La Escuela Superior de Música de Alto Rendimiento (ESMAR) destinarà 100.000 euros a un programa de beques alqual podran optar després de realitzar la preinscripció, oberta fins al 31 de març, els alumnes que desitgen cursarEnsenyaments Superiors.
Les ajudes subvencionaran des del 25% fins al 100% del total en qualsevol de les especialitats de la titulació. El centreeducatiu facilita amb aquesta iniciativa, en la que considerarà els nivells de renda de les famílies i altres barems coml’acadèmic o l’artístic, l’accés a l’educació musi- cal que imparteix.
El procés de selecció dels beneficiaris de les beques i ajudes es realitzarà en dos fases: en la preliminar s’avaluarà lainterpretació d’una obra gravada amb una duració d’uns deu minuts; i en la final es farà una audició pública i presencial enles quals els músics triats abordaran tres obres de diferents estils durant vint minuts. Els criteris de selecció del jurat tindranen compte la dificultat i l’interés del repertori, així com la qualitat artística, tècnica i interpretativa dels aspirants.
El centre disposa també d’un programa de finançament perquè els alumnes puguenaccedir a uns estudis que tenen el període d’inscripció i les proves d’accés a totes lesespecialitats obert
ESMAR disposa també d’un programa de finançament perquè els alumnes puguen accedir a uns estudis que tenen el períoded’inscripció i les proves d’accés a totes les especialitats obert. La pàgina web del centre ofereix informació i documentació alsalumnes que, a partir d’aquest curs, poden realitzar una simulació individualitzada de manera presencial o mitjançant video-conferència.
L’escola imparteix els ensenyaments a través d’un innovador model d’educació musical basat en un pla d’estudis que preval lacàrrega lectiva pràctica sobre la teòrica, experiències en entorns professionals reals i vinculació amb el mercat laboral delsector. Ofereix una formació integral per a exercir la professió musical en l’actualitat en les seues diferents especialitats:Interpretació (Piano, Instruments Simfònics, Música Antiga, Cant, Música Moderna i Jazz), Pedagogia (tots els itinerarisinstrumentals), Producció i Gestió i Direcció.
El projecte, que compta amb més de 250 alumnes que estudien una àmplia oferta acadèmica de titulacions superiors, màsters,i cursos de formació musical de nivell avançat, s’ha consolidat com una alternativa molt atractiva que aposta per una educaciómusical especialitzada i d’alt rendiment.
Concerts de l’Orquestra i la Banda Simfònica
ESMAR va acollir recentment dos concerts de l’Orquestra i de la Banda Simfònica Esmar, uns projectes artístics en els quals els alumnes treballen com en una formació professional, el que suposa una gran experiènciaque recrea i aporta les dinàmiques i aprenentatges d’aquest entorn amb prestigiosos directors; així com una excel·lentoportunitat per als joves músics que destaquen per la seua trajectòria interpretativa perquè tenen l’ocasió d’actuar com asolistes amb una orquestra d’alt nivell i ser dirigits per mestres de talla internacional.
L’Orquestra Simfònica Esmar, dirigida per Francisco Valero-Terribas, va actuar a l’Auditori Luis Monzonís del centreeducatiu, el dia 21. El prestigiós director, que dirigeix a rellevants forma- cions nacionals i internacionals, va abordar unprograma que va incloure el Concert en re menor per a flauta i orquestra, Wq 22, H425 de Carl Philipp Emanuel Bach, amb elflautista Diego Bueno; Concert en Re major, opus 1 per a viola i orquestra de Carl Stamitz, amb el violista Pablo Ramírez; i laSimfonia número 2 en do menor opus 17 de Piotr Ilich Txaikovski, en el marc d’una trobada que va culminar amb aquestaactuació que va ser ajornada per l’incendi en el barri de Campanar de València.
Valero-Terribas, considerat un dels més elegants i clarividents directors en el podi, i “dels mes- tres espanyols més valuosos,inqüestionables i efectius de la seua generació” per la premsa especialitzada; ha sigut director assistent en el Palau de les ArtsReina Sofia de València; asso- ciat de l’Orchestre Philharmonique de Strasbourg (França) per al projecte All Berlioz deWarner Music al costat de John Nelson; director musical de l’Acadèmia de Música Contemporània de la Jove Orquestra Nacionald’Espanya; i resident del Festival de Castleton a Virgínia (els EUA).
Així mateix, ha sigut director convidat per Lorin Maazel, un dels mestres, juntament amb David Zinman o Bernard Haitink,que han avalat la seua carrera. El músic valencià ha estat al capdavant de prestigioses orquestres nacionals i internacionals i ha treballat amb desta- cats solistes i figures delpanorama líric.
Obres de Palau, Weber i Barnes dirigit Pablo Marqués
Per la seua part, la Banda Simfònica Esmar, dirigida per Pablo Marqués, va actuar el passat 8 de març amb un repertori que va incloure la Marxa Burlesca de Manuel Palau, el Concert número 1 en fa menor opus 73per a clarinet i banda de Carl Maria von Weber, amb la solis- ta Marta Diéguez, i la Symphony número 3 ‘Tragic’ de JamesBarnes.
Marqués, amb una de les trajectòries artístiques amb més projecció i diversificada, és direc- tor titular de la OrquestraSimfònica de Castelló, director principal convidat de la Carpe Diem Chamber Orchestra St. Petersburg, director titular del’Orquestra Simfònica de la Societat La Primitiva de Rafelbunyol, i professor de Direcció d’Orquestra en el ConservatoriSuperior de Música de Castella-la Manxa.
Ha sigut director titular de la Jove Orquestra Simfònica de Castelló (JOSC), Banda Simfònica de la Unió Musical de Llíria i laJove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, entre altres. El músic castellonencha actuat com a director con- vidat amb l’Orquestra de València, Orquestra Simfònica Nacional d’Estònia (ERSO), EstonianAcademy of Music and Theatre Symphony Orchestra de Tallinn (Estònia), Banda Municipal de Castelló, i la BandaSimfònica Municipal d’Albacete, entre altres. Així mateix, ha dirigit diverses òperes i a grans solistes, gravat discos,guanyat diversos premis de direcció i com a docent imparteix cursos i masterclass a Espanya i l’estranger.
Les trobades de les formacions de ESMAR serveixen també com a escenari de pràctiques en el marc del Màster deDirecció, una activitat formativa molt enriquidora per als alumnes. Aquesta especialitat compta amb l’Orquestra i BandaSimfònica de Esmar i el ensemble de metalls com a agrupacions en les quals els músics poden actuar.