Es va imposar en un espectacular mà a mà a la Banda Simfònica Unión Musical de Torrent, l’altra formació amb més de 150 músics que va participar en el plat fort de la Festa de la Música celebrada dissabte en la plaça de bous de València.
L’altíssim nivell del gran duel musical promogut pel diputat i també músic Jordi Mayor, va quedar demostrat en la complicada deliberació del jurat internacional, que finalment va atorgar un primer premi a la Simfònica de Torrent i en primer lloc amb amb altre primer premi, amb Esment d’honor, a la Instructiva de Cullera.
En el programa va destacar la interpretació obligada del Concert per a banda, d’Amando Blanquer Ponsoda amb reorquestració a càrrec de Ferrer Ferran, una peça que demostra l’interés de la Diputació per les obres per encàrrec a destacades figures de la música valenciana.
A més la Delegació de Bandes de la Diputació de València ha celebrat divendres en la plaça de bous la Festa de la Música Valenciana, un esdeveniment extraordinari dedicat al fenomen bandístico que es va iniciar en la nit del divendres amb la Societat Unió Artístic Musical de Sollana, la Societat Musical L’Harmònica de Sant Antoni i la Societat Musical Lira Saguntina, tot tres premiades en el 46é Certamen de Bandes de la Diputació.
Durant l’acte, es va retre homenatge a les societats musicals centenàries amb el lliurament dels guardons que reconeixen la seua extensa trajectòria. Les agrupacions que tenen més de 100 anys d’antiguitat són la Societat Protectora Musical d’Antella (150 anys), la Agrupació Musical de Massarrojos (150 anys), la Unió Musical d’Albaida ‘L’Aranya’ (100 anys), la Unió Artística Musical de Vilamarxant (100 anys) i la Associació Artístic-Musical d’Oliva (125 anys).
Con Carlos Garcés, el director que desde abril de 2014 ha llenado las vitrinas de la Santa Cecilia de Cullera de galardones.
Pletórico de ilusión y de satisfacción el director Carlos Garcés (Soria 1986) ha cumplido nueve años al frente como director musical de la agrupación ceciliana cullerense. Atendiendo a la llamada de este periódico se ha manifestado con la certidumbre de que no es casualidad porque “dirijo a un gran grupo de músicos que hacen de su responsabilidad obligación, con una determinación que es difícil ver en otras formaciones. Santa Cecilia es un ejemplo en la cohesión social de sus componentes, de sus socios, de los directivos, del espíritu de superación; y el ejemplo está en las anécdotas que se han sucedido durante los días previos al Certamen, que, con sesiones de once horas de duración no encontraban momento para descansar: los músicos me obligaban a seguir ensayando. Por ejemplo, una anécdota que no olvidaré: el miércoles, a las 12 de la medianoche quise dejáramos la sesión, después de la tradiciones “coca i llimonà” y tras once horas de trabajo porque comenzaba a lloviznar; pero los 160 componentes volvieron a ponerse en marcha. Insólito e increíble. Digo esto porque el ambiente en la sociedad es extraordinario; no lo he vivido nunca…”
“Hemos llegado a niveles de excelencia en la calidad, desde luego, pero sobre todo en por agrupaciones de instrumentos que se juntaban para seguir perfeccionando determinados pasajes que ellos consideraban que eran mejorables.
Así es fácil entender que en nueve años hemos logrado éxitos en cinco de cinco certámenes, siete si contamos con los galardones de los juveniles, con Enrique Sapiña al frente.”
“Y de la Junta Directiva, ¿qué puedo decir? Tanto la presidenta, Begoña Pla, y sus vicepresidentes han impreso en su trabajo la calidad basada en la rigurosidad. Así todo es más sencillo.
“Ahora para noviembre –concluye– al certamen de Altea. Con CaixaBank, este de la Diputación de Valencia y el próximo de Altea serán tres certámenes de primer nivel en un año.”
Una trajectòria inusitada per a la seua curta edat, en l’àmbit valencià se li recorda en els Primers Premis en Secció d’Honor juntament amb la Banda Simfònica “Santa Cecilia” de Cullera i l’Orquestra Simfònica de la mateixa Societat, de la qual és director titular, en el CIBM de València de 2015 i 2018, així com en el Certamen per a Orquestres Bankia de 2017
Paraules de Begonya Pla, una presidenta orgullosa del èxit i l’esforç i la cohesió de la Societat
«Anar al Certamen de la Diputació ha sigut un repte molt important, no sols per haver recollit la invitació per a participar, com a altres societats de l’anomenat G6 de Cullera, Bunyol i Llíria per a recuperar la secció Especial en un marc incomparable sinó, sobretot pel treball que ha significat. Som els únics que hem acceptat i estem contents d’haver contribuït en aquest rellançament de la secció Especial del Certamen.
«Un esforç al qual s’ha sumat la societat musical en el seu conjunt en tots els seus àmbits.
«A més la iniciativa permetia recuperar un marc incomparable, el de la Plaça de Bous, que va concitar un ambient de ple absolut, gents al carrer, alegria i festa, que ens va recordar aquells temps quan l’Internacional de València es feia allí. Una cosa que no es vivia des de fa anys.
«Quaranta-tres joves músics s’han incorporat al col·lectiu amb una il·lusió i una disciplina inusitada, i a més amb la guinda d’haver guanyat el certamen. Mai ho oblidaran.
«Socialment, destacar la unió de tots els sectors que componen la Santa Cecilia de Cullera, des de socis i músics a seguidors i amics; tota la massa social que s’han bolcat en aquest repte.
«Per tant, una experiència positiva. Estem molt orgullosos. En una interpretació magnífica, enfront d’un rival excel·lent.»
«Ara, la banda de juvenil que en unes setmanes actua en el tancament del Certamen de música de Cinema de Cullera i actuarà també en el Trofeu Taronja del València CF… i descansar fins a setembre i octubre per a preparar el Certamen d’Altea. Un altre repte.