Ser Don Joan és un repte cap a la foscor perquè res es veu d’ell si no és durant el dia.
Una rondalla que ha adornat la literatura, les llegendes i també la música. Tot al voltant d’un heroi que violenta a vilans per a accedir a dones inassolibles que s’agotzonen després de finestres vulnerables. Ombres impenitents, mirades inquisitives que sobreïxen de rostres tapats.
Enfront del concepte d’ordre, la llibertat, una eterna contradicció, una vetlada batalla que Don Joan, ací Giovanni, enfront de la figura enhiesta del Commendatore.
És un gran relat que es repeteix com una rondalla en el món de l’art, de la literatura, del teatre, i en aquest l’opera, i no menys vegades acostant-se amb un assaig.
Il·lustres de la ploma van crear i van recrear la figura de trastabillante nocturn de balcons i abastos de dames difícils: Antoni de Zamora (1713), Molière (Dom Juan ou le festin de pierre, 1665), Carlo Goldoni (Don Giovanni Tenorio, 1735), Aleksandr Pushkin (El convidat de pedra, 1830); Samuel Richardson, creador del llibertí Lovelace en la seua novel·la Clarissa Harlowe; Lorenzo dona Posa’t, libretista de Mozart, (Don Giovanni, 1787); Choderlos de Laclos (1782), Lord Byron (Don Joan, 1819-1824, inacabat. José d’Espronceda (el Do Félix de Montemar del seu L’estudiant de Sa-lamanca, (1840), José Zorrilla (Don Juan Tenorio, 1844), Azorín, Gonzalo Torrente Ballester (Don Joan) i molts altres (Christian Dietrich Grabbe, Alejandro Du-mes, Edmond Rostand…) i, més recentment, Max Frisch.
Per tercera vegada arriba al Palau de les Arts (2006, 2012) en aquesta ocasió segons la mà de Damiano Michieletto per a la producció del teatre La Fenice de Venècia, considerada de referència i galardonada amb el premi Abbiati 2011. El seu Don Giovanni “exerceix sobre els altres personatges un poder màgic, irresistible, fins al punt que les seues vides semblen no tindre sentit sense ell, fins i tot després de ser arrossegat pel Commendatore a l’infern.” –anuncia el palau de l’òpera valenciana en el seu programa–.
El mestre italià Riccardo Minasi debuta en l’orquestra de la Sala Principal després del seu recent i elogiat concert en el cicle simfònic de l’OCV. Sota la seua batuta rigorosa, grans veus conegudes pel públic assidu, com Davide Luciano i Gianluca Buratto, junt amb Giovanni Sala, Ruth Iniesta i Elsa Dreisig.
El Palau de les Arts estrena del 2 de març fins al 12, ‘Don Giovanni’, de Mozart. Riccardo Minasi des del podi i Damiano Michieletto en l’escena culminen amb aquest títol la coneguda ‘Trilogia Da Ponte’, que Les Arts va iniciar en 2019 (amb ‘Le nozze di Figaro’ i que va continuar en 2020 amb ‘Così fan tutte’).
Riccardo Minasi i Eleonora Gravagnola, directora d’escena de la reposició, junt amb el baríton Davide Luciano, han acompanyat hui Jesús Iglesias Noriega, director artístic de Les Arts, en la presentació d’aquesta òpera, que es representarà a la Sala Principal.
Riccardo Minasi, director titular de la Mozarteum Orchester de Salzburg, torna a Les Arts després del seu sensacional debut amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana amb el concert ‘Desde Italia’ en 2021.
Consagrat mozartià, el també director musical del Teatre Carlo Felice de Gènova és, així mateix, el primer director artístic de l’Orquestra Suïssa La Scintilla que va fundar Nickolaus Harnoncourt i que és la formació resident de l’Òpera de Zuric per als repertoris barroc i clàssic. Riccardo Minasi ha sigut, a més, cofundador i director del conjunt Il Pomo d’Oro del 2012 al 2015.
Eleonora Gravagnola és l’encarregada de reposar a València aquesta producció de Damiano Michieletto que va tindre una excel·lent acollida entre el públic i la premsa especialitzada en la seua estrena a La Fenice de Venècia i li va valdre el Premi Abbiati de la crítica italiana per la seua escenografia i vestuari.
Escènicament, Michieletto planteja una producció fidel a l’època en què es va escriure l’obra i un acostament psicològic per a aprofundir en les complexes relacions entre els personatges que giren al voltant de Don Giovanni, que una vegada que entren en contacte amb ell, cauen seduïts per una malaltissa fascinació. Quan està en escena, Don Giovanni domina totes les relacions que s’estableixen en el moment, i quan no hi és, els altres personatges pateixen per la seua culpa.
Paolo Fantin proposa una estructura escènica circular, en moviment quasi perpetu, en la qual reprodueix una decadent vila del ‘Settecento’, de mobiliari auster i desgastats tapissos color pastel, dominada per ombres allargades i llums opaques que recreen la il·luminació dissenyada per Fabio Barettin. Carla Teti s’inspira també en el segle XVIII, amb un vestuari sobri i elegant, en consonància amb el plantejament estètic de la producció.
Les Arts reuneix un sòlid elenc de joves i reconeguts intèrprets amb Davide Luciano en el paper protagonista. Gràcies al reconeixement de públic i crítica pels seus treballs en el repertori classicista i belcantista, el baríton italià s’ha erigit en una de les veus de referència en la seua tessitura, amb Nova York, Milà, Berlín o Moscou, entre altres places. Es tracta de la seua tercera actuació a Les Arts, després de les seues intervencions en ‘Costì fan tutte’ (2020) i ‘Fasltaff’ (2021).
Ruth Iniesta debuta el paper de Donna Anna en la seua quarta incursió en el teatre d’òpera valencià, on ha cantat anteriorment en ‘Il viaggio a Reims’ (2020), ‘Pagliacci’ i ‘Doña Francisquita’ (2021). La soprano saragossana és considerada una de les intèrprets espanyoles de major projecció després del seu debut el passat any a les òperes de París i Viena.
Giovanni Sala, que va cantar la passada temporada en ‘Macbeth’, es retroba amb el públic valencià amb el rol de Don Ottavio. El jove tenor, que compta amb una intensa carrera en els principals teatres italians, ha treballat, entre altres, amb Riccardo Muti.
També torna Elsa Dreisig, que es va presentar a Les Arts de la mà de Marc Minkowski i Les Musiciens du Louvre en ‘Mitridate’ en 2019. La soprano francodanesa és un altre dels nous valors de la lírica a Europa, amb treballs a les òperes de Berlín i París i en festivals com Ais de Provença i Salzburg.
Riccardo Fassi encarna Leporello. Amb un repertori que comprén Mozart, el ‘bel canto’ i Verdi, el baix italià és un dels noms amb més projecció en la seua tessitura, amb presència en els repartiments de Viena, París, Milà, Londres i Berlín. Va fer la seua primera aparició a Les Arts amb Alidoro en ‘La Cenerentola’ (2020).
Després del seu aplaudit debut en ‘Ariodante’ (2022), Jacquelyn Stucker interpretarà a València el paper de Zerlina. L’emergent soprano nord-americana, amb compromisos a Londres i Berlín, tornarà a Les Arts al maig per a protagonitzar ‘L’incoronazione di Poppea’, després de la seua excel·lent acollida a Ais de Provença.
En el rol de Masseto, Les Arts presenta una de les sensacions operístiques del moment, el baix-baríton Adolfo Corrado, que, malgrat la seua joventut, ha cantat amb mestres com Daniel Oren, Zubin Mehta, Gianandrea Noseda, Renato Palumbo, Daniele Gatti o Stefano Montanari, amb una agenda amb compromisos i treballs a Milà, Zuric, Amsterdam, Venècia o Salzburg.
Gianlucca Buratto, un dels grans noms del circuit internacional, interpreta a Il Commendatore. El baix italià és un artista assidu a Les Arts, on ha participat, entre altres òperes, en ‘Tosca’, ‘Thaïs’, ‘I due Foscari’ i ‘La bohème’.
A més de l’estrena el dijous, 2 de març, Les Arts representarà ‘Don Giovanni’ els dies 4, 7, 10 i 12 de març. Les funcions d’aquesta òpera compten amb la col·laboració de Turisme de la Comunitat Valenciana.
Marató Mozart
De manera paral·lela a les representacions de ‘Don Giovanni’, Les Arts ha programat la ‘Marató Mozart’, un projecte multidisciplinari centrat a celebrar l’obra i vida del compositor austríac Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).
La ‘Marató Mozart’ inclou més de 30 activitats culturals des del 27 de febrer fins al 12 de març. Durant dues intenses setmanes, la figura del geni de Salzburg i la seua transcendència en la cultura occidental seran l’eix vertebrador de les propostes de 2023, amb una agenda a Alacant, Castelló i València amb òpera, concerts, recitals, conferències, col·loquis, tallers, activitats familiars i projeccions cinematogràfiques