Dins del “Cicle de Concerts d´Hivern” , l’Orquestra del Ateneu Musical de Cullera va realitzar l’estrena de l’obra que es va alçar amb el Primer Premi del “I Concurs de Composició Internacional Emili Giménez Bou” en la categoria d’Orquestra Juvenil.
L’obra titulada “La Lledonereta”, és una missa de veus blanques i orquestra composta per set parts. El seu autor Carles Pascual. Durant la interpretació amb l’orquestra va participar el Cor de l’Escola amb el reforç del cor de la Societat. Els directors encarregats d’això van ser els propis titulars José Luis Grau Sapiña, Dunia Pérez i Xelo González.
Els altres premis
Els premis d’aquest concurs han sigut interpretats per les diferents agrupacions de la Societat, per això el 29 de gener van ser també estrenades en el mateix Auditori, igualment dins del “Cicle de Concerts de Hivern” i per la Banda Simfònica altres de les tres obres premiades “Terras Galegas”, de José Ramón Rico, “Tagus”, d’Ángel Luis Fernández, i “Lepant 1571”, de David Rivas, a més de la guanyadora, “La Lledonereta” de Carles Pasucal. Aquestes en la categoria de “Obra de Concert”, les tres dotades amb Primer Premi més “Lepant 1571” que va obtindre l’Esment d’Honor.
“Terras Galegas” es basa en un viatge amb la condició de mostrar la riquesa natural i gastronòmica , a més del patrimoni gallec; ; “Tagus” narra la llegenda de l’origen del riu Tajo i la ciutat de Toledo; “Lepant 1571”, és un poema commemoratiu del 450 aniversari de la Batalla de Lepant. Tot ha sigut una aportació a la cultura musical de la qual tant pot presumir la nostra Comunitat.
A aquest concert es va afegir altres interpretacions com el pasdoble “Jordi Mayor” del compositor Ferrer Ferrán, dedicat a l’alcalde de la localitat, a més de l’obra guanyadora en la secció de “Solistes” amb Eduard Gisbert Vañó al bombardí i David Szajner Costa amb la tuba.
Qualitat acreditada en les composicions per a Banda Juvenil
Continuant amb les obres premiades el 12 de febrer es feren les estrenes i va arribar el torn de les sis premiades en la categoria Obra per a Banda Juvenil que igualment van ser interpretades en L´Auditori. Aquestes van ser “La Ciutat Eterna” de Carlos Vallés Donate i “Roma Inivicta” de Raúl Doménech Rubio ( es basen en l’Antiga Roma, en l’època de la seua màxima esplendor), “Diantre, el follet” de David Rivas ( tràfic d’un follet amb esperit bromista de la mitologia gallega), “Da Vinci” de Felipe Vicente Manresa (narra la vida del gran geni de la història de la Humanitat), “La Torre Mora de Moixent” de José Luís Peiró Reig ( igualment ens narra la construcció d’aquesta emblemàtica torre d’aquesta ciutat) i “Galiana” d’Angel L. Fernández ( ens narra la llegenda del Palau de la Vega del Tajo). Les dues últimes es van alçar a més amb Esment d’Honor.
Com a complement del concert es van afegir al programa “The Happy Cyclist” de Ted Huggens, i “Pep Consciències” de Ferrer Ferrán. Tot un programa concorde a aquesta vesprada de concert en el qual es va commemorar a José Salmerón Alemany per estar al capdavant d’aquesta Banda Jove entre els anys 2019/2022.
Una edició existosa de l’I Concurs de Composició Internacional “Emili Giménez Bou” ha sigut tot un enriquiment musical, tant en el motiu de la seua creació com per a la motivació de joves compositors. És el que es perseguia amb això. La gran emotivitat de les inspirades les obres van donar mostra d’un treball ben fet.
Com bé va dir el seu Director Artístico Ferrer Ferrán en una anterior entrevista a aquest periòdic, “la intenció d’aquest concurs és promocionar la composició tant per a banda com per a orquestra, motivar i donar valor a la creació d’obres simfòniques abastant agrupacions de nivells tant infantils com juvenils.”
Beca Minerva
Altres activitats a destacar de la Societat celebrades durant aquest mes van ser les signatures del compromís per part dels candidats a l’obtenció de les Beques Minerva 2023 En l’acte van ser presents el president de l’entitat Armand Calatayud i Vicent Bustillos, responsable de l’Àrea Pedagògica. Aquesta és la segona edició d’aquest important i interessant projecte. Una altra interessant activitat va ser la Classe Magistral de “Tècnica Vocal” a càrrec de la soprano Tanya Durán Gil i el baix/baríton Lluís Martínez Agudo.
Armand Calatayud: “Gràcies a Ferrer Ferrán se’ns obri una oportunitat magnífica fonamentalment en termes de modernitat”
El president de la Societat Armand Calatayud ens va aportar a aquest periòdic les seues declaracions, tant d’aquest esdeveniment com de la futura prosperitat que està duent a terme la Societat: “per a nosaltres ha sigut un èxit total aquesta primera edició, per cert, biennal, ja que el primer any ha sigut el de la presentació, jurats, etc … i el segon el de la interpretació.
“És i ha sigut una experiència que ens aporta moltíssims beneficis. Entenem que gràcies a Ferrer Ferrán se’ns obri una oportunitat magnífica per a l’Ateneu Musical fonamentalment en termes de modernitat, ja que suposa una connexió molt directa i d’alt nivell en el nivell de la composició contemporània, a més de la relació amb els principals protagonistes que són els compositors. És una comunicació amb el món de la creació musical, perquè això genera sinergies, ens permet compartir informació amb ells, dissenyar nous projectes, de compartir un cap de setmana quan són premiats per a conéixer en què estan treballant, com van les línies actuals de la composició.
“Una altra de les oportunitats és quant als nostres alumnes, els nostres músics… per a ells és una inspiració poder comptar amb els compositors, amb aquest concurs de composició d’aquest nivell. Una altra qüestió que posem damunt de la taula és que aquest projecte es basa en el fet que no és important competir, sinó gaudir amb l’art de la música, de la interpretació de les obres, de les aportacions que in situ fan els compositors, gaudir del nostre director que ell ho fa amb aquestes estrenes.
“Per a donar un titular podríem dir que aquest concurs significa donar una gran oportunitat a la modernitat, una oportunitat de poder connectar amb el món musical actua. Respecte a l’any 2023 tenim pensat fonamentalment treballar en ordre intern per a millorar els nostres procediment , la nostra manera d’organitzar-nos , fonamentalment serà en tres pilars. En el primer estem ja treballant , ja ho hem posat en marxa, es basa en la potenciació de la nostra imatge, de la nostra entitat de l’Ateneu Musical compartint amb socis i simpatitzants, amb el públic en general, totes les interpretacions musicals de les agrupacions a través de la web, xarxes socials, plataformes, mitjans tradicionals… amb la finalitat de donar a conéixer totes les activitats artístiques.
“Ho estem fent amb productes audiovisuals de la màxima qualitat. No es tracta simplement d’enregistraments domèstics. Pensem que socis i simpatitzants han de tindre aquesta oferta, traslladar la imatge de modernitat i bona presentació del nostre treball. Una altra línia d’actuació és una aposta ferma per la formació. Iniciem la nostra marxa amb la creació de les “Beques Minerva” , una aposta per l’ensenyament professional musical i a més durant aquest any estem dissenyant cursos d’especialització que s’impartiran en les nostres instal·lacions, seran cursos de perfeccionament de matriculació oberta.
“Vam posar en marxa les Classes Magistrals, però creiem que hem de fer un pas més cap avant i estem pensant en cursos de més duració que ens permeten portar grans professionals amb alumnat d’un cert nivell que puga assistir a aquestes classes d’especialització. En tercer lloc, seguim amb la línia de treball de crear noves agrupacions per a unir un altre tipus de grups a les tradicionals que connecten de manera directa amb la gent més jove. En aquesta línia podem dir que seguirem amb la consolidació de la “Pirri Jazz Band” que és la nostra agrupació de jazz . Estem ja més o menys en un punt de presentar una nova agrupació realment nova en pròximes dates que si tot va bé la podrem presentar. En resum, diguem que la primera és una posada per eixir amb els productes audiovisuals, la segona continuar creixent cara a la formació i la tercera tindre vies d’expressió per als nostres socis artístics, per a benefici de tots, donant noves oportunitats amb noves agrupacions. Aquestes són les tres línies de creació que tenim en marxa a part de dinàmiques d’actualització, renovació , innovació i modernització de l’Ateneu Musical pensant en una Societat Musical del segle XXI.”
“Aquest projecte es basa en el fet que no és important competir, sinó gaudir amb l’art de la música, de la interpretació de les obres, de les aportacions que in situ fan els compositor”
Les “Beques Minerva” , una aposta per l’ensenyament professional musical i a més durant aquest any estem dissenyant cursos d’especialització que s’impartiran en les nostres instal·lacions, seran cursos de perfeccionament de matriculació oberta”
“Tres línees d’actuación que tenim en marxa a part de dinàmiques d’actualització, renovació , innovació i modernització de l’Ateneu Musical pensant en una Societat Musical del segle XXI.”