Per Carlos Miguel Pascual Górriz
La Unió Musical de Llíria, capdavantera des dels seus inicis d’entre les societats musicals valencianes, és pionera en els àmbits cultural, musical i, molt especialment, educatiu.
L’àrea pedagògica i educativa és una part fonamental en la societat de hui i, en la Unió Musical, en són molt conscients. L’extraordinari projecte formatiu és una manifestació del valor que, des de la societat musical, es dona a la formació de les noves generacions i, al mateix temps, una ferma garantia de continuïtat i millor preparació dels futurs músics de les agrupacions musicals de la Unió.
Ja al 1959, la posada en marxa de la Banda Juvenil, va suposar un gran avanç. En aquells temps els jóvens estudiants de música tenien moltes mancances i tindre un banda formada per jóvens instrumentistes que estaven formant-se en l’escola de música de la societat, era tot un avantatge. Tanmateix, l’impuls de la societat era tan gran que este no va ser l’únic avanç social respecte al tema educatiu. La fundació del col·legi, actualment Centre Integrat, el 1976 va situar la Unió en l’epicentre educatiu musical de tot Espanya.
En l’actualitat el modern i exemplar projecte educatiu de la Unió Musical, es fonamenta en dues vessants. Per un banda, la tradicional Escola d’Educands, que està en marxa des de la mateixa fundació de la societat el 1903. I per l’altra part, el Centre Integrat d’Ensenyaments Musicals Unió Musical de Llíria, un col·legi d’educació infantil, primària i secundària, que va ser inaugurat per SS. MM. els Reis d’Espanya el 1976.
Amb la fundació del col·legi, l’objectiu de la societat era integrar en un únic centre i en un únic horari els estudis bàsics (l’antiga EGB, actualment infantil, primària i secundària) i els estudis musicals (Grau Elemental de Música). Este complex projecte educatiu es va completar amb la implantació de la LOGSE, que donava cobertura perquè pogueren integrar-se ambdós ensenyaments en un mateix centre, sense necessitat de combinar el col·legi amb l’escola de música. Així doncs, la Conselleria d’Educació va aprovar el 1997 el projecte i el col·legi es va convertir en el primer i únic Centre Integrat d’Ensenyaments Musicals (CIEM) finançat de tota la Comunitat Valenciana.
Entenent l’educació com una part fonamental de la societat, la Unió Musical continua apostant de valent incorporant noves mesures i millores en l’àrea pedagògica tant de l’Escola d’Educands com del Col·legi-Centre Integrat. D’esta manera cal destacar en l’Escola d’Educands la implantació del mètode Gabou, una metodologia que abarca des dels 3 fins els 7 anys amb la qual els xiquets s’experimenten tocant un instrument des del primer moment aconseguint augmentar la motivació i que l’aprenentatge sorgisca arran de les vivències i l’experimentació. Cal assenyalar, també, la implantació d’un mètode interactiu a través de pantalles digitals en què els xiquets aprenen música i els conceptes a través de la realitat en la que s’hi troben envoltats, l’anomenada era digital. Esta metodologia ha guanyat el premi a la investigació, desenvolupament i innovació en societats musicals als reconeguts Premis Euterpe.
La Unió Musical continua apostant de valent incorporant noves mesures i millores en l’àrea pedagògica tant de l’Escola d’Educands com del Col·legi-Centre Integrat
Al mateix temps, els trets que definixen el Col·legi-Centre Integrat són tres. El primer és la música, evidentment, atés que tots els alumnes cursen dins del seu horari lectiu el Grau Elemental de Música. El segon, una intervenció metodològica que respecta el ritme natural de l’aprenentatge dels xiquets, centrada en el desenvolupament de les habilitats cognitives amb la qual els alumnes es preparen per a l’aprenentatge posterior respectant les etapes psicoevolutives, sense presses ni pressions. I per últim, l’ús de les noves tecnologies amb la finalitat d’adaptar-se i adquirir les habilitats necessàries per afrontar la nova era tecnològica. Des del cinqué curs de primària els nostres alumnes combinen tècniques clàssiques d’aprenentatge amb la incorporació de la tauleta digital com a eina de treball i font d’informació.
La música està constantment present en la educació del Centre Integrat, i d’esta manera es plasma en les diferents etapes del centre. En l’etapa d’Educació Infantil, la música sorgix en forma de cançons i balls sempre des d’un punt de partida proper al context que envolta els infants seguint, també, la metodologia musical pionera del mètode Gabou. A primària, els alumnes tenen una hora setmanal de música en la qual exploren les qualitats del so i la melodia i s’acosten d’una manera familiar, a través d’un llenguatge no convencional, al que després serà saber llegir i interpretar la música. A segon de primària, els nostres estudiants realitzen una prova els resultats de la qual determinen l’elecció de l’instrument i passen a tercer de primària havent triat un instrument dels que s’oferixen al centre. És en este curs quan comencen a estudiar el Grau Elemental de Música, cursant així llenguatge musical, cor i classes d’instrument. En cinqué de primària s’ afegix també una altra hora dins l’horari escolar corresponent a l’assignatura d’orquestra. Quan els xiquets finalitzen sisé, el darrer curs de l’etapa de primària, adquirixen el títol de Grau Elemental de Música i els alumnes que així ho desitgen poden realitzar la prova d’accés als Ensenyaments Professionals de Música al conservatori que considerin oportú continuant amb la seua carrera professional. És així com des del centre, a través de l’educació musical, s’eduquen i es formen els alumnes en valors representatius d’esta matèria com el treball en grup, la disciplina i el respecte, contribuint així al desenvolupament integral dels alumnes. En l’etapa d’Educació Secundària, encara que els ensenyaments de Grau Elemental de Música ja no tenen cabuda en l’horari escolar, els alumnes continuen estudiant música en el centre i tenen l’opció de continuar gaudint-la a través de la col·laboració en tots els actes de manera voluntària.
A partir de tercer de primària els alumnes del Centre Integrat comencen a curs el Grau Elemental de Música amb classes d’Instrument, Llenguatge Musical, Cor i Orquestra
Els alumnes del Col·legi-Centre Integrat, igual que els alumnes de l’Escola d’Educands, són part activa del quefer habitual de la Unió Musical formant part de les agrupacions de la societat com la Banda Juvenil, l’Orquestra Jove, el Cor de veus blanques, i amb el temps, la Banda Simfònica, l’Orquestra Simfònica o el Cor Social.
Paral·lelament, la societat ha incorporat dos elements enriquidors al projecte educatiu: l’Escola de Perfeccionament, que està oberta a tothom i oferix la possibilitat de millorar els coneixements una vegada al mes amb professors d’elevat prestigi, i la Quinzena Musical “Manuel Enguídanos Cotanda”, celebrada al mes de juliol en la qual es fusionen activitats pedagògiques i lúdiques que conformen un ambient de bones vibracions entre els més menuts.
La Unió Musical organitza també l’Escola de Perfeccionament i la Quizena Musical “Manuel Enguídanos Cotanda”
La Unió Musical de Llíria, des de 1903, continua despertant passió, preservant cultura i educant per la música, perquè la música, no només fomenta la cultura entre menuts i majors, sinó que, a més, ensenya un llenguatge universal que promou valors com la solidaritat, el respecte i la tolerància.