L’Església Jesuïtes València clausurarà el seu Cicle de Tardor amb un recital líric a càrrec de la mezzosoprano Adriana Mayer i de Carles Budó que tocarà un fortepiano John Broadwood de 1828.
En aquest quart concert i en un edifici d’estil neobizantí amb alguns tocs neorromànics i més de 140 anys d’història, els artistes oferiran el programa Ständchen [Serenata] amb obres de Franz Schubert, el dijous 22 de desembre a les 20h. Les entrades per als concerts es poden adquirir en la pàgina web: www.iglesiajesuitasvalencia.org/musica/
La cantant valenciana ha actuat en prestigiosos teatres i auditoris d’Espanya, França, Bèlgica, Regne Unit, Àustria, Itàlia, Polònia, Alemanya i Colòmbia, com el Teatre Real de Madrid, el Palau de les Arts de València, l’Auditori Nacional d’Espanya, Charlton House (Londres) o Nikolaikirche (Leipzig). Mayer col.labora amb rellevants directors i reconegudes formacions com Al Ayre Español, Capella de Ministrers, Concerto 1700, Forma Antiqva, Musica Ficta, Vox Luminis… i orquestres com la Nacional d’Espanya, Comunitat Valenciana o del Regne d’Aragó.
Budó, professor de repertori vocal en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València des de 2005, aborda repertoris que comprenen des de la música medieval fins a l’actualitat. El músic català, un referent dels lied, actua en marcs molt diversos i prestigiosos com el Festival d’Ambronay, la Schubertíada de Vilabertran, el Parlament Europeu d’Estrasburg, la Setmana de Música Religiosa de Conca o el Festival Sónar de Barcelona.
En el programa, Mayer i Budó exposen una cita del compositor austríac: “Si volia cantar a l’amor, es transformava en dolor, si no volia cantar més que al dolor, es transformava en mi en amor”, que resumeix un dels aspectes bà́sics dels seus lieder (cançó del Romanticisme alemany, escrita per a veu i piano, i la lletra d’un poema líric), i de gran part de la seua obra. Schubert va estar sempre crític amb l’ordre establit, “va desenvolupar la seua activitat musical lluny dels cercles de la noblesa i envoltat d’intel·lectuals liberals, donant lloc a les seues famoses schubertiades”, actuacions en un entorn privat.
El repertori de Ständchen “cerca recrear, al voltant d’un piano de taula, l’ambient íntim d’eixes trobades” en una vetlada en la qual el duo mostrarà, a partir de lieder estròfics, balades i impromptus, l’essència de l’imaginari poètic schubertià: el bosc, l’aigua, la nit, el caminant… Mitjançant aquests elements s’expressa, “desxifrada a través de la naturalesa, la relación entre l’esperit i l’univers, la vida i la mort i la doble cara de cada cosa”.
Espai de referència
El Cicle de Concerts Església Jesuïtes València desenvoluparà dos esdeveniments musicals en aquest any: el de primavera i el de tardor; un projecte que pretén convertir l’església, en ple procés de restauració, en un espai de referència, obert a diferents propostes artístiques i diverses sensibilitats a la ciutat de València. Aquesta iniciativa, que acull a rellevants artistes, és una ferma aposta i un compromís de la institució amb la cultura valenciana, nacional i internacional.
L’Església Jesuïtes està situada en el nou carrer Pare Pedro Arrupe, en l’encreuament de la Gran Via Fernando el Catòlic 78, un enclavament declarat Bé de Rellevància Local del patrimoni cultural valencià i inclòs en el Pla Especial de Protecció dels Entorns dels Béns d’Interés Cultural. És una institució que desenvolupa diversos projectes educatius i culturals, a més d’un espai religiós. La Fundació Pedro Arrupe de la Companyia de Jesús promou i impulsa la rehabilitació de l’església per a retornar-li el seu esplendor i recuperar-lo com un lloc obert al culte, a l’art i a la cultura per a tota la societat valenciana, fent que prevalga la seua dimensió material i immaterial.