El Festival Internacional de Música de Cambra de Godella arriba a la seua XV edició amb una excel·lent salut. Després de tres lustres oferint bona música no sols al públic de Godella sinó a tot aquell que s’ha volgut acostar al llarg d’aquestes catorze edicions, la proposta que encapçala el clarinetista i director Joan Enric Lluna es prepara per a desenvolupar una nova programació plena de reconeguts intèrprets i agrupacions.
El fil conductor d’aquesta edició és la relació de la música de cambra amb la dansa. El lema prové del títol d’una bellíssima peça del compositor alemany Carl Maria von Weber, Invitació a la dansa.
Així com la música mou el cos, el moviment del cos humà i la música interactuen en un tot que és capaç d’expressar infinites emocions. Segons Lluna “una gran part del repertori en la Història de la Música ha nascut de música per a ballar, moltes d’aqueixes peces s’han quedat com a repertori de concert, tant en música de cambra com en música orquestral. Partim d’aquesta base, obres que han sigut escrites per a la dansa, i a partir d’aquesta idea hem construït la gran part del repertori que s’escoltarà”.
Programa
L’obra de Weber dona títol també al concert inaugural, que se celebrarà en el Teatre Capitoli de Godella el dilluns 10 de juliol. Una peça que serà interpretada en la seua versió original per a piano pel gran intèrpret Carles Marín. A continuació el Ensemble del Festival i la formació de Lluna Moonwinds interpretaran la versió de cambra d’un dels valsos més coneguts de J. Strauss, Vals de l’Emperador, instrumentat per a 7 instruments per Schöenberg, acabant amb els ritmes del Saló Buenos Aires de M. de l’Àguila.
Enguany actua com a convidat especial del Festival el prestigiós quartet de cordes francés Diotima, que oferirà dos concerts els dies 11 i 13 en el Teatre Capitoli i l’Ermita de Campolivar, respectivament, en els quals oferiran, entre altres, obres de Gershwin i Debussy. Format per Yun-Peng Zhao (violin), Léo Marillier (violin), Franck Chevalier (viola) i Pierre Morlet (violoncel), a ells se sumaran Joan E. Lluna i Joves Talents que tindran l’oportunitat de tocar al costat d’artistes de renom internacional.
També visita el festival el gran pianista Josep María Colom, que es presenta també com a compositor, i ofereix juntament amb Llúcia Colom, ballarina del teatre de Coburn, un espectacle de música i dansa amb obres del mateix Colom, Chopin, Mozart i altres compositors. Serà el divendres 14 de juliol en l’escenari del Capitoli.
Aqueix mateix dia a la nit en Vila Eugenia està programada una vetlada protagonitzada pel guanyador del Concurs Intercentres Melòman 2021, el guitarrista Stoyan Paskov Todorov.
Com l’any passat, el quintet LBrass serà l’encarregat d’acompanyar-nos en el passeig músic-cultural que se celebrarà el dissabte 15 a partir de les 19h al llarg del qual es visitaran diferents punts de la ciutat de Godella, combinant música i patrimoni en una activitat que compta la col·laboració del Taller d’Història Local de Godella. Enguany, a més, el passeig finalitzarà amb l’execució d’un grafiti en un lloc encara per determinar.
El Festival torna a introduir l’experiència gastronòmica-musical. Eixe mateix dissabte a la nit es podrà gaudir als jardins de Vila Eugenia del programa “Arias d’òpera sense paraules” a càrrec de la violinista Susanna Gregorian i el pianista de Godella Luis Giner. Els assistents a aquest concert gastronòmic escoltaran música de Rossini i Verdi mentre degusten un exquisit menú dissenyat pel restaurant L’ermita.
El diumenge 16 de juliol en el Teatre Capitoli se celebrarà el concert de clausura, en el qual convergiran en forma d’orquestra tots els participants del festival i el curs de cambra, a més d’un cor participatiu. El programa inclourà el Concert per a dos violins de J. S. Bach, amb els solistes Carles Civera i Olatz Ruiz, i la primera Suite del rapte de les savines, un ballet recentment recuperat i inèdit des de 1785 del valencià Martín i Soler.
Com a colofó s’escoltarà la cantata anti bèl·lica L’home armat, de Karl Jenkins, un símbol de reflexió davant l’escalada de les guerres en el món. Com a directora convidada actuarà la jove valenciana Júlia Cruz.
Festival Internacional de Residències
Paral·lelament a la programació artística, el Festival desenvolupa un vessant formatiu que permet als joves músics compartir espai i coneixement amb figures musicals consolidades i que es plasma en el projecte Joves Talents.
En 2023 el Festival ha aconseguit un acord de col·laboració amb el Festival Internacional de Música (FIM) de València, compartint el concurs de música de cambra que s’organitza, i donant la possibilitat als grups que desitgen participar en el festival, a preparar-se per a aquest concurs amb els artistes convidats. L’eliminatòria es realitzarà a Godella el 17 de juliol, i la final a Manises els dies 19 i 20.
A més, durant tota la setmana se celebrarà el Curs de Música de Cambra que inclourà classes, assajos i màster class amb prestigiosos professors entre els quals figuren el quartet Diotima, que oferirà dos màster class, Mikhail Spivak i Carles Civera (violins), Julia Hu (viola), Salvador Bolón (violoncel), Toni García (contrabaix), Juan Antonio Ferriol (oboé), Joan Enric Lluna (clarinet) i Carles