L’Alqueria Julià, convertida en la ‘Casa de la Música’, ha sigut cedida oficialment este divendres per Bankia a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), que fixarà la seua seu administrativa en aquest edifici del segle XVII, situat en el barri Nou Moles, i rehabilitat per l’entitat financera.
L’acord de cessió ha sigut signat en un acte que s’ha celebrat en l’Alqueria Julià, pel director corporatiu de la Territorial de Bankia a València i Castelló, Jaime Casas; la coordinadora de la Direcció general de Comunicació a la Comunitat Valenciana, Isabel Rubio, i la presidenta de FSMCV, Daniela González.
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, que compta amb més de 500 societats musicals, fixarà la seua seu social i administrativa a la ‘Casa de la Música’ a partir del dilluns. A més, aquesta albergarà l’activitat cultural de la Federació, el seu Centre d’Estudis i el de les seues agrupacions musicals, acollirà les labors de formació i investigació i serà també la seu de l’arxiu de la FSMCV.
“La signatura d’aquest acord de cessió és el fermall d’or a un projecte de restauració i rehabilitació veritablement il·lusionant per a Bankia amb el qual hem posat de manifest el compromís de la nostra entitat amb la música i les societats musicals de la Comunitat Valenciana”, ha destacat el director corporatiu de la Territorial de Bankia a València i Castelló. “Estem segurs que la ‘Casa de la Música’ es convertirà en un lloc de referència i un punt de trobada per a la cultura i l’art en una regió que té la música en el seu ADN”, ha apuntat Casas.
Per part seua, la presidenta de la FSMCV ha subratllat que “és un dia importantíssim per a les societats musicals de la Comunitat Valenciana, que tenen des de hui, en aquesta ‘Casa de la Música’, la seua pròpia casa. Un espai extraordinari, declarat Bé d’Interés Cultural, que albergarà un altre Bé d’Interés Cultural com són les nostres societats musicals”. “Per això, volem convertir aquesta joia patrimonial de l’Alqueria Julià en un espai viu, obert, que les societats musicals senten com a propi i en el qual desenvolupen l’amplíssima gamma d’activitats culturals que giren entorn d’aquestes, a més de ser, per descomptat, seu de la Federació”, ha remarcat.
En aquest sentit, González ha explicat que “res d’això hauria sigut possible sense el suport de Bankia al nostre moviment, per la qual cosa vull agrair-los novament la seua aposta per la música en la nostra terra. De la mà de Bankia, hui culminem una reivindicació històrica, com és comptar amb una seu pròpia i concorde a l’envergadura del nostre moviment que, segons la Universitat de València, és considerat el primer agent cultural de la Comunitat Valenciana”.
Quasi 2.000 metres quadrats
La ‘Casa de la Música’ compta amb una sala d’assajos, biblioteca, videoteca, fonoteca, sala de partitures i diferents espais d’important valor arquitectònic per a ús cultural, a més d’un jardí que reinterpreta l’original de l’Alqueria. Bankia ha invertit més de 3,5 milions d’euros en l’Alqueria Julià, edifici del segle XVII situat en el barri Nou Moles de València, que va albergar el Col·legi de Santa Bàrbara fins als anys 90 del segle passat i que està dotada de l’equipament necessari per a convertir-se en un important centre musical de València, en el qual es desenvoluparà una potent activitat social i cultural.
L’Alqueria Julià va ser declarada Monument Artístic Nacional en 1978 i Bé d’Interés Cultural en 2007, la qual cosa suposa la figura de més alta protecció per a un edifici a la ciutat de València. Està construïda en una parcel·la de 1.986 metres quadrats, amb una construcció de 692 metres quadrats distribuïts en dues plantes i una terrassa de 51 metres quadrats addicionals. La resta l’ocupa un pati amb jardí que integra els fragments existents del mateix amb l’evocació de les seues preexistències, que ha sigut restaurat amb la col·laboració de la paisatgista María Teresa Santamaría. S’ha conservat l’arbratge que existia, plantant noves espècies arbòries, així com vegetació arbustiva i herbàcia, recreant amb un nou llenguatge els components originals, a partir de la documentació gràfica existent de 1932.
L’edifici pot considerar-se com un dels escassos exemplars conservats d’alqueria valenciana del segle XVII. A més del seu interés històric, l’Alqueria conserva encara elements estètics de gran valor que s’han rehabilitat com a voltes, pintures, frescos, esgrafiats, pavimentació o azulejería.
El projecte de restauració ha permés ressaltar tots els elements de gran valor històric i artístic que encara es conserven en l’edifici. A més, s’ha realitzat el condicionament necessari per a dotar-lo de l’equipament que es requereix amb la finalitat d’adequar-lo a l’activitat social i cultural prevista.
En aquest sentit, destaca la construcció d’una sala d’assajos situada sota el jardí de l’Alqueria amb l’objectiu de respectar l’estructura original de l’edifici.
Espai per a activitats culturals
L’Alqueria Julià permetrà incorporar un edifici de gran interés al circuit turístic i cultural de València, la qual cosa redundarà en benefici del barri de Nou Moles i del conjunt de la ciutat. Els usos proposats per a l’Alqueria suposaran una dinamització econòmica i cultural del barri, ja que el nivell d’activitat previst incrementarà les necessitats de serveis de tots aquells que la visiten.
L’edifici serà, a més, un espai privilegiat per a presentacions corporatives, cicles de concerts, entre altres de l’Orquestra Simfònica de Bankia (OSB), o qualsevol altra activitat cultural que es projecte en el futur.
El pla de convertir l’Alqueria Julià a la ‘Casa de la Música’ està d’acord amb la línia estratègica del banc de suport al moviment associatiu musical valencià, que es va iniciar en 2014, a través del programa ‘Bankia Escorta València’, que, a més, contempla, entre altres iniciatives, una convocatòria de beques per a estudiants de les escoles de música, el ‘Concurs Bankia d’Orquestres de la Comunitat Valenciana’, els ‘Premis Bankia al Talent musical’ i el projecte de recuperació de patrimoni ‘Música a la Llum’