L’Església Jesuïtes València acollirà les actuacions d’Harmonia del Parnàs i de Pérgamo Ensemble que obriran el cicle de concerts Lux Bella el dimecres 5 d’abril i el dijous 6 a les 20.30h.
Aquesta iniciativa reunirà a també a altres prestigioses formacions com Cabanilles Consort i Amystis, el dia 7 i el 8, amb els quals la institució impulsa la seua aposta per la cultura valenciana, nacional i internacional. Les entrades per als concerts es poden adquirir en: www.iglesiajesuitasvalencia.org/musica/ [Veure documentació adjunta].
Harmonia del Parnàs, dirigida per la musicòloga i clavecinista valenciana Marian Rosa Montagut (òrgue), amb la soprano Belén Roig, Justo Sanz (chalumeau i flautes de bec) i Guillermo Martínez (violoncel), oferirà el programa Amicus meus amb obres de Michel Richard de Lalande (1657-1726), Antonio Vivaldi (1678-1741), Antonio Caldara (1670-1736), Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) i Francisco Hernández i Plana (c.1700-1780).
La formació, fundadora de l’Associació GEMA (Grups Espanyols de Música Antiga), interpreta obres anteriors a 1800 amb instruments i criteris històrics, partint de la investigació musicològica de manuscrits musicals de tot el món. Els concerts de Harmonia del Parnàs, que compta amb huit discos, han sigut emesos per TVE, RNE (Ràdio Clàssica), Xarxa Europea de Ràdio i Catalunya Ràdio, entre altres mitjans.
Actua en importants festivals, institucions i auditoris nacionals i internacionals com el Festival Internacional de Santander, l’Auditori Nacional de Madrid, el Festival Internacional de Música Sacra de Tortosa, el Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, el Festival de Música Antiga d’Aranjuez, l’Auditori de Lleó, Clásicos en Verano de la Comunitat de Madrid, el Festival de Música Antiga d’Úbeda i Baeza, el Palau de la Música i el Palau de les Arts de València… i realitza gires per Europa i Amèrica.
La soprano Belén Roig Martínez desenvolupa la seua carrera com a solista amb orquestres com la Simón Bolívar de Veneçuela, Nacional de Guatemala, del Principat d’Astúries, Simfònica de Madrid, València, Castelló, sent dirigida per prestigiosos directors musicals i d’escena. Ha participat en els festivals Jardins de Pedralbes de Barcelona, Temporada Lírica Espanyola de Caracas, Quinzena Musical Donostiarra, Victoria de los Ángeles de Barcelona, Música Espanyola de Lleó, Música Espanyola de Cadis, San Lorenzo de l’Escorial i Los Veranos de la Villa de Madrid.
El seu interés per la música històrica la porta a col.laborar amb el grup Harmonia del Parnàs, actuant en la programació del Teatre Nacional del Perú, Latin Cultural Center of Chicago, l’Auditori Mario Laserna de Bogotà, Festival Cervantino de Mèxic, i els Festivals de Música Antiga de Peníscola, Palma i Granada. Roig, graduada en cant i violí, és premi extraordinari final de grau pel Conservatori Superior de València, sent tutelada per Ana Luisa Chova. Va ampliar la seua formació en el Màster d’Estudis Avançats en Lied a l’Escola Superior de Música de Catalunya, i va rebre la beca extraordinària de la Fundació Victoria de los Ángeles.
Pérgamo Ensemble i Elisabeth Hetherington
Pérgamo Ensemble, amb la soprano Elisabeth Hetherington, brindarà el programa Aleph, el dijous 6 a les 20.30h, amb obres de Michel-Richard Delalande (1657-1726), Giacomo Carissimi (1605 – 1674), José de Torres (1670 – 1738) i Claudio Monteverdi (1567-1643). De Torres va ser un dels músics més importants del barroc en l’Espanya de principis del segle XVIII. Després d’obtindre la plaça d’organista en la cort dels Borbons, en l’any 1718 va ser ascendit a mestre de capella iniciant una gran revolució tant en la pràctica com en la composición musical.
Les seues creacions podrien dividir-se en dos èpoques ben determinades, primer les seues composicions segueixen l’estel una miqueta arcaic dels seus contemporanis espanyols, encara que recull l’herència de l’estil francés amb una gran tendència cap al floriment instrumental. Posteriorment, el seu estil va virar cap a lo italianitzant, amb una major càrrega orquestral en les seues creacions i dotant a la seua música de major dramatisme i sobrietat. La formació i Hetherington presentaran una sèrie d’autors influents en l’escriptura de José de Torres, amb exemples exhuberants del barroc més primerenc de la mà de compositors italians i del francés Delalande.
Pérgamo Ensemble, format per Eva del Campo (òrgue) i Guillermo Turina (violoncel), van ser guardonats amb el Gran Premi del Jurat del VIII concurs de Música Antiga de Gijón en 2019. La formació va començar a oferir els seus primers concerts en 2016 i des de llavors ha realitzat concerts per España i Europa, destacant el cicle Sicut Sagittae de Nápoles, els festivals Noches en los jardines del Real Alcázar de Sevilla, el Festival de Torroella de Montgrí, el cicle Suena la Cúpula del Centre Niemeyer de Avilés, el cicle Marcos Históricos del Festival Internacional de Santander, Museu del Greco a Toledo o en la temporada de concerts del Caixaforum de Barcelona.
Del Campo i Turina formen part d’algunes de les agrupacions nacionals de reconegut prestigi com la Orquestra Barroca Catalana, La Tempestad o Al Ayre Español i han tocat amb assiduïtat amb solistes de la talla de Christophe Coin, Gilles Colliard, Eugenia Boix, Manfredo Kraemer o María Hinojosa.
Lirisme i tècnica impecable
Elisabeth Hetherington s’ha consolidat com una destacada intérprete de la música antiga, contemporània i moderna en tota Europa des que es va traslladar als Països Baixos. Ha sigut elogiada pel seu tècnica impecable, el seu lirisme i la fragilitat del seu timbre en mitjans especialitzats. La guardonada cantant, que ha estrenat i gravat nombrosos treballs als Països Baixos, Bèlgica, Noruega i Estònia, és una apassionada defensora de la interpretació multidisciplinar i amb la companyia de dansa moderna Leineroebana, ha desenvolupat Soles, una fusió de música, poesia, cant i dansa, inspirant-se en la seua formació com a ballarina.
Ha creat papers operístics amb prestigioses companyies i va fundar el conjunt Duo Serenissima amb el qual ha tingut l’oportunitat de crear programes per a molts festivals i cicles de concerts a tot el món. L’artista completà la seua llicenciatura en cant de la Universitat de Toronto i es graduà cum laude del mestratge en Interpretació Històrica en el Conservatorium van Amsterdam, institució en la que treballa com a professora convidada.