El passat 4 de desembre es va reprendre la celebració del Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d´Altea al Palau Centre D´Arts d’aquesta ciutat amb la participació de tres bandes simfòniques: l’Agrupació Musical del Caravaca de la Cruz (Múrcia), l’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva de Llíria (València) i la Unió Musical d’Almoradí (Alacant).
(Altea. Enviada especial) En aquesta 47 edició l’obra obligada tenia com a títol “Stones and Siga” de Saül Gómez, una composició que homenatjava els Parcs Naturals, especialment a la “Serra Gelada”. Aquesta obra evocava un crit d’atenció, un crit d’alarma, una necessitat urgent de reconduir la relació entre l’ésser humà i la naturalesa.
Ens comentava Aurora Serrat: “com a Regidora de Cultura estic encantadísima que la Societat Filharmònica Alteanense haja decidit apostar que havia de tornar el Certamen. Això ha sigut un gran esforç per a ells, ja que la situació no és òptima en qüestions sanitàries, però ells han apostat i l’Ajuntament, com sempre, ha estat darrere oferint tot el seu suport. Les sensacions han sigut molt positives, el món en general, bandístico de la Comunitat Valenciana hui té el punt de mira a Altea per ser els primers que hem decidit reinventar-nos i refer el nostre certamen. Una gran satisfacció per part de tots.”
L’esdeveniment va començar amb l’actuació de de l’Ateneu Musical i Ensenyament Banda Primitiva de Llíria de la mà del seu director Javier Enguídanos. Com a obra de lliure elecció “Hell and Heaven”, simfonia d’Óscar Navarro. Com a obra de presentació va triar “Dos Somriures” de Joan V. Més.
La segona a participar va ser l’Agrupació Musical de Caravaca de la Cruz sota la batuta de Víctor Rodrigo. Com a obra de lliure elecció “La Vall de la Murta” d’Andrés Valero Castells. Com a obra de presentació “12 de juny” d’Ignacio Sánchez Navarro.
En tercer lloc, va actuar la Unió Musical d’Almoradí sota la batuta de Juan Miguel Romero que va triar per a aquesta ocasió com a obra lliure “Second Symphony for Wind Orquestra” de Luís Serrano Alarcón. Com a obra de presentació “Socarrats i Tramussers” del compositor Jaume Francisco Ripoll Martins.
A l’esdeveniment van assistir nombrosos professionals que també van opinar positivament sobre l’esdeveniment: “És molt important que es tornen a realitzar els certàmens, sobretot el d’Altea que és un dels més importants. Serà una experiència molt positiva. Musicalment gaudirem d’un gran nivell musical per part de les tres agrupacions participants” (Manuel Silva, director del Certamen Filarmonia d´Ouro de Portugal).
“Ens han donat una gran alegria a tots, directors, músics… ens sentim ja en un món real després de tant de temps. Enhorabona per això. Potser és el més important del tot: sentir-nos ja en un món normal.” (Bram Snieckers director de la Banda Simfònica de L´Artística Manisense).
“Aquest és un dels millors certàmens amb millor organització. Una cosa estranya ha sigut els horaris de l’actuació pel tema de protocol sanitari, però com sempre l’organització ha sigut espectacular “ (Fco. José Martínez Gallego compositor)
“Aquest certamen em recorda coses molt agradables i molt boniques. He estat convidat moltes vegades i és sentir-se com a casa. El nivell és altíssim. El certamen és fantàstic, és un gran exemple internacional” (Ángel Crespo batuta d’or del CIM Vila d´Altea)
A causa dels protocols COVID l’esdeveniment va ser molt més lent del normal, ja que es va haver de desinfectar i ventilar el recinte després de cada actuació, estenent l’horari des de les 12.30 a les 21.30 h
La clausura d’aquest Certamen va ser a càrrec de l’amfitriona, la Societat Filharmònica Alteanense sota la direcció del seu recent director Rafael Manuel Garrigós García, amb un programa espectacular: “Geniària” (P.D.) de Ximo Cano, “Tom Sawyer Suite”-V Happy ending de Franco Cesarini, “Clarinet Concert” de Philip Sparke (solista: Marco Ivorra) i “Altea en el rècord” de Jaume Francisco Ripoll Martins.
La composició del jurat va ser la següent: President:Jan Cover(director titular de la Banda Simfònica Municipal de Madrid), Vocals: Isabel Rubio (directora d’orquestra murciana, actualment directora associada de la Orquestra Vigo 430 i la Jove Orquestra Simfònica de Granada) David Rivas (llicenciat en Història de l’Art i en Història i Ciències de la Música per la Universitat de Salamanca) que després de la seua deliberació van atorgar els següents puntuacions i premis:
PRIMER PREMI AMB ESMENT D’HONOR, el Trofeu SFA i el premi “Vila d’Altea”, dotat amb 6.000 €, a la Banda Primitiva de Llíria amb un total de 290 punts. “Corbatín d’or” en haver obtingut tres primers premis en tres edicions del Certamen (2003, 2017 i 2021) i Premi al “Millor Solista”, consistent en un diploma acreditatiu, a Juan Manuel Gómez González.
PRIMER PREMI a la Unió Musical d’Almoradí, amb un total de 284 punts. Premi al millor Pasdoble de Presentació i Premi al Millor Director.
SEGON PREMI a l’Agrupació Musical Caravaca de la Cruz, amb un total de 233,50 punts.
Entre els organitzadors de l’esdeveniment vam poder conversar amb Juan Tomás Laviós Berenguer (coordinador del certamen): “Estem molt satisfets, perquè malgrat totes les dificultats que hem tingut, malgrat la situació sanitària hem pogut tirar avant un certamen amb quasi total normalitat i on crec que les tres bandes han donat un grandíssim nivell. Hem gaudit de tres actuacions magnífiques. Hi ha molta satisfacció perquè la gent ha tingut un dia tranquil de gran comportament amb el passaport COVID, amb tot en regla. No podem estar més satisfets de poder tornar a una xicoteta normalitat ja que ens quedem orfes l’any passat al no tindre certamen a Altea. Per a mi i per a tota la família de la Filharmònica Alteanense és una gran satisfacció l’haver recuperat aquest certamen de nou i poder començar cap a una nova normalitat”
Com a representant de la FSMCV aquestes van ser les paraules del seu vicepresident, Remigi Morant: “El Certamen d’Altea va a més… és un certamen internacional que cada any va a millor. El nivell és impressionant”.