Dissabte vinent dia 10 de desembre la Vila d’Altea viurà de nou el seu certamen, un dels clàssics del profús calendari d’esdeveniments d’aquesta naturalesa que se celebren anualment.
El d’Altea viu el seu 48 aniversari, i ja des de la presentació els seus responsables van voler ressaltar la importància d’aquesta edició que ve reprendre el clima de normalitat després de la pandèmia del COVID-19: “Per fi tornem a la normalitat i us garantisc que s’oferirà un gran espectacle en el qual gaudirem, volguera que tot el poble d’Altea formara part del nostre Certamen”, ha declarat el president de la Societat Filharmònica Alteanense, Joan Carles Guillén.
El Certamen Internacional de Música Vila d’Altea ha vist passar al llarg de la seua història 198 bandes de música procedents de quatre continents (Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia), més de 19.100 músics, 139.000 espectadors, interpretar 640 obres i ha entregat 138.000,00 euros en premis des del seu inici.
Tres grans bandes competiran pel guardó
Les bandes que participaran enguany són, segons ordre d’actuació: la Associação de Cultura e Recreio dona Banda Marcial do Val (Portugal), la Societat Musical L’Artística Manisense (València) i el Centre Instructiu d’Art i Cultura Vall d’Uixó (Castelló). Per a la clausura està prevista l’actuació fora de concurs de la banda amfitriona, la Banda Simfònica de la Societat Filharmònica Alteanense.
Interpretacions
Les formacions hauran d’interpretar dues obres puntuables en el certamen, l’obra obligada serà del compositor Santiago Cinqué Serna (Albatera, Alacant) amb el títol: ‘Créixer (Grow)’; i una altra de lliure elecció.
Aquesta edició ha sigut dedicada a l’Any Europeu de la Joventut, temàtica sobre la qual versa el cartell de la il·lustradora alteana Teresa Such.
Premis
Joan Carlos Guillem ha indicat que la banda que obtinga una puntuació compresa entre els 250 i els 300 punts “obtindrà el primer premi”. El segon premis el rebrà la formació que obtinga entre 200 i 250 punts, i el tercer premi serà per a la banda que reba entre 150 i 200 punts.
Guillén ha afegit que “obtindrà Esment d’Honor la banda que aconseguisca major puntuació, sempre que aquesta siga igual o superior a 250 punts. L’Esment d’Honor no podrà ser compartida”
Com sempre l’ajuntament d’Altea s’esforça a reforçar l’organització, i la seua regidora de cultura, Aurora Serrat ha declarat: “Voldria destacar la gran labor del comité organitzador del certamen que un any més estan al peu del canó perquè Altea siga referent musical internacional i donar-li l’enhorabona a l’artista alteana Teresa Such pel gran cartell que ha realitzat que plasma perfectament la temàtica d’enguany. Convide a tots els amants de la música el pròxim dia 10 al fet que vengen a gaudir d’aquest certamen”.
Jurat
Com sempre un jurat exigent posarà color sobre blanc amb les seues deliberacions. Està compost en aquesta ocasió per Pierre Kuijpers (nascut en Thorn, Limburg en 1945 és un reconegut oboista, Director, mestre de directors en prestigiosos Conservatoris, i músicopedágogo), Eva Lopszyc (natural de Buenos Aires, compositora, directora orquestal i pianista amb un llarg currículum en tots els àmbits de la música) i Beatriz Fernández Aucejo (diectora valenciana de reconeixement internacional, ha dirigit a les principals orquestres valencianes i múltiples d’altres països).
HISTÒRIA DEL CERTAMEN D’ALTEA
Des de 1889, la Societat Filharmònica Alteanense ha sigut la principal entitat cultural d’Altea. En els anys 30 mantenia l’única biblioteca de la població -amb més de 2.000 volums- i, des de 1931 a 1936, va editar la revista d’aparició mensual ALTEA.
Aquest dinamisme cultural va fer que la Societat Filharmònica Alteanense convocara i organitzara, l’any 1949, l’I Certamen de Bandes de Música d’Altea.
Desgraciadament, les dificultats econòmiques de l’època no van permetre que aquesta iniciativa tinguera continuïtat. El segon Certamen de Bandes es va dur a terme al febrer de 1973.
Des d’aquesta data fins als nostres dies, amb el patrocini de l’Ajuntament d’Altea i d’altres entitats i organismes, i amb l’organització de la Societat Filharmònica Alteanense, no hi ha hagut cap interrupció. Fins a l’any 1978, el Certamen va tindre caràcter provincial.
Des de 1979 fins a 1989, el Certamen es va convocar amb categoria regional. A partir de 1990, el Certamen va assumir categoria estatal. Prestigiosos compositors i directors, com a J. Alfosea, Carlos Cosmén, José M. Cervera, Jesús Montalbán, Vicente Sempere, Gerardo Pérez Busquier, Julio Ribelles, José Ferriz, Eduardo Cifre, Vicente Perelló, Bernabé Sanchís, Moisés Davia, Salvador Chuliá, Francisco Signes, Luis Blanes, Jef Penders, Rafael Talens Pelló, Bernardo Adam Ferrero, Pablo Sánchez Torrella, Francisco Grau Vegara, Enrique García Asensio, Antón García Abril, Vicente Zarzo, José Vicente Egea, Johan de Meij… han sigut algunes de les personalitats del món de la música que han jutjat les actuacions de les excepcionals agrupacions musicals que han competit amb esportivitat per a meréixer el màxim guardó.
L’any 1996 marca una important fita històrica en el Certamen. Amb motiu de la 25a edició, la Societat Filharmònica Alteanense dona un nou impuls a aquest esdeveniment: convocatòria internacional, premis importants, jurats de gran qualificació musical i una acurada organització són les claus perquè el Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d’Altea haja merescut any rere any el reconeixement i el prestigi a nivell estatal i internacional. (Tret de la página web del certamen) www..cimaltea.com)
La 47 edición va ser per a La Banda Primitiva de Llíria
ATENEO MUSICAL Y DE ENSEÑANZA BANDA PRIMITIVA DE LLÍRIA (VALENCIA)
JAVIER ENGUÍDANOS MORATÓ, director
Obra de presentación: Dos sonrisas de Juan V. Más Quiles
Obra libre:“Hell and Heaven” 1a Sinfonia de Oscar Navarro
PUNTOS: 290,00 – PREMIO: PRIMER PREMIO Y MENCIÓN DE HONOR
AGRUPACIÓN MUSICAL CARAVACA DE LA CRUZ (MURCIA)
VÍCTOR RODRIGO GARCÍA, director
Obra de presentación: “12 de junio” de Ignacio Sánchez Navarro
Obra libre: “La Vall de la Murta” de Andrés Valero Castells
PUNTOS: 233,50 – PREMIO: SEGUNDO PREMIO
UNIÓN MUSICAL ALMORADÍ (ALACANT)
JUAN MIGUEL ROMERO LLOPIS, director
Obra de presentación: “Socarrats i Tramussers” (pasodoble) de Jaume F. Ripoll Martins
Obra libre: “Second Symphony for Wind Orchestra” de Luis Serrano Alarcón
PUNTOS: 284,00 – PREMIO: PRIMER PREMIO
CLAUSURA:
B.S. DE LA SOCIETAT FILHARMÒNICA ALTEANENSE, de Altea (Alicante)
RAFAEL M. GARRIGÓS GARCÍA, director
Obras libres: Tom Sawyer Suite de F. Cesarini, Clarinet concerto de P. Sparke, Altea en el Record de Jaume Fco. Ripoll Martins