El Premi Iturbi, organitzat per la Diputació de València, ha seleccionat als 20 pianistes que participaran en la XXII edició del Concurs Internacional de Piano de València, que tindrà lloc en el Teatre Principal del 31 de maig al 9 de juny.
El jurat del concurs, que compta amb la direcció artística de Joaquín Achúcarro, ha constatat l’alt nivell i el difícil que ha resultat el treball de preselecció dels pianistes que estaran en lliça en la primera fase.
La complicada labor de preselecció ha estat a càrrec d’un jurat integrat per l’assessora artística del Premi Iturbi, Ana Guijarro (presidenta), i els pianistes Carles Marín i Ángel Sanzo, que han avaluat els vídeos dels músics inscrits, que van aportar un enregistrament audiovisual d’entre 20 i 30 minuts. L’organització ha publicat el llistat d’admesos que iniciaran la competició en la pàgina web www.pianoiturbi.dival.es.
Els pianistes procedixen de 10 països i els que tindran més presència són Corea del Sud amb 4 concursants; España i Rússia amb 3; i els EUA, Itàlia i Taiwan amb 2. Altres nacions que comptaran amb intèrprets en el Premi Iturbi són Sèrbia, Ucraïna, República Txeca i Suècia.
Gloria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, ha volgut felicitar el jurat destacant que “han fet un magnífic i complex treball per a determinar quins aspirants concursaran en la primera fase d’esta nova edició del Premi Iturbi”.
Les 20 persones seleccionades han sigut triades entre les 184 (de 36 països diferents) que es van inscriure al concurs, un rècord de participació que convertix la present edició en la més concorreguda de la història del premi, que va iniciar la seua marxa en 1981. S’ha aconseguit incrementar en un 3,3% els 178 participants de l’anterior convocatòria, en 2021, que al seu torn va multiplicar per sis la celebrada en 2017 (en 2019 no es va realitzar) amb 31 sol·licituds. La d’edicions anteriors també va quedar àmpliament superada: en 2010 va haver-hi 31 inscrits, en 2013 van ser 39 i en 2015 un total de 70.
Qualitat interpretativa
La diputada Gloria Tello ha destacat que “estem molt satisfets, tant pel rècord de sol·licituds rebudes, com per la qualitat interpretativa exhibida pels i les pianistes aspirants seleccionades per a participar en una edició en la qual podran mostrar la seua vàlua i delectar al públic valencià”.
Ana Guijarro, presidenta del jurat de preselecció, ha subratllat al seu torn que “el nivell aconseguit en esta edició ha sigut molt alt. La selecció dels 20 candidats d’entre els 184 inscrits ha sigut una tasca àrdua i molt difícil, encara que s’ha fet per unanimitat, en un clima de màxima cordialitat i bon enteniment en el jurat”.
Tres proves eliminatòries
Superada la preselecció, la competició constarà de tres proves eliminatòries i la Gran Final. En la primera fase (recital) i en la segona (semifinal) els intèrprets seleccionats hauran de triar lliurement entre les següents obres: una de caràcter contrapuntístico, Preludis i fugides del clau ben temperat de Johann Sebastian Bach, Preludis i fugides de Dmitri Shostakóvich, Ludus Tonalis de Paul Hindemith, Preludis i fugides de Félix Mendelssohn, Bach-Ferruccio Busoni, Bach-Ferenc Liszt, etc.; una sonata de Ludwig van Beethoven; una sonata de Wolfgang Amadeus Mozart; dos obres curtes de Fryderyck Chopin, de les quals unisca ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d’Enrique Granados, una peça de la Suite Iberia, Navarra, o La Vega d’Isaac Albéniz, o la Fantasía Bética de Manuel de Falla. Les persones participants no podran repetir obres al llarg del concurs.
La primera fase comptarà amb els 20 intèrprets triats, la segona amb 10, la final amb 6 i la Gran Final amb 3. En les dos últimes proves, els concursants actuaran juntament amb l’Orquestra de València, formació titular del Palau de la Música. En la final, podran optar entre un dels cinc concerts per a piano i orquestra de Beethoven; i en la Gran Final, hauran d’abordar un concert per a piano i orquestra d’entre els designats per l’organització i de compositors com Chopin, Liszt, Robert Schumann, Johannes Brahms, Piotr Ilich Txaikovski, Serguei Rajmáninov, Joaquín Rodrigo i Manuel Palau, entre altres.
Incrementar dotacion
Altra de les apostes que s’ha volgut dur a terme en la present legislatura ha sigut la d’incrementar les dotacions econòmiques per als concursants premiats. D’esta manera, el primer premi estarà dotat amb 30.000 euros, l’enregistrament d’un disc i diversos recitals i concerts; el segon amb 20.000 euros i el tercer amb 10.000 euros; i també podran optar al premi especial a la millor interpretació de música espanyola, valorat en 2.000 euros.
La resta de concursants podran optar a una sèrie de premis especials, com per exemple, els finalistes que no resulten seleccionats per a la Gran Final rebran 5.000 euros. Així mateix, hi haurà un guardó per a la persona finalista no guardonada amb el primer, segon o tercer premi (3.000 euros), i un premi a la millor interpretació d’una obra de Chopin (2.000 euros), tots dos a càrrec de l’Ajuntament de València.
Coll, compositor resident
El concurs continuarà comptant amb la figura del compositor resident, que en esta edició ostenta el valencià Francisco Coll, encarregat d’escriure l’obra ‘Mare – homenatge a Joaquín Sorolla (2022’, que serà interpretada de manera obligatòria per tots els músics que accedisquen a la segona fase.
El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reunix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. El Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reunix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.