Aquest concurs, a càrrec del Director Artístico Ferrer Ferrán té la intenció de promocionar la composició tant per a banda com per a orquestra, motivar i donar valor a la creació d’obres simfòniques abastant agrupacions de nivells tant infantils com juvenils.
Amb un format nou on els candidats aporten el projecte prèviament per a ser seleccionats i així realitzar la composició.
En aquest concurs no es requereix límit d’edat ni nacionalitat per a participar, una de les seues metes és promocionar a nivell mundial aquesta classe de composicions. Motivar i donar llibertat de creació igualment utilitzant plataformes digitals per a poder escoltar o visualitzar el repertori.
Les categories són set: »Obra de Concert»; »Obra per a Banda juvenil»; »Obra per a Banda limitada o Infantil»; »Obra per a Orquestra Juvenil»; »Obra per a Solista i Banda»
La guanyadora amb l’Esment d’Honor és interpretada per les respectives agrupacions de l’Ateneu, per això, després de la decisió del jurat es va interpretar el diumenge 15 de gener a les 11.30 h a l’Auditori Municipal la primera guardonada en la categoria “Obra per a Orquestra Juvenil”.
La Lledonereta de Carles Pascual, una missa per a veus blanques
Aquesta va ser “La LLedonereta” de Carles Pascual (1988). Es va alçar amb el premi d’aquesta categoria i consistia en una missa amb cor per a veus blanques i orquestra. És estrena a nivell mundial es va realitzar l’Orquestra de l´Ateneu sota la direcció del seu José Luis Grau Sapiña, i el Cor de l’escola de la societat amb Dúnia Pérez amb un rotund èxit. El Cor de l´Ateneu de Xelo González també va participar en l’acte, destacant la veu de la soprano Aitana Grau.
Al repertori del programa se li van afegir obres com a “Errant Festiu” (Jean Sibelius), “Serenade n°2 KV101” (Wolfgang A. Mozart), “Concert en flauta en Sol Major op. 29 “(Carl P. Stamitz) amb Juan Ronda Molina com a flauta solista, “Capriol Suite “(Peter Warlock) i “Estampes Mediterrànies” (Leopoldo Magenti). El concert que va formar part del “Cicle de Concerts d´Hivern” de l’Ajuntament de Cullera.
L’obra guanyadora està composta per set parts: “Entrada”,” Senyor, tingueu pietat”,” Glòria”, “Al·leluia”,” Ofertori”, “Sant” i “Anyell de Déu”. Està dedicada a la Basílica del Lledó de Castelló, ciutat de naixement del propi compositor.
Segons paraules de Ferrer Ferrán, Director Artístico del Concurs, “l’estrena va ser espectacular, molt ben acollit per tot el públic, els xiquets del Cor i l’Orquestra amb el seu director al capdavant, van gaudir molt del muntatge de l’obra, ja que és una composició molt fresca, es podria dir que molt divertida en la qual els propis xiquets són els protagonistes, ja que el cor és de veus blanques i tots durant el seu treball d’assajos que han realitzat durant aquests dos últims mesos ha sigut una experiència molt bonica per a ells perquè s’han sentit molt protagonistes en aquesta composició.”
Pròximes audicions de la resta de composicions guanyadores
Els pròxims premis d’aquest concurs s’estrenaran successivament. El 29 de gener serà el pas de tres obres de la secció de concert (Banda Simfònica i Orquestra) i en la següent setmana les de Banda Juvenil.
Com a fermall final per a finalitzar aquest concurs es realitzarà l’estrena de les obres Simfòniques de major puntuació. Enguany han recaigut en el compositor gallec León Durán i en el portugués Pedro Pires. El concert està programat per al mes de juny.
Ferrer Ferran: Ha estat un èxit tremend
Quant a les impressions del concurs, el seu director artístic, Ferrer Ferrán ens comenta el següent: “Ha sigut un èxit tremend, la mostra està en el fet que s’han presentat moltes composicions i de tot arreu del món, Hondures, Holanda… Potser l’èxit s’ha obtingut perquè és un concurs diferent del que es fa habitualment, podria dir-se que “únic”. No es premia a una composició millor que unes altres, sinó que si està ben feta té premi i si no ho està, perquè no ho té. Vull dir amb això que hi ha uns barems de puntuació, els mateixos en totes les categories, en el qual, si passen de 95 punts obtenen Primer Premi, no per això vol dir que la que té 98 és millor que la de 97. Personalment no vull que existisca una competició, la música no ha de ser competitiva, no ho ha de ser. Si està ben feta mereix premi i si no està ben feta ho mereix inferior. El segon premi era a partir dels 85 punts i el tercer a partir dels 70. Els premis els hem volguts premiant la interpretació. És un plantejament diferent de concurs en el qual els compositors se senten molt motivats. Aquest és l’interés que vull, que els compositors tinguen cabuda en els concerts i programes, d’això ha sigut el gran èxit.”