Josep Vicent dirigeix a l’Argovia Philharmonic en una gira de concerts que recalarà a les ciutats de Aarau (Suïssa) els dies 23 i 26 i a Baden-Baden (Alemanya) el 24, després del realitzat amb gran èxit i tres bisos a la ciutat bavaresa de Rosenheim el passat dia 16.
El director alacantí, que ha estat al capdavant d’alguns dels conjunts simfònics més prestigiosos del món, abordarà amb la formació helvètica obres de Turina, Mozart i Beethoven, amb totes les entrades venudes amb dies d’antelació
El programa d’aquestes actuacions inclou L’oració del torero opus 34 de Joaquín Turina (1882-1949) que obrirà els concerts, per a continuar amb el Concert per a clarinet en la major KV 622 de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), amb el clarinetista Patrick Messina com a solista; i la Simfonia número 7 en La major opus 92 de Ludwig van Beethoven (1770-1827).
Vicent ha assegurat que “l’Argovia Philharmonic és una prestigiosa orquestra suïssa, amb un enorme compromís en el treball, gran capacitat tècnica i molt activa a Centreeuropa on la seua labor té molta rellevància”; i destaca que “està sent un treball intens i potent, es nota que són músics amb una llarga tradició i molt connectats amb els festivals d’Alemanya, Suïssa…” El director, que es mostra molt agraït per liderar aquesta formació, subratlla que “tenim un solista, Patrick Messina, que està fent un Mozart magnífic; el treball amb ell està sent per a mi una revelació. Recentment, Patrick el va gravar amb el mestre Riccardo Muti i les converses sobre aquest tema estan sent fantàstiques. Un autèntic plaer de projecte i amb una gran il·lusió per brindar al públic aquest repertori”.
L’obra del compositor sevillà va ser composta inicialment per a quartet de corda en 1925, per a orquestra ho va fer un any després, i va ser estrenada per Bartolomé Pérez Casas al capdavant de l’Orquestra Filharmònica de Madrid, en el Teatre de la Comèdia el 3 de gener de 1927. La de Mozart va veure la llum a Viena en 1791 i va ser composta per al clarinetista Anton Stadler, gran amic del compositor austríac. Consta de tres moviments i és una peça de referència per als intèrprets de l’instrument de vent.
La simfonia de Beethoven va ser acabada en 1812 i dedicada al comte austríac Moritz von Fries, un destacat melòman, banquer i mecenes de l’època. El compositor alemany, que va obtindre el reconeixement del públic i la crítica, va dirigir a l’orquestra en la seua estrena durant un concert de caritat per als soldats ferits en les guerres napoleòniques a Viena l’any 1813.
Vicent: “L’Argovia Philharmonic és una prestigiosa orquestra, amb un enorme compromís en el treball, gran capacitat tècnica i molt activa a Centreeuropa on la seua labor té molta rellevància”; i destaca que “es nota que són músics amb una llarga tradició i molt connectats”
L’Argovia Philharmonic, fundada en 1963, és una orquestra professional del cantó suís de Aargau amb conceptes innovadors en l’àmbit de la música clàssica. Brinda un ampli repertori en els seus concerts i és convidada regularment a grans auditoris com el Tonhalle Zurich i al Kultur-und Kongresszentrum de Lucerna. És la formació resident de l’auditori Alte Reithalle Aarau, que va obrir les seues portes a l’octubre de 2021, actua amb rellevants solistes internacionals i amb artistes i solistes emergents. El noruec Rune Bergmann és el seu director titular des de la temporada 2020-21.
Prestigioses formacions
Josep Vicent (Altea, Alacant) ha dirigit prestigioses formacions com la London Symphony Orchestra, Slovenian Philharmonic, Rotterdam Philharmonisch, Orchestre de Chambre de Paris, Royal Philharmonic, Orquestra del Teatre Mariinsky, Residentie Orkest, Royal Liverpool Philharmonic, Orquestra de Kíev, Leipzig Gewandhaus, Orquestra Nacional d’Espanya; simfòniques de Barcelona, Milà, València, Palau de les Arts, Ràdio Televisió Espanyola, New World Symphony Miami, Durban, Auvergne; així com les nacionals de Bèlgica, Xile, l’Uruguai i el Brasil, entre altres. En l’actualitat i des de 2015 és director artístic i musical de l’Auditori de la Diputació d’Alacant i director titular de la formació ADDA Simfònica.
Va ser director principal de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i de Jeunesses Musicals World Orchestra (The World Orchestra) des de 2005 a 2015, amb les quals va realitzar quinze gires en quatre continents. En les últimes temporades ha debutat amb la Filharmònica de Buenos Aires en el Teatre Colón, la WDR Funkhausorchester, l’Òpera de Rouen, la Orchestre National de Lille i la OSPA en el concert dels Premis Princesa d’Astúries.
Òpera i nous formats
Ha dirigit produccions operístiques en el Teatre Real de Madrid, Théâtre Royal de La Monnaie de Brussel·les, el Teatre del Liceu de Barcelona, l’Opera de Leipzig, Rouen, el Festival de Peralada o el Teatre de la Maestranza de Sevilla. Pioner en l’exploració de nous formats i públics per a la música clàssica treballa com a director musical amb l’aclamada formació operística i teatral La Fura del Baus des de 2014. La seua àmplia discografia es troba publicada en segells com ARIA classics, que ha publicat el seu últim àlbum, Ritual Dances, the book of great ballets, amb tres CDs que inclouen les obres L’ocell de foc, Petrushka i La consagració de la primavera d’Ígor Stravinsky interpretades per ADDA Simfònica, dirigida per Vicent; així com en Warner Classics, Deutsche Grammophone, Verso, Ensayo, Columna Música…
Amb una àmplia trajectòria en la música contemporània, ha estrenat més de cent obres de nova creació i ha sigut director artístic del Festival Xenakis a Holanda i del Festival Nits de la Mediterrània a Espanya. Va ser assistent del mestre Alberto Zedda i ha sigut reconegut amb diversos premis i guardons al llarg de la seua carrera. És Ambaixador Internacional designat per Federico Mayor Zaragoza per a la Fundació Cultura de Paz. Així mateix, col·labora amb prestigiosos solistes com Katia y Marielle Labèque, Maria João Pires, Joaquín Achúcarro, Ellinor d’Melon, Joaquín Riquelme, Pacho Flores, Paquito D’Rivera, Josu de Solaun, Pablo Sainz Villegas, Cuarteto Casals, Leticia Moreno, Ramón Vargas, Ángeles Blancas, Anna Fedorova, Denis Kozhukin…