Sagunt a Escena presentarà l’estrena nacional d’‘Omma’, la peça de Josef Nadj, el pròxim 24 d’agost a les 22.30 hores al Teatre Romà, com una de les propostes de dansa més destacades de la programació de la 40 edició del festival.
Estrenada en 2021, l’obra s’ha vist en alguns destacats teatres europeus de ciutats com Lió, Charleroi o Luxemburg.
Per a ‘Omma’, Nadj ha comptat amb huit ballarins de sis països africans: Mali, el Senegal, la Costa d’Ivori, Burkina Faso, Congo Brazzaville i la República Democràtica del Congo, que conformen un cos plural en què cadascun afirma el seu propi llenguatge, la seua identitat, la seua pròpia dansa.
Per a la directora del festival, Inma Expósito, ‘Omma’ ens aproxima a la cultura negra africana des de la dansa. És un espectacle que remet a les arrels de l’ésser humà. La combinació del moviment ritual amb els sons compassats de les seues respiracions resulta molt evocadora. La peça ens recorda la mirada antropològica i etnogràfica del llibre de Bruce Chatwin ‘La traza de la canción’, un viatge sonor que deambula per un paisatge primigeni, que emula els poemes homèrics del que Grècia va ser”.
Creador de més de 40 obres escèniques, a més d’artista plàstic i fotògraf, Josef Nadj ha sigut reconegut a França com a cavaller de les arts i les lletres. Nascut a Sèrbia, de família hongaresa, Nadj es va instal·lar molt jove a París i va ser pioner de la dansa contemporània francesa en els huitanta. Radical i lliure, sempre ha relacionat la dansa amb altres arts com la música o les arts plàstiques. Amb Miquel Barceló va protagonitzar ‘Paso doble’ (2006), una ‘performance’ estrenada en el Festival d’Avinyó, també registrat en format documental, en què els dos manipulaven un mur de fang, l’exposaven a noves formes i relacions, i aconseguien un espectacle sorprenent i únic, fruit de la voluntat de Nadj de ‘formar part’ d’una obra de Barceló.
L’illa de l’oblit
Pandatària és una illa de l’arxipèlag de les Poncianes, a la mar Tirrena, on exiliaven les dones de l’Imperi romà que no s’adequaven a les normes durant l’època de la dinastia julioclàudia. A aquest lloc remet la nova creació de Chevi Muraday, que el 5 d’agost representa a Sagunt acompanyat per l’actriu Cayetana Guillén Cuervo, Elio Toffana, La Merce, Basem Nahnouh i Chus Western. La peça s’estrena a Mèrida per a arribar, tot seguit, al festival valencià.
Tal com indica Inma Expósito, “La pensadora Mieke Bal descriu en els seus ‘conceptes viatgers’ com transiten entre cultures i generacions algunes idees que es perpetuen en el temps, i la de repressió sobre les dones n’és una. Podem polir per capes i millorar les condicions i el paper de la dona en la nostra societat, però tenim, com en el mite grec de Sísif, la sensació de tornar al punt de començament una vegada i una altra. Per això, la mirada renovada que ens aporta Chevi Muraday a partir del moviment i la dansa, un art corpori ple de significants en construcció, encara el fa un espectacle més necessari”.
Premi Nacional de Dansa en la modalitat de creació en 2006, Chevi Muraday està actiu en l’escena des de fa més de tres dècades. La seua companyia Losdedae és un dels noms de referència de les arts del moviment. Per a algunes de les seues últimes creacions ha comptat amb actrius com Aitana Sánchez-Gijón en ‘Juana’, Marta Etura en ‘Return’ o Juana Acosta en ‘El perdón’. Ara concedeix a la presentadora i actriu Cayetana Guillén Cuervo un paper protagonista per a recrear una història sobre el ‘paradís dels oblidats’, en què la translació al món actual té el reflex en referències musicals com el rap, so habitual dels suburbis i barris marginals.
En l’elenc també es reflecteix la voluntat de representar oblidats com els immigrants o col·lectius que viuen sense ser vistos a les ciutats. Per a ajudar en aquest concepte, l’artista valencià d’art urbà Okuda n’ha ideat l’escenografia. En l’elenc, La Merce, musa escènica no binària, hi aporta la seua experiència en estils com el ‘voguing’ o la ‘runway’. David Picazo en la direcció d’escena i Laia Ripoll en la dramatúrgia són uns altres dels noms que configuren l’equip artístic.
Una versió d’‘Anhel’ i videodansa
El 17 d’agost, a la Casa dels Berenguer es representarà ‘De hueso y piel’, un duo que parteix de la peça de sala ‘Anhel’ de Cristina Gómez, guanyadora de tres premis de les Arts Escèniques Valencianes en 2022 (millor espectacle de dansa, direcció coreogràfica i interpretació). El duet entre Cristina Gómez i Ana Lola Cosín és una versió més curta, per a espais singulars, de la premiada peça. En aquesta ocasió, la proximitat amb el públic de l’espai triat permet una aproximació ideal per a la peça. La projecció del documental ‘Inland’ de la ballarina i realitzadora Gema Iglesias, basat en el món creatiu i de representació de les dues peces, completa el programa de la vesprada.
La Glorieta serà, el 18, l’escenari de l’obra de dansa de carrer de l’Institut Valencià de Cultura ‘Voràgine’, en què Pepa Cases denuncia la impunitat de les agressions sexuals. L’actriu, cantant, coreògrafa i directora castellonenca s’ha inspirat ‘en una necessitat de contar, visibilitzar i denunciar una realitat que es queda al marge i que es tracta de manera anecdòtica. La desigualtat, el masclisme, la violència, la por, les agressions sexuals i la impunitat són temes que han de ser tractats amb delicadesa i consciència, però sobretot a viva veu”, assenyala.
Estrenada en la passada edició del festival Dansa València, ‘Voràgine’ compta amb un elenc de sis intèrprets i un ampli equip de professionals valencians.
Les entrades per als espectacles de Sagunt a Escena estan ja a la venda en <taquilla.ivc.gva.es> i en les taquilles físiques del Teatre Rialto de València i l’Ajuntament de Sagunt.