Quaranta anys més tard, és moment de posar en valor la tasca artística, social i cultural que aquestes entitats desenvolupen en l’entramat cultural. Per això, la Junta Directiva que presideix des de 2011 Miguel Hernández, amb una comissió creada a l’efecte i amb el suport de totes les seues societats membres, ha dissenyat un programa d’activitats que també done visibilitat a les distintes àrees en les quals treballen les seues associades i cóm no, a les persones que les fan possible.
Els actes d’aquest 40 aniversari van iniciar-se el passat mes de febrer, amb la celebració al Palau de la Música de València del III Fòrum d’Escoles de Música. Un encontre de caràcter pedagògic i formatiu, que enguany va adquirir una rellevància especial, amb activitats encaminades a reflexionar en torn a la formació que s’ofereix als centres educatius, amb propostes novedoses i renovades encaminades a aconseguir l’excel·lència en l’educació musical. En aquest sentit, Aina Thous, coordinadora del Fòrum, remarca la importància d’aquesta mena de trobades “perquè el professorat i els directors i directores de les nostres escoles de música continuen millorant les seues habilitats pedagògiques a través de cursos, xarrades, tallers, etc. Una formació que redunda en l’alumnat, que cada vegada ix més format, no sols tècnicament, sinó també en valors com la igualtat i el respecte, i això és una garantia per a la supervivència i continuïtat de les nostres societats musicals”.
A més a més, enguany el Fòrum va concloure amb un concert del quintet Eòlia que, impulsat per la Societat Musical La Unió de Tres Forques, va presentar un projecte que naix com a resposta a la necessitat de transformació de l’imaginari col·lectiu: d’una banda, donant veu a totes aquelles dones que no van poder ser, i per un altre, generant noves oportunitats per a aquelles que vulguen ser-ho. Aquest concert va servir també per a les accions que Cosomuval està desenvolupant en 2023 per tal de continuar apostant per la igualtat en les nostres societats musicals.
Les societats musicales i les seues escoles de música han omplit la plaça de la Reina amb una exposició de proximitat
La plaça de la reina de València ha convertit dissabte 30 de setembre en una gran exposició en la qual tot aquell que ha pogut conèixer de primera mà l’activitat que desenvolupen les societats musicals de la ciutat i les seues escoles de música.
S’ha fet un esforç per a visibilitzar a un col·lectiu artístic i social que agrupa un total de 31 societats musicals, més de 3.500 músics, més de 4.000 alumnes i més de 400 professors, als quals cal sumar milers de socis i sòcies a més d’afeccionats i veïns que gaudeixen dia a dia de la labor artística, musical i social que duen a terme en els diferents barris de la ciutat.
Durant tot el matí han estat instal·lades en la plaça més de 30 carpes informatives, en les quals es difonien les activitats de les societats musicals, la seua oferta formativa, projectes, enregistraments, materials, etc. així com dels principals col·laboradors, com és el cas de Mapfre.
També s’han habilitat dos espais per a actuacions musicals i un altre per a altres activitats, obertes a tots els públics. Així, es va gaudir de mini concerts a càrrec de grups de jazz i improvisació, batucades, Street bands, grups de cambra i orquestres pertanyents a les societats i escoles de música, al mateix temps que s’impartien tallers en els quals es donava a conèixer la pràctica pedagògica que duen a terme els centres educatius de la ciutat.
Entrada de bandes
Una vegada finalitzada la Trobada, la Coordinadora de Societats Musicals de València a la vesprada va tindre lloc una Entrada de Bandes. Una gran desfilada a càrrec de les 26 bandes de música de La Coordinadora que la formen i que, partint de la plaça de la Reina, han arribat a la Plaça de la Mare de Déu pel carrer del Micalet.
Ja en la plaça, tots els músics s’han unit per a formar una gran agrupació de més de 1.000 components i interpretar conjuntament tres pasdobles sota la direcció de sengles directors. Les peces triades pertanyen a eixe gruix de partitures conegudes per tots i que constitueixen títols indispensables en el repertori bandístic dels valencians. En primer lloc, el pasdoble El tío Ramón, de Salvador Salvá, s’ha escoltat sota la batuta del director més novell que s’ha posat al capdavant d’una agrupació de la Coordinadora: Manuel Romero Perálvarez, titular de la Banda de Música de Campanar. A continuació, Rebeca Pérez López, directora de l’A. C. Falla Jerònima Gal·lès – Litògraf Pascual Abad, i actualment única dona directora en la Coordinadora, va marcar els compassos de la coneguda Xàbia, també de Salvà. Per a finalitzar, Isidro Coll Ballesteros, director de l’Ateneu Musical del Port des de fa 36 anys i el més veterà en la Coordinadora, ha sigut l’encarregat de dirigir València del mestre Padilla. Amb els acordes d’aquest tema es va tancar l’Entrada de Bandes.
Carlos Garcés es posarà davant de la Banda de la Coordinadora en el Concert del 40 aniversari del 29 d’octubre
El director Carlos Garcés (a hores d’ara director de la Santa Cecília de Cullera) serà l’encarregat de dirigir el concert commemoratiu del 40 aniversari de la Coordinadora de Societats Musicals de la ciutat de València que se celebrarà a l’octubre i que estarà a càrrec d’una banda integrada per músics de les diferents agrupacions de la ciutat. L’elecció del mestre Garcés no és casual, donat que es tracta d’una de les figures més reconegudes en l’actual panorama bandístic, i el seu curriculo i trajectòria així ho demostren.
Des de mitjans setembre, al voltant de 130 músics treballen per a preparar iun programa dissenyat especialment per a aquesta ocasió i que està integrat completament per obres de compositors valencians, incloent l’estrena absolutad’una composició de Carlos Valles i la interpretació de La venta de los gatos, coincidint amb la commemoració del 150 aniversari del naixement del mestre José Serrano.
Aixi, el concert s’iniciarà amb Obertura Valenciana, de Carlos Valles, Vasa, de José Suñer; Breath, de Saül Gómez Soler.; l’ Intermedi de La venta de los gatos de José Serrano (coincidint amb el 150 aniversari del naixement del compositor valencià) i Poema sanférmico, de José Vicente Egea Insa.
Amb este repertori “volem posar en valor el treball dels compositors valencians actuals, molts d’ells tot un referent en el panorama internacional de la música per a vent, tan característica de la nostra terra. Compositors joves i consolidats i altres, com el cas de Carlos Valles, que estan fent camí en este àmbit de la cultura musical”, assegura Miguel Hernández, president de la Coordinadora.
Així mateix, durant el concert de clausura es farà un reconeixement a les persones i entitats que han sigut claus en la trajectòria de la Coordinadora, amb el lliurament d’uns distintius commemoratius. “Amb estes reconeixements volem donar les gràcies a tots aquells que han donat suport a la Coordinadora en estes quatre dècades, i sobre tot, a la societat valenciana, a les persones que viuen als nostres barris i que han gaudit de la nostra música setmana rere setmana i ens han envoltat amb la seua assistència continuada”.
Música de corda per a tancar el 40 aniversari
El primer dia de novembre, per la vesprada, tindrà lloc l’acte final d’aquesta commemoració amb un festival en el qual participaran les orquestres de les societats musicals de la Coordinadora. Un acte que visibilitzarà el treball que en l’àmbit d’aquest tipus d’agrupacions s’està fent a estes entitats si el nivell que, poc a poc, van abastant aquestes formacions.