Espai LaGranja, el centre de recursos i mediació per a la dansa de l’Institut Valencià de Cultura, organitza, el divendres 5 de maig, el taller ‘Flamenco, conciencia de movimiento’, impartit per la balladora de flamenc Ana Morales, en el qual compartirà la seua investigació i experiència artística.
Des d’Espai LaGranja es treballa en la construcció d’un espai de reflexió sobre el flamenc, les arts escèniques i la ‘performance’, buscant unir els diferents gèneres.
Morales és considerada com una de les grans representants de la generació del ‘flamenc revolucionari’, encara que ella prefereix no posar etiquetes al seu art, ella balla i així ho ha fet des de fa més de dues dècades. “El flamenc és un gènere tan viu que naix de la seua pròpia mescla, que és la d’un art sempre en el present”, precisa la balladora.
Per al jurat del Premi Nacional de Dansa, Ana Morales mereix aquest premi “per la seua capacitat per a crear universos diferents en cada una de les interpretacions que aborda, en una incansable busca personal, arriscada i valenta” i “el caràcter orgànic del seu moviment, tret que posa en relleu en treballs com ‘Sin permiso’, ‘Cuerda floja’ i ‘Peculiar’”.
En ‘Flamenco, conciencia de movimiento’, que es desenvoluparà a Espai LaGranja, Morales vol obrir el concepte del moviment. La idea del taller és treballar i redescobrir totes les possibilitats que té el cos per a poder aplicar-les al flamenc i a la seua energia. Des de la respiració com a focus per a fer orgànica la dansa fins a poder treballar les emocions lligades als moviments, la memòria corporal i les eines per a afinar en qualitat.
“La tradició està per a sostindre i perquè hi haja sempre un esclavó en el qual qui entra tinga un lloc en què trobar d’on va partir això. És una llàstima que els que parlen de la tradició no puguen disfrutar de l’altre ventall que té el flamenc”, assenyala la balladora.
Ana Morales
La ballarina i balladora de flamenc nascuda en 1982 a Vilafranca del Penedès ofereix un flamenc sempre innovador, d’una gran intensitat i, com s’ha dit en alguna ocasió, d’una especial elegància i sensualitat. Dansa contemporània i flamenc conflueixen en el seu llenguatge coreogràfic, marcat per la tècnica, la presència escènica i el coneixement de l’art de la dansa, però també per les hibridacions i contaminacions constants amb altres arts.
Entre les coreografies que ha signat Ana Morales hi ha ‘Los pasos perdidos’ (2016); ‘Una mirada lenta’ (2017); ‘Sin permiso. Canciones para el silencio’ (2018), dirigida per Guillermo Weickert i coproduïda per la Biennal de Sevilla, el Festival de Jerez, Flamenco Festival i Tanzhaus Düsseldorf; o ‘En la cuerda floja’ (2020).