Toshio Hosokawa és un dels compositors contemporanis més prestigiosos de l’actualitat, que va iniciar divendres la seua residència al Palau de la Música amb un èxit memorable de la mà de la violinista Eberle i una Orquestra de València en forma.
L’Orquestra de València i la violinista alemanya Veronika Eberle, sota la direcció del mestre Alexander Liebreich, interpretaren a la Sala Iturbi, el Concert per a violí «Genesis» del compositor japonés, en una vetlada que es va competar amb la romàntica Simfonia núm. 9 «La Gran» de Franz Schubert.
Prèviament, va tindre lloc a la Sala Rodrigo una xarrada introductòria de l’obra de Hosokawa entre Liebreich i Eberle, baix la moderació de la subdirectora de Música, Nieves Pascual. I és que este Concert per a violí va ser escrit expressament per a Veronika Eberle, amb motiu del naixement del fill de la concertista.
El director del Palau, Vicente Llimerá, ha volgut posar en valor la figura de Hosokawa en la present temporada, ja que «inicia la seua residència amb l’estrena a Espanya del seu concert per a violí Genesis, una obra que tindrà com a solista a la brillant violinista alemanya Veronika Eberle, que debuta al Palau després del gran èxit obtingut amb l’Orquestra de València i Liebreich l’any passat en La Llotja de València».
«Genesis» és una obra que plasma musicalment el recorregut vital d’un ésser humà, des del període prenatal en el qual les cordes evoquen les ondulacions del líquid amniòtic, fins a l’arpa que reprodueix els batecs del cor de la mare; uns batecs que es fan extensius al conjunt de la naturalesa -una segona mare- tan important i present en totes les arts japoneses.
Respecte a l’autor japonés, Llimerá ha volgut ressaltar que «és molt important per a nosaltres comptar amb un músic del prestigi i magisteri de Hosokawa, que s’unix als anteriors compositors residents com Francisco Coll i Elena Mendoza, i que és un exemple de concòrdia i diàleg entre cultures, de la sàvia combinació de l’avantguarda europea amb la tradició japonesa».
Veronika Eberle és admirada pel seu talent, aplom i maduresa de la seua musicalitat. Sir Simon Rattle la va presentar amb 16 anys en el Festival de Pasqua de Salzburg del 2006, en una interpretació del Concert de Beethoven amb la Filharmònica de Berlín. Ha col·laborat amb les simfòniques de Londres i Mont-real, la Concertgebouw, les filharmòniques de Nova York i Munic, la Gewandhaus i la Rundfunk Sinfonieorchester de Berlín, amb directors com Rattle, Haitink, Harding, Thielemann, Kent Nagano, Viotti, Järvi, etc. Va començar a estudiar violí als sis anys i quatre anys més tard es va convertir en alumna júnior del Richard Strauss Konservatorium de Munic amb Voitova. Va estudiar amb Poppen, i va ingressar en la Hochschule de Munic, on va estudiar amb Chumachenco.