Ser presidenta de la Unió Musical de Llíria representa molt d’orgull i un gran compromís.
La nova presidenta de la Unió Musical de Llíria és professora de primària jubilada. Casada, amb tres fills i dos nets, nascuda i veïna de Llíria, ha desenvolupat la seua professió en L’Alcúdia, Benaguasil, la Pobla de Vallbona i els darrers anys en el Col•legi Sant Vicent Ferrer de Llíria. En l’anterior Junta Directiva ocupava la vocalia del Centre Integrat.
– Què significa per a vostè ser presidenta de la Unió de Llíria i, a més, ser la primera dona que ocupa este càrrec en les societats musicals de la ciutat?
– Ser presidenta de la Unió Musical de Llíria representa molt d’orgull i un gran compromís. Quan una persona com jo, que tinc un gran sentiment per la Unió, arriba a ser presidenta d’aquesta societat que tant estime, és molta la satisfacció, però també molta responsabilitat. El que una dona siga presidenta d’una banda de música de la meua ciutat, ho considere com una normalitat, l’anormalitat és ser la primera i que fins ara no hi haguera una dona presidenta, quan en les dos societats musicals llirianes hi han dones de reconeguda vàlua. Desig que les dones de la meua ciutat i de tot el món, abasten el lloc que els correspon en qualsevol activitat per la seua capacitat i no pel fet de ser home o dona.
– Des de quan està vinculada a la Unió?
– Aquells que em coneixen saben que la meua vinculació en la Unió Musical comença abans de nàixer, ja que el meu avi Santiago va ser soci fundador i la meua família sempre ha estat relacionada amb aquesta societat. Així jo, en l’any 1969, vaig ser Reina de la Música, i l’any 1994 va ser Reina de la Música la meua filla; també forme part d’un grup que s’anomena “Dones Unioneres”, que sempre estan disposades a treballar per tot allò que necessite la nostra societat, i en l’anterior Junta Directiva ocupava el càrrec de vocal del Centre Integrat.
– Quins són els reptes que s’ha marcat la seua Junta directiva per a esta legislatura?
– La gestió de la nostra Junta directiva està encaminada a treballar en quatre àmbits: el primer, l’artístic musical, que és l’ànima de la nostra societat; el segon és l’aspecte social i de comunicació; altre punt importat és l’econòmic, aspecte necessari en tota societat; i per últim, l’educatiu i de formació i reciclatge. La Junta Directiva està estructurada per a cobrir tots aquests aspectes. Així treballarem per mantindre la nostra societat com capdavantera dins del món, tan exigent, com és el musical, no podem oblidar que la nostra Banda Unió Musical és la més guardonada en el Certamen Internacional de València.
La nostra societat Unió Musical té un valor humà enorme. En són al voltant de cinc-cents músiques i músics de les diferents agrupacions musicals i els components del cor social, tots ells amb la seua corresponent formació musical. A més a més està la massa social, les sòcies i els socis, i també, per què no anomenar-los, tots els nostres simpatitzants i aficionats a la música. Tenim un gran valor patrimonial en la nostra seu i més ara en les dependències de la nova obra, i com no, tenim una història centenària que no podem trair. Gaudim d’un nivell d’excel•lència, però continuem pel camí de la superació, per què eixe és el camí que marcaren els socis fundadors i no l’abandonarem.
– Cóm és l’equip que l’acompanya en esta nova etapa?
– La nova Junta Directiva està composada per 18 dones i 13 homes. En els components de la nova Junta Directiva hi ha una doble vessant: d’una banda hi ha un grup de gent jove, tots ells molt preparats i amb caràcter emprenedor, que aporten una visió de futur i que sens dubte, tindran una veu fonamental durant els pròxims anys. D’altra banda, persones experimentades, amb preparació i sobrada capacitat de gestió. Però sobretot, totes i tots, joves i majors, compartim la mateixa responsabilitat, sentiment i ganes de treballar per la Unió Musical.
Vull deixar constància de la meua total confiança en tots els components que m’acompanyen en la Junta Directiva, sé que entre tots aconseguirem que la nostra Societat, la Unió Musical, aconseguisca el més alt nivell, i ja que a les bandes de música de la Comunitat Valenciana, recentment el Consell de Ministres, les ha anomenades Patrimoni Immaterial, ser un referent de les societats musicals.
– Què pot aportar una dona com vostè a una entitat centenària i reconeguda mundialment?
– La meua aportació a la Unió Musical serà fonamentalment treball, gestió i esperit de superació, lluitarem per que les nostres agrupacions musicals, la Banda Simfònica, l’Orquestra Simfònica, la Banda Juvenil, l’Orquestra Jove, el Cor Social i la Colla Pastrana de tabalet i dolçaina mantinguen el nivell d’excel•lència i que s’esforcen per tal d’aconseguir les cotes més altes per la nostra societat; la nostra centenària història, així ens obliga, i aprofitant que Llíria està anomenada per la UNESCO com ciutat creativa de la música, lluitarem per que la Unió Musical siga internacionalment reconeguda, exportant a tot el món, des de Llíria, la qualitat de la nostra Unió Musical.
Amparo Esquedo, nova presidenta de la Unió Musical de Llíria.