atzeneta Ramón Garcia i Soler, director de les bandes d’Alzira i l’Olleria. V ser compost en 2014 per a la filà Maseros de Banyeres de Mariola, per commemorar el cinquantenari de l’inici de l’Ofrena a Sant Jordi (1964-2014). En aquesta peça es mesclen temes populars amb una concepció ben original d´allò que s’entén habitualment per “pasdoble”.
Sense dubte, un dels moments àlgids del concert serà l´estrena de la marxa cristiana “Sir Diru”, composada pel propi director de l´AUM Bocairent, Enrique Alborch Tarrasó, i que està dedicada a Andreu Vañó Sempere, membre de la banda i a més Capità del Terç de Suavosde les Festes de Moros i Cristians de Bocairent. Es tracta d’un encàrrec dels seus pares “per a que sempre visca la música i la festa com fins ara”. Una marxa escrita per a l´ocasió i on l’autor ret un xicotet homenatge al creador del gènere cristià, el mestre Amando Blanquer, incloent dos cites musicals de l’obra de l’insigne autor alcoià. Una música pensada per a la festa, amb molta energia i força.
El concert acabarà amb l´obra “Música per l´Enyor”, un esbós simfònic creat en 2001 amb música de Jose R. Pascual-Vilaplana, i lletra de Joan T. Jordà i Sanchis, que va ser escrit per a commemorar el II Centenari de Música de banda a Muro (1801-2001). Es tracta d’una proposta que barreja la força de la música festera amb la tendresa de les veus solistes. Està escrit per a Soprano, Baríton, Dolçaina i Banda i està dedicat pels autors a ”tots aquells que ens han fet arribar fins avui aquest tresor anomenat “Unió Musical de Muro”. Per a aquesta peça la banda de Bocairent comptarà amb la col·laboració de les magnífiques veus de Charo Martos i Juan Luís Gil, que posaran així el punt i final a una cita musical amb majúscules.