Tot i els 50 anys d’història, la Unió Musical de Torrent continua sent una banda jove, però molt activa i amb un recorregut impressionant, molt activa i amb un bon grapat de premis al seu abast.
A febrer de 1973 va començar el seu camí gràcies a la fusió de la centenària banda de música Patronat de la Joventut Obrera i l’Associació Musical ‘La Clàssica’ de Torrent. El director-fundador va ser Mariano Puig Yago. Després van vindre altres directors: Enrique Andreu Romero, Francisco Idilio Gimeno Martínez, Manuel Enguídanos Cotanda, José María Ortí Soriano i, desde març de 2014, Frank De Vuyst.
Una societat musical que, actualment, compta amb Banda Simfònica, Banda d’Iniciació, Banda Juvenil, Orquestra d’Iniciació, Orquestra Simfònica, Coral Jove, Coral Polifònica, Big Band, un quartet de saxos, quintet de clarinets, grups de metalls i grup de percussió.
Precisament de la seua història, del seu passat, present i futur, un resum d’aquesta rellevant societat musical de Torrent, s’ha fet recentment a la seu de la Unió Musical de Torrent que va acollir des de finals de febrer fins a principis de març una exposició que resumeix amb objectes i material sonor els 50 anys d’història de l’entitat. Es tracta d’una mostra d’objectes restaurats, fotografies i gravacions que han rebut nombroses visites. Per exemple, l’exposició recull una bandera de 1933, pergamins de la participació en certàmens, fotografies d’actuacions de la banda, vestimentes dels músics dels anys 70, instruments de llautó, enregistraments de la participació de la Unió Musical de Torrent en certàmens històrics en la plaça de Bous de València, entre d’altres mostres que repassen mig segle d’història musical.
«Una exposició que resumeix amb objectes i material sonor els 50 anys d’història de l’entitat»
I no només l’exposició ha estat motiu de celebració per part de la societat musical de Torrent que està commemorant els 50 anys de trajectòria musical, també s’han editat un llibre que el seu autor, Jorge Sánchez Antúnez, fa un recorregut pels orígens, consolidació i desenvolupament de la Unió Musical de Torrent fins l’actualitat, amb un recull de testimonis de persones significatives que han estat presents a la banda des del seu origen fins les declaracions de persones que han viscut moments rellevants de la seua evolució com a societat musical.
Una publicació que inclou també una part gràfic imponent gràcies al dissenyador Eugenio Simó Ortí que s’ha encarregat de la maquetació i disseny d’un llibre que ja és una peça fonamental del record de la ciutat.
Per al president de la Unió Musical ha estat emocionant el camí de la societat per tal d’aconseguir complir mig segle d’existència amb un recorregut plagat d’èxits, premis, reconeixements i persones que han integrat i han fet créixer la Unió Musical de Torrent a un alt nivell. “Tant visitar l’exposició com llegir el llibre del 50 aniversari ens permet viure records, emocions, mirar al passat i valorar encara més si cap el treball que van desenvolupar els que ens van precedir en la Unió Musical de Torrent, especialment en alguns moments més complicats. I al mateix temps ens anima a continuar treballant per a continuar engrandint la història d’aquesta entitat que per a nosaltres és una gran família que no volem que deixe de créixer. Així que també esperem que tots aquests actes que estem celebrant serveixen perquè moltes persones se sumen al nostre projecte per a continuar endavant”, ha explicat el president de la Unió Musical de Torrent, José Plaza.
Certamen Internacional
I per tal d’arredonir la celebració del 50 aniversari, com a colofó del actes que s’han desenvolupat durant 2022 i 2023 està el Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de València’ on participen en juliol de 2023 amb ganes d’aconseguir un primer premi amb Menció d’Honor de la Secció d’Honor. Un esdeveniment rellevant a l’agenda de la societat musical per al qual, per primera vegada en la història de la societat, s’han encarregat dues obres a dues dels millors compositors del panorama internacional com José Suñer Oriola i Francisco José Martínez Gallego.
«El Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de València’ on participen en juliol de 2023 amb ganes d’aconseguir un primer premi amb Menció d’Honor»
A més, al mes de juliol, la Unió Musical de Torrent tindrà un altre repte amb la participació en el Certamen de Bandes de Música de Secció Especial de la Diputació de València 2023.
Des de l’any 1991, la Unió Musical de Torrent ha participat en la Secció d’Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de València’, havent aconseguit sis primers premis.
Actes de 2022
L’any 2022 ha estat carregat d’actes de commemoració pel 50 aniversari de la Unió Musical. EL primer acte va ser un concert d’inauguració del mig segle d’història amb un concert de la seua banda simfònica dirigida per Frank de Vuyst en la plaça de l’Església i on també es va presentar el disc dedicat al que va ser el primer director fundador de la banda, Mariano Puig Yago.
I entre els nombrosos concerts durant 2022 destaquen la participació al XXII Festival Coral, el FORUMT, el festival Torrent a Dos Bandes, la cloenda del Festival de Jazz Ciutat de Torrent amb l’espectacle Kiko Berenguer Freedom Symphonic al costat de la banda simfònica de la Unió Musical, el concert de sarsuela amb la Jove Orquestra Simfònica i la Coral Polifònica acompanyades dels solistes Pascual Andreu, Saray García, belén Roig i David Asín.
Després d’estiu van continuar els actes commemoratius amb l’acte de la Presentació i Exaltació de la Musa de la música 2022-2023 Marta Bermell Morera. També va destacar el concert de Santa Cecília amb l’homenatge al compositor Arturo Márquez i que també va comptar amb un altre convidat d’excepció: el reconegut solista veneçolà Pacho Flores. Un dia inoblidable sota la direcció de Frank De Vuyst que com tots els anys va donar la benvinguda als nous músics de la banda i que va permetre tancar la XLVI Setmana Cultural.