És la primera obra que compon el músic, que ha dirigit i col·laborat com a clarinet solista amb formacions com l’Orquestra de València, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, Covent Garden Chamber Orchestra, London Philarmonic o la Royal Philharmonic Orchestra, i és director i fundador de l’agrupació Moonwinds Simfònic i del Festival Internacional de Godella (València).
La composició, llançada per Impromptu Editors, és una fantasia amb dos versions, per a clarinet i piano, i una altra per a clarinet i orquestra de cordes (quintet), sobre quatre obres de Rodrigo: l’Adagio para instrumentos de viento, el Tourbillon de l’obra Soleriana, la Zarabanda lejana i la Jiga de Tres viejos aires de danza; i té una duració de set minuts. L’autor va realitzar primer la partitura per a clarinet sol (Si bemoll), posteriorment va fer la de cambra i finalment la de piano.
El clarinetista situa la gènesi d’aquesta obra fa cinc anys “en el concert homenatge en el Palau de les Arts amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, a la qual vaig tindre l’honor de dirigir a l’abril de 2019”, amb motiu del 20é aniversari de la mort de Rodrigo. Lluna apunta que “el repertori estava format per obres per a orquestra de cambra, música menys coneguda del compositor, que em va semblar meravellosa”. El concert es va gravar i la publicació del disc va coincidir amb la pandèmia del Covid-19, “en eixe període de confinament a casa vaig tindre el plaer i el temps de ‘jugar’ amb els temes del programa que va donar com a fruit la present peça”.
Joan Enric Lluna espera que amb aquesta partitura “els clarinetistes, i altres intèrprets, s’acosten a la música del mestre valencià i afigen una nova obra al repertori d’aquest instrument”; i subratlla que “és molt emocionant compartir aquest treball compost des de l’admiració a la gran obra de Joaquín Rodrigo; i destaca que “el Concierto de Aranjuez, però també la seua música de cambra, orquestral, instrumental, vocal, coral i els seus altres concerts formen part del nostre patrimoni musical, i amb l’obra Homenatge a Rodrigo pretenc contribuir, humilment, a posar-la en valor”.
Ballets de Martín i Soler
El músic, a més de la seua carrera artística com a solista i director, impulsa des de fa anys un projecte de recuperació i reivindicació de l’obra de Vicente Martín i Soler (València 1754 – Sant Petersburg 1806), un reconegut compositor, coetani de Beethoven, Haydn i Mozart i el predilecte del públic europeu de l’època, i una de les més rellevants figures musicals de la segona meitat del segle XVIII, segons els experts.
Lluna, al capdavant de Moonwinds i amb la reconeguda actriu Rosana Pastor, va presentar en concert Un viaje a Nápoles, un disc publicat pel segell ARIA classics que inclou els ballets La bella Arsene i El rapte de les savines de Martín i Soler, en el qual va abordar la versió simfònica d’aquestes obres en el Palau de la Música de València el 22 d’octubre. L’estrena mundial dels dos ballets del compositor valencià va tindre lloc a l’Auditori de Castelló en col·laboració amb el Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana el passat 16 d’abril.
Aquest àlbum ha obtingut el reconeixement de la crítica que destaca el lideratge de Lluna “amb gran mestratge i gust” i la seua direcció “precisa i apassionada” en una “interpretació magistral” dels músics de Moonwinds que revelen “l’atemporalitat i la bellesa que Martín i Soler va llegar al món” i mostren “l’enorme qualitat de la música” del compositor, en un treball “imprescindible” que reuneix “dos primícies discogràfiques mundials” que consideren “una joia musical, una experiència auditiva” i esperen “marque tendència”.
Les accions i iniciatives en les quals treballa el músic són promocionar la programació d’aquests ballets en teatres i sales nacionals i internacionals, la realització d’edicions crítiques sobre la base dels manuscrits originals, treballar l’orquestració, presentar en concert les obres i gravar-les.