La Diputació de València és una de les institucions referents en l’àmbit de la cultura, pels seus museus, els seus teatres, la seua editorial Alfons el Magnànim, el seu Premi Iturbi de piano i una àmplia programació multidisciplinària que acosta la música, les arts plàstiques i escèniques, els balls tradicionals i altres disciplines culturals a la ciutadania tant de la capital com dels municipis de la província.
Precisament en este últim punt, en la itinerància de la programació cultural, és on centraran els seus esforços els nous responsables del govern provincial, decidits a treballar amb els artistes i companyies valencianes i a portar les seues propostes als pobles, més enllà de la frenètica oferta de la capital.
Entre les novetats destaca el Bibliobús que arribarà als pobles més xicotets, la programació de música, teatre, exposicions i activitats infantils en totes les comarques i una identitat pròpia per al Magnànim
El full de ruta del diputat de Cultura, Paco Teruel, passa per eixa vertebració cultural del territori: “Hem passat de 200 a quasi 300 peticions dels municipis per a acollir alguna de les activitats culturals promogudes per la Diputació, i hem de donar resposta a estes sol·licituds i incentivar nous programes que recórreguen les nostres comarques i acosten la cultura a tots els racons de la província”.
Teruel ha decidit donar continuïtat a tot el que fins ara ha funcionat bé en l’àrea de Cultura de la Diputació. “Tenim uns museus de primer nivell que són molt més que contenidors culturals, convidant a reflexionar sobre els temes d’actualitat sense cap mena de condicionant i sobre la base de la pluralitat. L’ETNO ha sigut el museu europeu de l’any; el MuVIM continua ampliant el seu públic amb més de mig milió d’assistents; i el Museu de Prehistòria és un referent internacional, des del qual es projecten les activitats en els diferents jaciments arqueològics de la província”.
L’oferta museística no queda exempta d’eixa intenció d’aproximar la cultura a les comarques. En este sentit, Paco Teruel avança que l’objectiu és “analitzar en cada cas la possibilitat que les exposicions puguen adaptar-se per a la itinerància, tenint en compte els espais dels quals disposen els pobles per a acollir les mostres”. “És una opció més que tenim per a completar eixes activitats que portem a les comarques a través de programes com ‘Les Arts Volant’, ‘Música en Construcció’, ‘Arrels’, ‘Etnomusic’ o ‘Escena Erasmus’”, afig el diputat.
Novetats. Entre altres, l’Alfons El Magnànim tindra estand a la Fira del Llibre
En l’apartat de novetats, el responsable provincial de Cultura destaca el Bibliobús que recorrerà els municipis més xicotets de la província, acostant l’hàbit de la lectura, així com també la identitat pròpia que se li vol concedir a la Institució Alfons el Magnànim, l’editorial de la Diputació. “Començarem per acudir a la Fira del Llibre amb un estand propi, com a primer pas per a millorar la visibilitat d’una editorial pública que prompte començarà un nou cicle, i que volem que tinga una dimensió dins i fora de les nostres fronteres com a difusora dels nostres autors i tradicions”, explica Paco Teruel.
Els concerts amb els guanyadors d’anteriors edicions del certamen internacional de piano Iturbi, organitzat per la Diputació, i les funcions del cicle ‘L’Escalante en Gira’, dirigides a un públic infantil i juvenil, també reforçaran la seua presència a les comarques.