Les obres de rehabilitació integral del Palau de la Música avancen al ritme planificat i està previst que finalitzen a primers del mes de juliol. Així ho ha avançat l’alcalde, Joan Ribó, i les regidores de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, i Recursos Culturals, Glòria Tello, que hui han visitat l’auditori i han comprovat in situ la marxa dels treballs.
L’alcalde ha manifestat que “són unes obres complexes, de molta complexitat, però que deixaran este Palau de la Música com un Palau adaptat a la situació actual amb un rendiment energètic adequat perquè volem ser una ciutat descarbonitzada energèticament”.
Per a l’alcalde, “les obres van al ritme que estava previst. Els terminis no estan vinculats al període electoral, acabaran després, però ací l’important és que el Palau de la Música siga un auditori en les millors condicions, que és el que volem”.
Joan Ribó ha repassat les principals modificacions que afecten el projecte, entre les quals ha destacat “els canvis en la fusta per a millorar la sonoritat, els canvis en la refrigeració perquè la refrigeració és una de les responsables dels problemes que tenia esta casa. Abans anava per dalt. Ara l’hem posada per baix, com toca fer-ho, i açò comporta eliminar els problemes d’humitats i d’altra banda, sobretot, comporta una disminució molt important en el consum energètic”. Ribó també ha assenyalat que “estem canviant totes les vidrieres del vestíbul, que s’hi coneixia popularment com l’hivernacle, en part perquè ho era. Els nous vitralls comporten una disminució de l’entrada del sol d’aproximadament dos terceres parts, la qual cosa comportarà també una disminució de les necessitats de refrigeració. Estem posant plaques solars en una quantitat important, al voltant d’una potència de 100 kW que permetrà reduir molt el consum energètic”. L’alcalde ha tancat recordant que “de vegades les reformes són, fins i tot, més complicades que construir l’original”.
Per la seua banda, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha subratllat que “este és un projecte de rehabilitació molt ambiciós. Quan es va projectar, no es va plantejar només com una reparació del sostre. És una oportunitat per fer una rehabilitació integral de l’edifici en uns paràmetres de recuperació de l’essència original de l’edifici, dels anys huitanta, però volem conciliar açò amb un edifici del segle XXI, amb paràmetres d’eficiència energètica perquè este és un dels edificis municipals amb més consum energètic i això canviarà”. Segons Notario, “les vidrieres, la nova climatització de les sales i les plaques fotovoltaiques baixaran moltíssim el consum energètic de l’edifici. Quan puguem obrir-lo de nou, la ciutadania valenciana tindrà un Palau de la Música del segle XXI però amb l’essència de quan es va construir als anys 80”.
Per últim, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, ha mostrat la seua satisfacció “per comprovar que les obres van al ritme previst perquè estem en un moment de crisi de subministraments i les empreses que estan duent a terme la rehabilitació estan podent complir els terminis i açò és molt important per als aficionats i aficionades del Palau malgrat que, com sabeu, en esta casa en cap moment ha parat l’activitat”.
Estat de les obres
A sis mesos de la finalització de les obres, l’estat de la rehabilitació avança segons les previsions i el ritme dels treballs és l’adequat, segons la direcció facultativa. A hores d’ara, s’han realitzat tasques de desmuntatge i demolició, s’han protegit els paviments interiors, s’ha desmuntat la trompeteria, s’ha protegit l’orgue, s’han desmuntat i emmagatzemat les butaques de les sales i s’està treballant simultàniament en tot l’edifici. En concret, l’estat de les obres sala per sala és el següent:
-Sala Rodrigo: S’ha desmuntat el paviment de linòleum i s’ha procedit a la demolició de la grada inclinada, s’ha replantejat el traçat dels nous conductes de climatització, s’han executat els nous canals de difusió de la climatització i s’ha muntat l’entabacat de la grada del pati de butaques. Igualment, s’ha muntat la cintra i s’han desmuntat les petxines acústiques de la sala.
-Sala Iturbi: S’està procedint al desmuntatge complet de la cintra i s’han reforçat les petxines acústiques principals. També s’han assolat les petxines acústiques de les llotges i les zones del cor i el revestiment de la tarima de l’escenari. A més, s’ha desmuntat el paviment de linòleum en la sala i s’ha encetat l’assolament de la grada inclinada per replantejar els conductes de climatització.
– Vestíbul: S’han desmuntat els suports de l’antic envelat interior, s’ha procedit al muntatge de la cintra interior i exterior així com dels vitralls existents i dels perfils que els suportaven. En paral·lel, s’ha començat per fases la instal·lació dels perfils del nou mur cortina i dels vitralls corbats amb cambra d’aire i protecció solar. El procés de muntatge i desmuntatge s’està fent alhora per no deixar oberta la superfície i impedir l’afecció de les inclemències meteorològiques a l’edifici.
-Façana: S’ha muntat la bastida de la façana i s’ha procedit al desmuntatge de l’aplacat. S’ha lluït la façana per millorar l’estanquitat i les condicions tèrmiques del tancament i, finalment, s’ha finalitzat la col·locació de l’aplacat de pedra en la zona del vestíbul. En estos moments, s’ha encetat ja la col·locació de l’aplacat en la façana lateral.
-Instal·lacions: S’han desmuntat els conductes de climatització existents i s’han substituït pels nous traçats del projecte, s’han retirat les instal·lacions fora de servici i s’han realitzat prospeccions per comprovar i resoldre els nous traçats.
-Sala d’exposicions: S’ha desmuntat el sostre de la sala d’exposicions i s’ha apuntalat el forjat per permetre el pas de maquinària pesada i la instal·lació de la cintra del vestíbul envidrat.
Les obres
Les obres de rehabilitació van començar el 4 d’abril de 2022 i el calendari estimat de finalització es manté en la data prevista, els primers dies del mes de juliol. El pressupost final de l’obra és de 11.393.527 euros, IVA inclòs. Les obres tenen una subvenció de tres milions d’euros dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea i, més concretament, del programa europeu d’impuls a la rehabilitació d’edificis públics municipals.