Per Carlos Miguel Pascual Górriz
La Unió Musical de Llíria va anunciar, el passat dissabte que tornava a participar al Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, i contents per la notícia que molts esperaven, uns s’ho imaginaven i altres ho desitjaven, ens vam alegrar perquè tot apunta que el pròxim 21 de juliol no passarà desapercebut per a la història de les societats musicals valencianes ni per a la història del mateix certamen.
Per primera vegada en molt de temps competiran en la Secció d’Honor les dues bandes de Buñol i la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria, un fet que no deixa ningú indiferent.
Parlem amb Amparo Esquerdo Aragó, Presidenta de la Unió Musical de Llíria per compartir visions i paraules al voltant del certamen d’enguany.
Benvolguda Presidenta, la Unió Musical de Llíria torna de nou al certamen. Què suposa per a la societat este esdeveniment?
Per a la Unió Musical, representa una responsabilitat i un estímul. Un responsabilitat perquè l’actuació de la Banda Simfònica se sotmetrà a l’examen d’un jurat però al mateix temps és un estímul per a demostrar el nostre nivell d’excel·lència.
Participar en el Certamen, a més de ressaltar la importància de la Banda, crea un sentiment d’unitat i d’orgull entre els músics, els directius i la massa social. Tots caminem en la mateixa direcció i aconseguirem deixar patent el nostre alt nivell musical.
“Som la banda que més vegades ha participat y que l’ha guanyat en més ocasions, i no podíem mantindre’s al marge ara que l’organització del certamen ha dut a terme una sèrie de reformes que creiem molt adequades per tal de dignificar el concurs.”
Fa onze anys que la Unió no participava en el Certamen de València. Ara, després d’onze anys, ho fa concorrent amb les dues bandes de Buñol que ja han confirmat la seua participació, possiblement entre altres. (a l’hora de fer esta entrevistes encara no havien eixit els dictamens d’inscripcions)
Participar en el Certamen, ha sigut una decisió molt meditada i presa conjuntament entre la Junta Directiva i el director titular. La història de la Unió Musical demostra que som una societat molt competitiva ja que hem participat en nombrosos certàmens musicals. Tenint en compte que som la banda que més vegades ha participat en la història del certamen de València i la banda que l’ha guanyat en més ocasions, ara que l’organització del certamen ha dut a terme una sèrie de reformes que creiem molt adequades per tal de dignificar el concurs, la Unió Musical no podia mantidre’s al marge i així, ens hem inscrit també per recolzar el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, un element clau i vertebrador en la historia i el desenvolupament de les societats musicals valencianes. Tornem al certamen amb molta il·lusió, la qual cosa genera molt d’entusiasme en tota la societat.
Presidenta, ha nomenat abans les reformes que s’han dut a terme des de de l’organització del concurs. Creu que seran raó per tal de dinamitzar i revitalitzar el certamen?
Evidentment, el canvis introduïts són el resultat d’una demanda que estava en la ment de totes les societats musicals i ara confiem que siga en benefici del mateix certamen. No obstant, hauria d’afavorir encara més la participació de bandes de música no només valencianes, sinó de tot Espanya i de més enllà de les nostres fronteres.
A més, la Banda Simfònica interpretarà una composició d’un músic de la banda…
Després d’onze anys, la Unió torna al certamen i no ho podia fer de qualsevol manera. Els nostres músics interpretaran un programa molt unioner. A part de l’obra obligada, sobre l’escenari del Palau sonarà, com a pasdoble de presentació, Eugenia López de Bernardo Adam Ferrero, un compositor molt vinculat a la nostra societat que va dedicar este pasdoble a qui va ser Regina de la Música i Unionera Major el 1988.
Però sens dubte, és l’obra de lliure elecció, Concerto for wind orchestra de Ximo Tarín Micó, la que ens enorgullix notablement. Ximo Tarín Micó és un gran compositor i director i la seua extraordinària trajectòria així ho demostra. És clarinetista de la nostra Banda Simfònica des de l’any 2002. L’obra que s’ha escollit per al certamen és una obra d’una composició sublim en què els nostres músics demostraran les seues elevades capacitats artístiques. L’estètica i la dificultat d’este Concerto for wind orchestra fan que siga una obra atractiva i al mateix temps molt exigent.
Que l’obra lliure siga una composició d’un músic de la nostra banda, Ximo Tarín Micó, és el fidel reflex del talent intrínsec de la nostra Banda Simfònica. Això afig un element emocional i una connexió total entre la Banda i la societat.
Com s’augura per a la Unió Musical de Llíria el certamen d’enguany?
Afrontem este repte amb optimisme i il·lusió. Tenim plena confiança amb el nostre mestre Vicent Balaguer i en tots i cadascun dels músics de la nostra Banda Simfònica.
En la Unió estem en constant renovació hi ha molts músics jóvens que encara no han tingut l’oportunitat de participar en el certamen i esta serà la seua primera vegada. Ells són el futur de la banda. Molts tenen un alt grau de formació musical. Tenen moltes ganes i això es contagia a la resta de la societat. Tenim una Banda Simfònica d’un gran nivell artístic que arrastrem, com és lògic, de generació en generació. Per una banda hi ha molts jóvens músics amb moltes ganes de treballar per este projecte i pels que vinguen i per altra part, hi ha molts grandíssims professionals que senten la Unió com sa casa i tenen molt d’orgull per la seua banda. Des de la Junta Directiva estem molt contents que així siga.
Esta combinació diversa de músics estudiants, professionals i aficionats o jóvens i majors que tenen un sentiment en comú: la Unió Musical de Llíria i una idea compartida: fer la Unió gran ens ompli d’orgull i treballarem incansablement per i per a cadascun dels nostres músics i músiques.