L’Església JesuïtesValència acollirà el tercer concert del seu Cicle de Tardor en el qual Antonio Galera & Pablo Márquez retran homenatge al llegat del compositor i organista francés d’origen belga César Franck en el 200 aniversari del seu naixement, amb un repertori que inclourà obres de l’autor francés i de Claude Debussy, Louis Vierne, Camille Saint-Saëns i Alexandre Guilmant, el divendres 25 de novembre a les 20h. [Veure documentació adjunta].
Galera (piano) i Márquez (armónium, Debain 1865) participaran en aquesta segona edició del projecte Cicle de Concerts Església Jesuïtes València, després del Cicle de Primavera que es va dur a terme en aquest any, que pretén convertir l’església, en ple procés de restauració, en un espai de referència, obert a diferents propostes artístiques i diverses sensibilitats a la ciutat de València. Aquesta iniciativa, una ferma aposta i un compromís de la institució amb la cultura valenciana, nacional i internacional, acull a rellevants artistes en el Cicle de Tardor en un total de quatre concerts.
L’Església Jesuïtes reunirà en aquest recital als dos músics valencians que actuaran junts per pri- mera vegada per abordar, amb el programa César Franck i el seu llegat, obres del repertori francés del segle XIX i XX. Començaran amb Nuages de Debussy, extret de Nocturnes i que s’estrenarà amb una transcripció original de Márquez; i seguiran amb Prélude, choral et fugue i Prélude, fugue et variation, opus 18 de Franck; Cortège de Vierne; Cavatina, extreta de 6 duos, opus 8 per a piano i armónium, de Saint-Saëns: i finalitzaran amb el Scherzo Capriccioso, opus 36 de Guilmant.
Antonio Galera, que ha actuat en rellevants sales i auditoris d’Europa, Amèrica i Àsia, va estudiar flauta i piano en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo, on va rebre el premi extraor- dinari de fi de carrera, el Diplôme de Concertiste de la École Normale de Musique de Paris i Màster en Interpretació Solista pel CSKG de Madrid becat per AIE, l’Institut Valencià de Cultura, la Comité Roussel i Joventuts Musicals de Madrid, beca rebuda de S. M. la Reina Sofia. El pianista, descrit per la premsa especialitzada com “una veu amb personalitat pròpia” és un intèrpret molt actiu en l’àmbit de la música de cambra, i el seu disc de debut, Prélude, ha rebut el reconeixement de la crítica.
Pablo Márquez, director artístic del Cicle de Tardor i organista de la Catedral de València, és cate- dràtic de clavecí del Conservatori Superior de Muś ica de Castello.́ Va cursar estudis d’oŕ gue, cla- vecí, muś ica antiga i composició en els conservatoris de València, Tolosa, Aḿ sterdam i La Haia. Ha guanyat prestigiosos concursos d’oŕ gue i composició, entre els quals cal destacar el Concurs Internacional d’Oŕ gue “Buxtehude” en Lübeck (Alemanya); i ha oferit concerts d’òrgue, clau i com a continuista a Europa, Amèrica i Àsia. En 2012 forma el duo Concertante a Quattro amb la seua dona, l’organista japonesa Atsuko Takano; i en 2018 funda Cabanilles Consort, grup especialitzat de la muś ica espanõ na i europea dels segles XVII i XVIII. És doctor en Història per la Universitat de València amb la seua tesi Els òrgans de la Catedral de València des del segle XVI-XXI. Història i Evolució.
Pròxim concert
Després d’aquesta proposta, arribarà l’últim recital del Cicle de Tardor que acollirà l’actuació d’Adriana Mayer (mezzosoprano) i Carles Budó (fortepiano John Broadwood de 1828) que brinda- ran el recital Ständchen amb un repertori amb obres de Franz Schubert, el 22 de desembre a les 20h. Les entrades per als concerts es poden adquirir en: www.iglesiajesuitasvalencia.org/musica/
El primer concert del cicle va ser a càrrec del Duo Dalí, format pels músics Aida Velert (piano) i Fernando Pascual (violí), amb el programa Franck & Prokófiev en el qual van interpretar la Sonata per a violí i piano número 2 en Re major, opus 94a de Serguei Prokófiev i la Sonata per a violí i piano en La major de César Franck. Va celebrar-se el passat 30 de setembre i va obtindre els elo- gis de la crítica que subratllava que “el públic va poder gaudir d’una interpretació resplendent”, així com “la bella calidesa del so de Pascual”, i el “gran art, tant en la seua manera de tocar com en la seua relació interpretativa” de Velert.
En el segon, David Cassan, titular del gran òrgue de l’oratori del Louvre a París, va oferir un con- cert d’improvisació a l’Església Jesuïtes València per a acompanyar a la pel.lícula muda El maquinis- ta de La General, de Buster Keaton, considerada una de les millors obres de la història. Aquesta singular i original proposta va fer les delícies del públic, xiquets i majors, que van dedicar una llar- ga ovació i ‘bravos’ al músic francés, un virtuós intèrpret que ve recaptant els elogis de la crítica especialitzada. Va ser un concert “únic i irrepetible” segons el director artístic del Cicle de Tardor.