L’Església Jesuïtes València acollirà el segon concert del seu Cicle de Tardor que protagonitzaran la música i el cinema de la mà del pianista francés David Cassan, titular del gran òrgue de l’oratori del Louvre a París, que improvisarà la música que acompanyarà la projecció d’un clàssic, la pel·lícula muda El maquinista de La General de Buster Keaton, el 4 de novembre a les 20h.
Aquesta actuació és una original proposta que podrà gaudir el públic cinèfil i melòman i que s’emmarca en el projecte Cicle de Concerts Església Jesuïtes València, una iniciativa que impulsa dos cicles anuals, el de primavera i el de tardor, que reuneix prestigiosos artistes en una església, en ple procés de restauració, que aspira a convertir-se en un espai de referència obert a diferents propostes artístiques i diverses sensibilitats a la ciutat de València.
El Cicle de Tardor, baix la direcció artística de Pablo Márquez, organista de la Catedral de València, està configurat entorn de la música de cambra i el piano com a eixos i també ret homenatge al compositor i organista francés d’origen belga César Franck en el 200 aniversari del seu naixement. Aquesta iniciativa suposa una ferma aposta i un compromís de la institució amb la cultura valenciana, nacional i internacional.
Cassan acompanya regularment pel·lícules mudes a l’òrgue o al piano i és considerat un improvisador virtuós i apassionat. És un intèrpret reconegut i aclamat per la crítica i en els seus concerts interpreta tot el repertori per a òrgan, amb predilecció per l’obra de Johann Sebastian Bach i els compositors francesos dels segles XIX i XX.
És un músic eclèctic, una de les personalitats més destacades de la jove generació d’organistes francesos i gaudeix d’una important projecció internacional. En l’actualitat, desenvolupa una carrera com a solista que li ha portat a actuar amb prestigioses formacions com la Orchestre Philharmonique de Paris, Orchestre National de Lió, Capitole de Tolosa, Chœur et Orchestre Symphonique de Paris… en molts llocs de França i en la resta d’Europa, Amèrica i Àsia.
Meravellosa i delirant comèdia
El pianista afrontarà sense partitura el repte de posar música a una obra cinematogràfica de l’any 1926 que és considerada en diverses llistes i per nombrosos experts com una de les millors pel·lícules de la història del cinema de tots els temps. No obstant això, El maquinista de La General va ser un fracàs crític i financer en el seu llançament inicial. Buster Keaton va produir aquesta comèdia, la va codirigir amb Clyde Bruckman i la va protagonitzar, juntament amb a l’actriu Marion Mack.
Està basada en un fet real, esdevingut en 1862 durant la Guerra Civil dels EUA, i adaptada del llibre de William Pittenger, Audàcia i sofriment: Una història de la gran aventura ferroviària. La crítica va destacar que aquesta “meravellosa” i “delirant comèdia” és “subtil, pròxima i caricaturesca”, en un film que “provoca irreprimibles riallades” i és una “lliçó magistral de planificació i muntatge” dels seus gags i acrobàtiques escenes que “es despleguen com si foren música”.
Pròxims concerts
Després d’aquesta proposta, el Cicle de Tardor acollirà l’actuació d’Antonio Galera (piano) i Pablo Márquez (armónium) que oferiran el programa César Franck i el seu llegat en el qual interpretaran obres de l’autor francés i de Claude Debussy, Louis Vierne, Camille Saint-Saëns i Alexandre Guilmant, el 25 de novembre a les 20h; i la d’Adriana Mayer (mezzosoprano) i Carles Budó (fortepiano John Broadwood de 1828) que brindaran el recital Ständchen amb un repertori amb obres de Franz Schubert, el 22 de desembre a les 20h. Les entrades per als concerts es poden adquirir en: www.iglesiajesuitasvalencia.org/musica/
El primer concert a càrrec del Duo Dalí, format pels músics Aida Velert (piano) i Fernando Pascual (violí), amb el programa Franck & Prokófiev en el qual van interpretar la Sonata per a violí i piano número 2 en Re major, opus 94a de Serguei Prokófiev i la Sonata per a violí i piano en La major de César Franck celebrat el passat 30 de setembre ha obtingut els elogis de la crítica que ha subratllat que “el públic va poder gaudir d’una interpretació resplendent”, així com “la bella calidesa del so de Pascual”, i el “gran art, tant en la seua manera de tocar com en la seua relació interpretativa” de Velert. Així mateix, ha destacat el “pur gaudi d’un duo ben coordinat, dominant i contundent en els moments necessaris, però també capaços de