Les societats musicals trauen pit quan es tracta de mostrar-se davant la societat amb la fortalesa que molts saben que té acumulada, i altres ho perceben amb sorpresa pensant que van més lluny del que poguera suposar-se. Aquesta és la grandiositat d’una banda de barri, tan oblidades moltes, tan envejades unes altres.
Abrigallada pel seu públic, el pròxim i familiar, el no menys pròxim, del barri, el Marítim que té efectivament moltes llegendes, molts monuments, físics i històrics, i d’entre ells, la Societat Ateneu Musical del Port de València destaca com una institució de referència de la ciutat. sencera
La Societat Ateneu Musical del Port va dur a terme el concert homenatge al seu director Isidro Coll Ballesteros al Palau de la Música de València, en un context de nostalgia i moltes emocions, pel fet de tractar-se de l’ùltim concert del “mestre” amb la banda que porta dirigint des de fa 36 anys.
36 anys seguits, tota una vida
El concert començà amb la introducció dels presentadors, que s’encarregaren de moderar l’acte, primerament, donaren pas a un músic veterà, Manolo Tormos, qui es va centrar en lloar a Isidro Coll a nivell professional i personal. A continuació, s’interpretà el pasdoble “Nela”, composició del mateix Isidre Coll.
Per a continuar, va ser moment de la intervenció de la generació més jove de la banda, el músic Ferran Ribes Romero va ser la veu de la joventut de la banda, agraïnt a Isidro el fet de haver tingut l’oportunitat d’estar baix la seua direcció. Després de la seua intervenció es va donar pas a la interpretació de l’obra “Shanghai” de Óscar Navarro.
Seguidament, es va donar veu a la músic Andrea Tormos, qui d’una manera personal va voler agrir al “mestre” per tot allò que ha fet per la gent a nivell musical i personal. A continuació, la banda interpretà “Nino Bravo in Concert”, un arranjament del compositor Manuel Calero, i que va dur molts bons records tant Isidro Coll, així com també als seus músics.
Després d’un xicotet descans, va prendre la paraula el músic David Dolz, en nom d’una de les tantes generacions que han estat baix la direcció del director Isidro Coll, per a continuar amb el concert, la banda va interpretar el pasdoble “Ángel Asunción” del compositor Bernabé Sanchis, es va tractar d’una emotiva interpretació, per a lloar la persona de Ángel Asunción, important personalitat dins del món de les bandes de música.
L’Obertura a una Nova Era, plena de simbolisme
A continuació, es va donar la paraula al músic Paco LLorca Maria, qui amb un discurs ben emotiu es va acomiadar del seu director i amic Isidro. Seguidament i per a tancar el concert, s’executà l’obra l’Obertura a una Nova Era, del compositor Jan de Haan, una obra plena de simbolisme per a l’acte que es celebrava.
En finalitzar, la interpretació de la banda, es va donar la paraula a qui es rendia homentage, el mestre Isidro Coll Ballesteros, qui, amb un discurs ple d’emotivitat i nostàlgia es va acomiadar, de la que desde fa 36 anys és la seua banda i la seua casa. A continuació, va intervindre el President de la Societat Ateneu Musical del Port, Ferran Ribes Blasco, qui va nomenar a Isidro, director honorífic de la Banda de la anomenada societat, i en companyia del vicepresident de la mateixa, Fernando Cuevas López, li varen fer entrega de un detall commemoratiu per la llabor realitzada en tants anys al capdavant de la direcció de la banda.
El concert finalitzà amb la interpretació de “Nino Bravo in concert”, en forma de bis, després d’açò, a l’eixida del Palau de la Música, músics, amics i membres de la Societat Musical, rebien a Isidro en un càlid comiat ple d’agraïment, emoció i nostàlgia,
La Societat va desitjar al seua director, molts èxits i molta música en aquesta nova etapa que comença i s’acomiada amb la certesa, de que tot i que deixa la direcció de la banda, l’Ateneu Musical del Port sempre tindrà les portes de sa casa obertes per al seu mestre, Isidro Coll Ballesteros.
Els inicis i galardons històrics de la Societat
Es va fundar en 1880 en el Districte Marítim de València, anomenat llavors Poble Nou de la Mar.
Els fundadors, entre els quals destaquen el Pare Luis Navarro i Vicente Ballester Fandos, la van denominar “Patronat Musical de Poble Nou de la Mar”. En 1933 es va procedir a canviar el nom, dient-se des de llavors “Ateneu Musical del Port”.
Aquesta centenària agrupació ha participat des de 1895 en certàmens celebrats a Albacete, Cullera, Leganés, Tortosa i València, collint nombrosos èxits.
L’agrupació posseeix la Medalla d’Or de la Creu Roja amb llaços blanc i roig, el Diploma de l’Associació Humanitària de la Caritat, i és Clavari Major de la Verge del Rosari, i “Amics d’Or” de l’Associació Cultural i Esportiva “Amics del Marítim”.
Així mateix, posseeix, des d’octubre de 1994, l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i la Medalla del Mèrit Cultural de la Diputació de València en 2007.