El compositor valencià Marcos Ripoll ha estrenat amb l’Orquestra de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera el seu Concert per a tuba i orquestra. Sota la direcció del titular de la formació, Carlos Garcés, Ripoll va ser també l’encarregat d’interpretar aquesta composició que forma part del seu tercer disc Endeavour i la creació del qual respon al desig de l’autor de “contribuir a l’ampliació del repertori de música per a tuba”.
L’estrena va tindre lloc a l’Auditori Municipal Jardins del Mercat, en el marc del cicle de Concerts d’Hivern, tenint un gran acolliment entre el públic així com entre els músics de l’Orquestra i el propi director. De fet es va crear tal expectació que es van esgotar les localitats per a poder escoltar aquesta obra de gran dificultat de la qual cal destacar les virtuts líriques en els passatges que permetia lluir el so de l’instrument i també en les parts més virtuoses i ràpides.
Aquesta és la primera gran obra de Marcos Ripoll, que fins a aquest moment havia compost algunes peces menors, per la qual cosa aquesta estrena suposa un punt d’inflexió en la seua trajectòria professional, jalonada d’èxits com a intèrpret tant com solista com al costat d’orquestres i bandes de música.
Admirador dels grans concerts per a orquestra i instrument solista de l’època romàntica així com dels compositors espanyols de finals del segle XIX, Marcos Ripoll confessa que des de la seua època d’estudiant ha trobat a faltar “no tindre un concert romàntic per a tuba ja que desafortunadament per la nostra història, desenvolupament i evolució de l’instrument (patentat en 1835) mai hem pogut gaudir d’aqueix repertori. Va haver de ser a partir de mediats del segle XX quan els compositors van començar a dedicar les seues obres solistes a la tuba, sempre amb un llenguatge i tècniques compositives més contemporànies, amb el segell personal de cada autor. Davant aquest buit de repertori històric toquem obres adaptades d’altres instruments per a estudiar, conéixer i interpretar obres d’estils anteriors”.
Es tracta, per tant, d’un concert per a tuba i orquestra com en el segle XIX, amb un segell popular aportat per l’autor qui assegura que “és el concert que m’haguera agradat tindre en el repertori original de l’època”.
Després de la seua estrena a Cullera, Marcos espera que l’obra es difonga entre els intèrprets d’aquest instrument i prompte puga escoltar-se de nou en escenaris de tota la geografia nacional i internacional. Per això, al costat de l’editorial Musicvall, ha iniciat una campanya de promoció i difusió per a acostar aquesta composició als seus col·legues tubistas.
Orquestrat amb el vent fusta a dues, amb dues trompes i timbales, el Concert s’estructura en tres moviments. En el primer destaca un primer tema basat en una cançó de bressol valencià recollit en el llibre Cancioner popular de la València dels anys 20 recopilat per Miguel Asins Arbó. En el segon apareix una melodia composta sobre la lletra del poema L’arpa de Gustavo Adolfo Bécquer i en el Rondó del tercer i últim moviment s’alternen els passatges virtuosos amb lírics, amb una coda final per a concloure el concert amb tota la força rítmic-musical possible.
Marcos Ripoll
Marcos Ripoll inicia els seus estudis musicals als 12 anys en l’SMI Santa Cecilia de Cullera.
A l’edat de 17 anys va debutar com a solista amb el concert per a tuba de R.V. Williams, amb un gran acolliment de per part del públic i la crítica. En la seua joventut coneix a Mel Culbertson, prestigiós tubista americà, amb qui va estudiar i li va unir una gran amistat.
Com a solista cal destacar el concert realitzat a l’auditori de Saragossa (sala Mozart) interpretant el Concert per a tuba i orquestra de John Williams amb la Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, així com els concerts i recitals realitzats als auditoris Príncep Felip d’Oviedo, CM Lluís Vives de València, Fundació Marcelino Botín a Santander, Teatre Amaia d’Irun, Caroli Kirka a Malmö (Suècia), Powell Recital Hall en Knoxville (USA), interpretant obres de Penderecki, Broughton, Kraft, Vaughan Williams, Strauss, Dumitru, Granados, Albéniz i López-Chávarri entre altres.
Titulat superior de tuba en el Conservatori Superior de Música Salvador Seguí de Castelló i llicenciat en l’especialitat de tuba en les reals escoles de música d’Anglaterra,
(The Associated Board of Royal Schools of Music). Durant l’any acadèmic 1998-1999, es va traslladar al Conservatori de Perpignan (França), estudiant amb Mel Culbertson, on va ser guardonat amb la Medalla de Plata.
Posseeix el Postgrau Mestre en Anàlisi i Interpretació Musical en la Universitat d’Oviedo i el Postgrau impartit en la Lund University Musikhögskolan de Malmö (Suècia) en Tuba i interpretació musical. Tots dos postgraus han sigut distingits amb les més altes qualificacions.
En el disc de commemoració del desé aniversari de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València inclou la interpretació en viu del Concert per a tuba i orquestra de John Williams.
Discografia
En 2012, amb el pianista Stefanos Spanopoulos, va presentar el seu primer treball discogràfic com a solista Mediterranean Tuba, en el qual interpreta peces adaptades i arreglades per Marcos Ripoll per a tuba i piano. Mediterranean Tuba reuneix obres de compositors nascuts entorn de la mar Mediterrània com Albéniz, López-Chávarri, Granados i Tárrega. El disc està editat i disponible en l’editorial Musicvall.
El seu segon disc, llançat en 201 amb el títol Contemporary classics for a lone tuba, inclou algunes de les peces per a tuba sola més insignes i conegudes del repertori (Penderecki, Kraft, Stevens, Gregson, Koch, Spillman, Arnold, Persichetti) i dues composicions compostes expressament per a aquest projecte per D. Menent (Espills ausents) i R. Sancasto (Epítube).
Endeavour, editat en 2021, és el seu tercer treball discogràfic. En ell recull els concerts més reconeguts per a la tuba acompanyada amb orquestra (R. V. Williams, E. Gregson, B. Broughton, A. Plog). A més, inclou la recuperació i revisió del Concert Mediterrani per a tuba del compositor de Cullera Rafael Talens, així com el seu propi Concert per a tuba i orquestra, estrenat ara mundialment a Cullera.