La gira de Josep Vicent al capdavant de l’Orquestra Nacional Belga i amb el prestigiós guitarrista Pablo Sainz-Villegas ha suscitat una gran expectació entre els melòmans i afeccionats
S’ha omplit l’Auditori Nacional de Música de Madrid el 12 d’abril, i l’Auditori de Barcelona el 13 i, finalment, l’Auditori del Palau de Congressos de Saragossa el 14.
El director alacantí, que ha dirigit alguns dels conjunts simfònics més prestigiosos del món, abordarà un exigent programa amb les obres El caçador maleït de César Frank (Lieja 1822 – París 1890), el Concert d’Aranjuez de Joaquín Rodrigo (Sagunt, València 1901 – Madrid 1999), que interpretarà Sainz-Villegas, i La valse i el Bolero de Maurice Ravel (Ziburu, Labort 1875 – París 1937).
Josep Vicent, després de l’èxit aconseguit amb la formació belga en el Festival Bozar de Brussel·les, ha manifestat la seua enorme satisfacció “pel gran interés i el suport del públic espanyol a una proposta que és un viatge musical de Bèlgica a Espanya, passant per França, de la mà de tres compositors de referència en els seus respectius països i en el món”. El músic, que porta col·laborant diverses temporades amb la formació belga, subratlla que “un guitarrista excepcional com Pablo Sainz-Villegas interpretant el Concert d’Aranjuez serà, sens dubte, un esdeveniment musical per guardar en el record”.
El caçador maleït de Franck és una de les peces més fascinants del compositor més cèlebre de Bèlgica; l’orquestració evoca l’atmosfera fosca i fantàstica d’una persecució infernal. El Concert d’Aranjuez de Rodrigo, l’obra espanyola més interpretada de tots els temps, inclou algun dels passatges més bells i evocadors per al repertori de guitarra i orquestra, el seu adagio és especialment popular, en la qual el públic podrà gaudir d’un dels solistes més rellevants del panorama guitarrístic internacional, així com d’un ambaixador de la guitarra a tot el món que ha col·laborat amb filharmòniques com la d’Amsterdam, Pequín, Boston, Los Angeles, Nova York, San Francisco, Tòquio, Toronto, Viena, Zurich, Orquestra Nacional d’Espanya o Israel i actua en els més prestigiosos auditoris.
Èxits amb el Concert d’Aranjuez
Sainz-Villegas (Logronyo) va tocar en 2020 el Concert d’Aranjuez amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín, dirigida per Kirill Pretrenko, 37 anys després que ho fera Narciso Yepes amb aquesta formació en 1983. Els èxits de la seua interpretació de l’obra del compositor valencià es tradueixen en nombroses invitacions de rellevants directors i en enregistraments que tenen milers de visualitzacions en Youtube i en xarxes socials. Ha realitzat nombroses estrenes mundials entre els que es troba la primera obra escrita per a guitarra de John Williams, un gran compositor de bandes sonores i guanyador de cinc premis Oscar.
L’artista de La Rioja ha guanyat més de trenta premis internacionals entre els que cal destacar l’Andrés Segòvia, el Francisco Tárrega i el Christopher Parkening, entre altres guardons com el de las Artes Riojanas, Riojano Ilustre y El Ojo Crítico de Radio Nacional de España; i ha tocat en més de 40 països amb prestigioses orquestres des que va debutar amb l’Orquestra Filharmònica de Nova York baix la batuta de Rafael Frühbeck de Burgos en el Avery Fisher Hall del Lincoln Center.
Dilatada trajectòria
Josep Vicent (Altea, Alacant) té una dilatada i intensa trajectòria artística en la qual ha dirigit prestigioses formacions com la London Symphony Orchestra, Orchestre de Chambre de Paris, Royal Philharmonic, Orquestra del Teatre Mariinsky, Royal Liverpool Philharmonic, Orquestra de Kíev, Orquestra Nacional d’Espanya; simfòniques de Barcelona, Milà, València, Palau de les Arts, Ràdio Televisió Espanyola, New World Symphony Miami…; així com les nacionals de Bèlgica, Xile, l’Uruguai i el Brasil, entre altres. En l’actualitat i des de 2015 és director artístic i musical de l’Auditori de la Diputació d’Alacant i director titular de la formació ADDA Simfònica.
Ha dirigit produccions operístiques en el Teatre Real de Madrid, Théâtre Royal de La Monnaie de Brussel·les, el Teatre del Liceu de Barcelona, l’Opera de Leipzig, Rouen, el Festival de Peralada o el Teatre de la Maestranza de Sevilla. Va ser director principal de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i de Jeunesses Musicals World Orchestra (The World Orchestra) des de 2005 a 2015, amb les quals va realitzar quinze gires en quatre continents.
La seua àmplia discografia es troba publicada en segells com a ARIA classics, que ha editat el seu últim àlbum, Ritual Dances, the book of great ballets, amb tres CDs que inclouen les obres L’ocell de foc, Petrushka i La consagració de la primavera de Ígor Stravinski interpretades per ADDA Simfònica; així com en Warner Classics, Deutsche Grammophone, Verso, Ensayo, Columna Música… Així mateix, desenvolupa una àmplia labor en la música contemporània i col·labora amb prestigiosos solistes nacionals i internacionals.
L’Orquestra Nacional Belga
Creada en 1936, és una institució cultural baix l’autoritat del vice-primer ministre i ministre d’Afers exteriors, Assumptes Europeus i Comerç Exterior, i les Institucions Culturals Federals Sophie Wilmès. Titular de l’auditori Henry Le Boeuf Hall de Brussel·les acull regularment als millors músics i solistes i col·labora amb institucions com el Teatre Real de La Monnaie i amb el Centre de Belles arts (Bozar). L’orquestra està liderada pel director estatunidenc Hugh Wolff i en la seua programació es combinen obres prestigioses, innovadores i el descobriment de partitures menys conegudes.