La Unió Musical de Torrent ha volgut que l’any del seu 50 aniversari el Concert Extraordinari de Santa Cecilia siga més extraordinari que mai.
I per això ha decidit homenatjar a un dels compositors actuals de música de banda més rellevants, el mexicà Arturo Márquez, a qui li van dedicat íntegrament el concert i que, a més, va ser nomenat Director Honorífic de la formació.
El concert, que se es va celebrar el dissabte 26 de novembre a les 18.30 hores en l’Auditori Vicent Torrent, va comptar a més amb un altre convidat d’excepció: el reconegut solista veneçolà Pacho Flores. El trompetista internacional va interpretar algunes de les obres seleccionades per Frank de Vuyst per al concert, entre elles el Concierto de Otoño, dedicat per Arturo Márquez a Pacho Flores. Aquesta obra va ser un encàrrec compartit de les orquestres Nacional de Mèxic, Simfònica de Tucson, Orquestra del Centre d’Arts Escèniques d’Hyogo (el Japó) i l’Oviedo Filarmonía.
Com explica el director de la banda de la Unió, Frank de Vuyst “Arturo Márquez és conegut a tot el món, gràcies al seu Danzón nº2, una obra que s’ha guanyat un lloc en la memòria col·lectiva, no sols de músics sinó també del públic en general. El concert vol ser un homenatge al compositor, en gratitud a l’alegria que ens dóna la seua música a l’hora de tocar-la, tant a qui ho toca com a qui ho escolta. A més, volem mostrar també al públic que Arturo Márquez és molt més que el seu segon danzón… Oferirem un programa molt complet amb obres de diversos estils, totes del mateix autor”. I destaca la rellevància del compositor més enllà del context bandístic, en el repertori universal: “Márquez ha aconseguit entrar en aquest selecte club de compositors que és reconegut per absolutament tothom. La gran majoria de les seues obres no són originals per a banda simfònica, però sí que es presten com a anell al dit al nostre mitjà bandístic. Això és el que volem demostrar amb aquest concert”.
Per al president de la Unió Musical de Torrent, José Plaza, “si considerem que el Concert de Santa Cecilia és el més important de l’any i enguany celebrem el nostre 50 Aniversari podem dir que potser aquest és un dels més importants de la història de la UMT, si no el que més. Ho afrontem amb molta il·lusió ja que s’ha treballat molt per a aconseguir aquest concert de projecció internacional i segur que serà un gran èxit de crítica i públic”. A més el màxim representant de l’entitat reitera a músics, socis, simpatitzants de la UMT i aficionats a la música que “la UMT continua creixent musical i socialment amb l’objectiu de situar-nos entre les Societats Musicals més importants i referents de la Comunitat Valenciana”.
El programa es va iniciar amb el Danzón nº1 al qual seguirà Marchas de Duelo e Ira i l’esmentat Concierto de Otoño. El concert prosseguirà amb el Danzón núm. 8 i la Conga del Fuego nuevo i, per a finalitzar, el famós Danzón núm. 2. Sens dubte un repertori que va encantar al públic, que guadí d’una música que s’arrela en la tradició i gèneres musicals populars mexicans.
Fins al dia els músics i director han treballat de valent amb gran entusiasme perquè “tots són molt conscients de què es tracta d’un concert molt especial, amb uns convidats de luxe. És música molt agradable per a assajar (alhora que exigent), i estem treballant molt perquè el públic el puga gaudir a l’igual com nosaltres preparant-lo”, explica Frank de Vuyst.
Benvinguda als nous músics
El concert de Santa Cecilia va servir, a més, i com és tradicional, per a donar la benvinguda als nous músics que s’incorporen a la seua banda simfònica i que són María Carrero Quintana, Carmen Furió Gómez i Guillem Puig Baviera (clarinets), Claudia Tur León (contrabaix), Quique Aleixos Zuriaga i Mateo Viso Braulio (tubes), Julia Bermell Castillo (trompa), Guillermo Viso Braulio (trompeta), Juan Carrero Quintana i Celia Pardo Cuadros (oboés), Ana Aleixos Costa (flauta) i Pedro José Viso Roger (saxo).