Josep Lluís Galiana va presentar el seu últim llibre La lliure improvisacion musical, font inesgotable d’intel·ligènciaemocional (EdictOràlia Música), amb la participació de Bartolomé Ferrando, professor titular de Performance de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València i Joan Gómez Alemany, compositor, artista visual iescriptor
Va tindre lloc al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, . L’escriptor, músic i editor,protagonista destacat en l’escena internacional de la lliure improvisació, la creació electroacústica, el avant-garde jazz, la investigació etnomusicológica i la divulgació de la cultura i les arts des de fa més de 30 anys, va brindar unabreu actuació amb ells després del col·loqui.
L’obra, prologada per Ferrando, recopila diversos assajos i escrits que pretenen obrir un espai de reflexió i debatentorn de la lliure improvisació, un procés que contribueix a millorar l’expressivitat i la creativitat, així com la gestió de les habilitats emocionals, cognitives i de conducta; i en la qual Galiana aborda elsbeneficis d’aquesta manera de fer música en l’àmbit artístic i personal.
Galiana assegura que “la lliure improvisació només viu del, i per al, instant, precisa de l’autodiscipli- na i genera empatia, autoestima, empatia, assertivitat i destresa en la comunicacion”; i destaca que “treballar l’escolta atenta del’altre i provocar el pensament origina interessants interaccions, capaci- tats i habilitats que desenvolupen l’activitatsocial i la intel·ligència emocional, en tots els àmbits”. El saxofonista indica que la música “és l’art dels afectes”, i considera que els conceptes que exposa “constitueixen els fonaments sobre els quals gira aquesta pràctica”, per la qual cosa el llibre “podria considerar-se un manual de l’improvisador amb aportacions dirigides a tots els públics”.
Gómez Alemany subratlla que “Josep Lluís Galiana porta varies dècades treballant com a intèrpret en la improvisació lliure, reflexionant i escrivint de manera teòrica sobre ella, un aspecte poc freqüent entre els improvisadors. Això s’ha de destacar i aquesta obra és un aspecte rellevant dins de la seua prolongada carrera”. El compositor assenyala que“poder presentar el llibre amb ell és, sens dubte, un honor; a més, poder tocar amb ell i Bartolomé Ferrando, fa que teoriai pràctica, paraula i so, es com- plementen de manera ideal”.
Bartolomé Ferrando indica en el seu pròleg que “sense cap partitura i sense cap ordre preconcebut, la improvisació lliure és una articulació d’instants creatius ancorats en el present”; i apunta al fet que “un altre dels factors necessaris ésl’escolta: de si mateix, de l’altre i, també, l’escolta de l’entorn”, en el que suposaria una invitació al diàleg, a l’articulació,a la permutació, a l’agregació, a la desagrega- ció… del que l’altre diu”.
El professor de Belles Arts exposa que la improvisació produeix “un imprevisible, autèntic, lliure i il·limitat ‘espai de joc’i d’acció” que permet construir “un nou vocabulari, un lèxic propi, que proce- deix de —i propícia— una arquitecturamental pròpia”. Ferrando destaca la importància en aquest pro- cés de l’espontaneïtat, “un factor pulsional lligat estretament a l’atzar i connectat amb una totalitat lligada al silenci, al caos i a l’acte creatiu improvisat”.
Amb De Solaun i Galán a Madrid
Galiana presentarà el llibre també en la llibreria El Argonauta de Madrid en la qual participaran Carlos Galán, compositor,pianista, director, catedràtic d’Improvisació i escriptor; i Josu de Solaun, pianista, improvisador, poeta i compositor; el dimecres 20 a les 19h. Els tres ponents xarraran sobre el treball aportant enfocaments teòrics per a explicar aquesta disciplina i compartiran les seues experiències com a improvisadors. Després del debat, Galiana, De Solaun i Galán tocaran el saxo i el piano, res- pectivament, en un exercici d’improvisació lliure. L’entrada és gratuïta fins a completar l’aforament.
Galiana i De Solaun van publicar First times [Primeres vegades] en 2022, un disc en el qual reivindi- quen laimprovisació lliure com a expressió artística i musical. Aquest madurat i espontani treball dis- cogràfic, editat pel segell Liquen Rècords, és un punt de trobada sonora que transita entre la música contemporània i experimental i el jazz. Elpianista valencià és l’únic espanyol que ha guanyat el Premi Iturbi de València i el George Enescu de Bucarest, així comdos Premis Internacionals de Música Clàssica, entre altres guardons.