La Iglesia dels Jesuitas de València acollirà un Cicle de Tardor que retrà homenatge al compositor i organista francés d’origen belga César Franck en el 200 aniversari del seu naixement i entorn de la música de cambra i el piano com a eixos.
Aquesta iniciativa, una ferma aposta i un compromís de la institució amb la cultura valenciana, nacional i internacional, reunirà prestigiosos artistes en quatre concerts de setembre a desembre. [Veure documentació adjunta].
Aquesta serà la segona edició del projecte Cicle de Concerts Iglesia Jesuitas València, després del Cicle de Primavera que es va dur a terme en aquest any, que pretén convertir l’església, en ple procés de restauració, en un espai de referència, obert a diferents propostes artístiques i diverses sensibilitats a la ciutat de València.
El Duo Dalí format pels músics Aida Velert (piano) i Fernando Pascual (violí) actuaran amb el programa Franck & Prokófiev el 30 de setembre a les 20h; el pianista francés David Cassan, titular del gran òrgue de l’oratori del Louvre a París, improvisarà un concert mentre es projecta un clàssic, la pel·lícula muda El maquinista de la General de Buster Keaton, el 4 de novembre a les 20h.
Antonio Galera (piano) i Pablo Márquez (harmònium) oferiran el programa César Franck i el seu llegat en el qual interpretaran obres de l’autor francés i de Claude Debussy, Louis Vierne, Camille Saint-Saëns i Alexandre Guilmant, el 25 de novembre a les 20h; i Adriana Mayer (mezzosoprano) i Carles Budó (fortepiano John Broadwood de 1828) brindaran el recital Ständchen amb un repertori amb obres de Franz Schubert, el 22 de desembre a les 20h. Les entrades per als concerts es poden adquirir en: www.iglesiajesuitasvalencia.org/musica/
Pablo Márquez, director artístic, assegura que “amb el Cicle de Tardor volem donar a conéixer la importància de l’obra de César Franck, un gran compositor que està present en auditoris i sales de tot el món”
Més enllà de lo musical
Pablo Márquez, director artístic, assegura que “amb el Cicle de Tardor volem donar a conéixer la importància de l’obra de César Franck, un gran compositor que està present en auditoris i sales de tot el món”. L’organista de la Catedral de València subratlla que “la Iglesia Jesuitas és un espai extraordinari i amb una de les millors acústiques per a gaudir dels programes que oferiran destacats intèrprets”, i considera que “els concerts seran per al públic una experiència que anirà més enllà de l’estrictament musical”.
César Franck (Lieja, 1822 – París, 1890) és considerat com un dels grans compositors romàntics, va compondre òperes, música simfònica, de cambra, coral, obres per a piano, òrgan… música que va exercir una gran influència en deixebles com Vincent d’Indy, Ernest Chausson, Henri Duparc i Louis Vierne, així com en generacions posteriors d’autors. Els oratoris Redempció i Les beatituts, els poemes simfònics El caçador maleït i Els Djinns, la Sonata per a violí i piano i la Simfonia en re menor són algunes de les seues obres més reconegudes. Va ser professor d’òrgue en el Conservatori de París i organista de l’església de Santa Clotilde fins a la seua mort.
Projectes educatius i culturals
La Iglesia Jesuitas València és una institució que desenvolupa diversos projectes educatius i culturals, a més d’un espai religiós. La Fundació Pedro Arrupe de la Companyia de Jesús promou i impulsa la rehabilitació de l’edifici d’estil neobizantí amb alguns tocs neorromànics i més de 140 anys d’història, per a retornar-li el seu esplendor i recuperar-lo com un lloc obert al culte, a l’art i a la cultura per a tota la societat valenciana, fent que prevalga la seua dimensió material i immaterial.
L’enclavament on se situa l’església, Bé de Rellevància Local del patrimoni cultural valencià, és un excel.lent entorn compost pel Jardí Botànic i el Jardí de les Hespèrides i en l’encreuament amb una de les principals avingudes de la ciutat, la Gran Via Ferran el Catòlic. En els voltants es troba l’antic llit del riu Túria, lloc també molt freqüentat pels valencians i els turistes que visiten València. El context és clau, ja que està inclòs en un Pla Especial de Protecció dels Entorns dels Béns d’Interés Cultural.