L’Església Jesuïtes València acollirà una singular i original proposta musical en el marc del seu Cicle de Tardor a càrrec de David Cassan, titular del gran orgue de l’oratori del Louvre a París.
Oferirà un concert d’improvisació que acompanyarà la projecció d’un clàssic, la pel·lícula muda El maquinista de La General de Buster Keaton, considerada una de les millors obres de la història del cinema de tots els temps, el divendres 4 de novembre a les 20h.
Cassan realitza habitualment aquest tipus d’actuacions en les quals acompanya pel·lícules mudes a l’orgue o al piano; és un intèrpret virtuós i ve recaptant els elogis i el reconeixement de la crítica especialitzada. En els seus recitals aborda tot el repertori per a orgue, amb predilecció per l’obra de Johann Sebastian Bach i els compositors francesos dels segles XIX i XX.
El músic francés, un dels organistes més exitosos de la seua generació i amb una gran projecció internacional, ha guanyat al voltant de deu primers premis internacionals com el de Chartres (França), St Albans (Anglaterra), Haarlem (Països Baixos), així com el Gran Premi Jean-Louis Florentz de la Académie des Beaux-Arts. (França).
És també un reconegut pedagog per la qual cosa és convidat a impartir classes magistrals en l’àmbit internacional (Sant Petersburg, Pequín, Berna, Milà, Lausana, Madrid, Zagreb, París…).
Ensenya orgue en el Conservatori de Nancy i improvisació en el Conservatori de Saint Maur-des-Fossés; i forma part de nombrosos jurats de concursos internacionals. En l’actualitat, desenvolupa la seua carrera com a solista que li ha portat a actuar amb prestigioses formacions com la Orchestre Philharmonique de Paris, Orchestre National de Lió, Capitole de Tolosa, Chœur et Orchestre Symphonique de Paris… a Europa, Amèrica i Àsia.
El pianista afrontarà sense partitura l’exigent repte de posar música a una gran obra cinematogràfica de l’any 1926 que Keaton va basar en un fet real esdevingut durant la Guerra Civil dels EUA en 1862. La pel·lícula va ser considerada “cultural, històrica i estèticament significativa” per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units i seleccionada per a la seua preservació en el National Film Registry en 1989. La crítica destaca que aquesta “meravellosa” i “delirant comèdia” és “subtil, pròxima i caricaturesca”, en un film que “provoca irreprimibles riallades” i és una “lliçó magistral de planificació i muntatge” dels seus gags i acrobàtiques escenes que “es despleguen com si foren música”.
Concert únic i irrepetible
Pablo Márquez, director artístic del Cicle de Tardor, assegura que “el públic podrà gaudir d’un concert únic i irrepetible, una experiència que anirà més enllà de lo estrictament musical de la mà d’un gran intèrpret i amb la projecció d’un film de referència”. L’organista de la Catedral de València subratlla que “David Cassan, amb una intensa agenda d’actuacions, ha valorat el projecte de l’Església Jesuïtes València, l’espai, i l’acústica, una de les millors de la ciutat”.
César Franck i el seu llegat
Després del concert de Cassan, el Cicle de Tardor acollirà l’actuació d’Antonio Galera (piano) i Pablo Márquez (armónium) que oferiran el programa César Franck i el seu llegat en el qual interpretaran obres de l’autor francés i de Claude Debussy, Louis Vierne, Camille Saint-Saëns i Alexandre Guilmant, el 25 de novembre a les 20h; i la d’Adriana Mayer (mezzosoprano) i Carles Budó, que tocarà un fortepiano John Broadwood de 1828 i que brindaran el recital Ständchen amb un repertori amb obres de Franz Schubert, el 22 de desembre a les 20h.
El Cicle de Tardor està configurat entorn de la música de cambra i el piano com a eixos i també ret homenatge al compositor i organista francés d’origen belga César Franck en el 200 aniversari del seu naixement. Aquesta iniciativa suposa una ferma aposta i un compromís d’Església Jesuïtes València amb la cultura valenciana, nacional i internacional.